Ο Γιάννης Καλπούζος συγκλόνισε την Καστοριά στην παρουσιάση του βιβλίου του «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου»

Με δύο λέξεις μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει την χθεσινή παρουσίαση στην Καστοριά του βιβλίου «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου, θαυμασμός και συγκίνηση.

Οι τυχεροί που παρευρεθήκαμε στην συγκεκριμένη παρουσίαση, νιώθουμε συγκλονισμένοι από την παρουσίαση του βιβλίου και την ομιλία του Γιάννη Καλπούζου. Η ορθή χρήση της Ελληνικής Γλώσσας, σε συνδυασμό με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που με μοναδικό τρόπο μπορεί να παντρέψει με την μυθοπλασία ο Γιάννης Καλπούζος, μας δημιούργησε την προσμονή όχι απλά να διαβάσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και όλα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα από τον συγκεκριμένο συγγραφέα.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί από τους παρευρισκόμενους είχαν εννοείται διαβάσει όλα του τα βιβλία, ενώ αν όχι όλοι οι περισσότεροι είχαν προμηθευτεί το καινούργιο του αυτό βιβλίο.

 

Κάποια από τα σχόλια που έδωσαν το στίγμα της παρουσίασης…

«Κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο σας, λέω πως δεν υπάρχει δυνατότητα να γράψετε καλύτερο. Κάθε φορά με διαψεύδετε!»

 

«Για εμένα δεν είστε ένας συγγραφέας, αλλά λογοτέχνης!»

 

«Απλά σας ευχαριστούμε!»

 

Σύνοψη Βιβλίου:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

 

Φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Πλήθος Καστοριανών εκ των οποίων και ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγέλής με τον Αντιδήμαρχο Γεώργιο Παπαδόπουλο

parousiasi_kalpouzos

parousiasi_kalpouzos1

 

Ο Γιάννης Καλπούζος καθήλωσε με την ομιλία του το κοινό της Καστοριάς

parousiasi_kalpouzos2

parousiasi_kalpouzos3

 

Χαμογελαστός δε σταμάτησε να μιλάει και να υπογράφει σε όλους με τον πάντα ευγενικό και μοναδικό του τρόπο, μετά την λήξη της παρουσίασης.

parousiasi_kalpouzos4

parousiasi_kalpouzos5

 

Η μοναδική αφιέρωση…!

parousiasi_kalpouzos6

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *