Μαθητές σε σχολεία της Καστοριάς οι μικροί Σύριοι Πρόσφυγες (;)

Σε σχολεία της Καστοριάς ενδέχεται να ενταχθούν οι μικροί Σύριοι Πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο ΔΕΔΗΣ.

Ο πρώην πρόεδρος των δασκάλων  Καστοριάς κ. Πάτρας σε συνομιλία του στον «αέρα» του Antennes 93.6 με τον κ. Χρήστο Νατσούλη, παρουσίασε με λεπτομέρειες το γεγονός.

Αποκάλυψε τις «πιέσεις της διδασκαλικής ομοσπονδίας, ώστε να γίνουν κάποιες προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων, μόνο για τις ανάγκες των Προσφύγων»,  ενώ κατέστησε σαφές πως θα γίνει κάθε προσπάθεια μηδενισμού φαινομένων ρατσισμού εναντίον των μικρών Προσφύγων.

 

«Στόχος των εκπαιδευτικών, θα είναι η καλυτέρευση της καθημερινότητας των παιδιών, για όσο διάστημα φιλοξενούνται στην Καστοριά» δήλωσε ο κ. Πάτρας, ενώ προσέθεσε πως «θα γίνουν ενημερώσεις στους γονείς και τους μαθητές της Καστοριάς«, ώστε να είναι σε θέση να «αγκαλιάσουν» τους νέους τους συμμαθητές.

 

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, επίσημα,  τι μέλλει γενέσθαι!

Η συντηρητική – αλλά ευπροσάρμοστη-  κοινωνία της Καστοριάς καλείται να αντιμετωπίσει μία νέα πραγματικότητα. Για την οποία οφείλει και πρέπει να ενημερωθεί σύντομα…

 

Αμέτρητα τα ερωτήματα, την ώρα που οι προετοιμασίες -ακόμη-  βρίσκονται σε μηδενικό στάδιο.

Μόνο σίγουρο είναι πως απαιτείται συντονισμένη οργάνωση από φορείς και κοινωνία για τη διασφάλιση της τάξης και της αποφυγής παρεξηγήσεων.

Εξάλλου ο στόχος είναι ΙΕΡΟΣ… Η παιδεία, η οποία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και ανάγκη για όλους μας.

 

Ακούστε την συνέντευξη του κ. Πάτρα στον Antennes 93.6:

Να επισημάνουμε πως ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς για το θέμα. 

 

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου του Υπ. Παιδείας για την ένταξη των παιδιών Προσφύγων στα σχολεία:

30-08-16 Το ΥΠΠΕΘ ξεκινά εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, συνεργασία με ΜΚΟ 

Τις γενικές κατευθύνσεις αλλά και επιμέρους λεπτομέρειες του προγράμματος  εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων παρουσίασε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου σε περισσότερους από  40 εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ ( Unicef, Ύπατη Αρμοστεία, ΔΟΜ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS, Open Cultural Center, Save the Children, ECHO, IRC Organization Earth, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Πυξίδα), ΜΕΤΑδραση, Κέντρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ, IHA, NRC,  ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, ΕΛΙΞ )  που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιάννης Παντής, μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στόχος του Υπουργείου είναι η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης και της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και βεβαίως η ομαλή ένταξη όσων θα παραμείνουν στην Ελλάδα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μετά από ένα μεταβατικό διάστημα προετοιμασίας. Στη συνάντηση κατέστη σαφές ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά των προσφύγων χωρίς διακρίσεις. Στη πρώτη φάση της υλοποίησης του προγράμματος θα δοθεί έμφαση στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης – από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο.

Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός του Υπουργείου διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:  Για τις ηλικίες 4 έως 7 θα ιδρύσει παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των κέντρων φιλοξενίας, ενώ τα παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής των γειτονικών δημόσιων σχολείων προκειμένου να μάθουν να μιλούν τα ελληνικά.

Στη συνάντηση διασαφηνίστηκε η αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας στην παροχή τυπικής εκπαίδευσης. Τονίστηκε ότι οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της εκπαίδευσης σε ώρες και μέρες που δεν θα συμπίπτουν με το ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων και των τάξεων υποδοχής  αφού λάβουν σχετική πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Το ΥΠΠΕΘ εκτιμά ότι οι ΜΚΟ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε θέματα όπως : η παροχή υλικό-τεχνικής υποδομής, η  επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση, η εκπαίδευση ενηλίκων, η οργάνωση της εκμάθησης των μητρικών γλωσσών των παιδιών (όπως αραβική, φαρσί κ.λ.π.) αλλά και στην  ενίσχυση του αριθμού των πολιτιστικών διαμεσολαβητών στα κέντρα φιλοξενίας και τις δομές εκπαίδευσης προσφύγων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ Γιάννης Παντής κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΚΟ να αποστείλουν μέσα στις επόμενες μέρες τις προτάσεις τους για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προγραμματίζουν, ώστε να διαμορφωθούν σχετικά μνημόνια συνεργασίας.

Οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ εξέφρασαν την στήριξή τους στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και συμφώνησαν να συνεργαστούν με το Υπουργείο για την βέλτιστη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και προκλήσεων που μπορεί να ανακύψουν.

 

 

Αναμένουμε εξελίξεις και ενημερώσεις…

 

 

Χ.Κ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *