Να μπει στο «κόκκινο» η Αττική εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι – Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις

Προς αναβολή το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και πόσες πιθανότητες έχει να επιστρέψει σε καθεστώς «click away» – «Ανοιχτή» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα

Βαριά ήταν η «διάγνωση» των επιδημιολογων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην αποψινή τους προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, για την Αττική.

Οι ειδικοί ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για την επιδημία στο λεκανοπέδιο, το οποίο πλέον θα είναι όλο… κόκκινο και όχι μόνο η Δυτική Αττική, όπως συνέβαινε τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Τα δεδομένα που τους παρουσίασε ο Εθνικός οργανισμός Δημόσιας υγείας (ΕΟΔΥ) για την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας και ειδικά σε κάποιες περιοχές, αποτελούσαν μονόδρομο, με την Αττική να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη περιφέρεια στην οποία θα ισχύουν πλέον νέα μέτρα περιορισμού.

Κατά πληροφορίες, οι επιστήμονες της Επιτροπής θα εξετάσουν την Παρασκευή και το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύουν για το λεκανοπέδιο.

Πάντως, με βάση τα όσα ισχύουν και τώρα στις «κόκκινες» περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το λιανέμποριο λειτουργεί με click away και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί, τόσο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την λειτουργία της αγοράς. Είναι  χαρακτηριστικό ότι μιλώντας το πρωί στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και αρκετά μέλη της Επιτροπής που έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα προτιμούσαν άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα μία απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα, κατά το γαλλικό πρότυπο -και όχι την καθυστέρηση του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, μιας και θεωρούν ότι η δια ζώσης συμμετοχή στο μάθημα είναι σημαντική για την ψυχολογία των μαθητών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική -που θεωρείται πλέον στο «παρά ένα» για να χαρακτηριστεί «κόκκινη». Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι επίσης η κατάσταση σε Βοιωτία και Εύβοια, όπου καταγράφεται επίσης αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μερίδα των ειδικών προτείνει την λήψη άμεσων, προληπτικών μέτρων, προκειμένου να μην «ξεφύγει» η επιδημία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, αρκετά μέλη της επιτροπής μιλούν για την εμπειρία του φθινοπώρου, όταν η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων είχε προκαλέσει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ -και παρά το lockdown, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε με πολύ αργό ρυθμό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *