Διάσημη η Καστοριά για τις αρκούδες της

Νοσταλγείτε την επίσκεψή σας στο καταφύγιο καφέ αρκούδας στο Νυμφαίο; Ποιο Νυμφαίο;! Πλέον, υπάρχει η Καστοριά που πληροί όλες τις προδιαγραφές ώστε να εξελιχθεί στον Top προορισμό για bear watching.

Στα βουνά, σε αυλές, στον δρόμο, σε κτηνοτροφικές μονάδες, πάνω σε κερασιές, δίπλα σε ξενοδοχεία, μέσα στη λίμνη…όπου κι αν ψάξεις, πλέον, τα ίχνη μιας καφέ αρκούδας είναι εκεί.

Κι αν είσαι επισκέπτης της περιοχής για πρώτη φορά και τύχει να προσέξεις την πινακίδα στον δρόμο που αναγράφει «Ζούμε μαζί, μειώστε ταχύτητα!» θα αναρωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να ισχύει αυτό που διαβάζεις και αν κινδυνεύεις.

Η γενιά μας μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι η καφέ αρκούδα είναι είδος προς εξαφάνιση, ότι πέφτει σε χειμέρια νάρκη και ότι ζει στα βουνά όπου βρίσκει να φάει τους καρπούς της. Αγοράζαμε κι ένα μπλουζάκι του αρκτούρου για ενίσχυση και όλα καλά.

Η νέα γενιά πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι μια αρκούδα με την οικογένειά της μπορεί να είναι παντού. Ο πληθυσμός της έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ίσως δεν αποτελεί πλέον και είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Τα βουνά δεν της παρέχουν, πλέον, την τροφή που ψάχνει (ίσως έπρεπε να είχαν φυτευτεί δέντρα για τον λόγο αυτό) και έχει αλλάξει και διατροφικές συνήθειες.  Το γεγονός αυτό σημαίνει πιθανότητες για συνάντηση και κίνδυνο για την σωματική και ψυχική υγεία και υλικές ζημιές….ας μάθει να προσέχει, όμως! Είπαμε…. ζούμε μαζί.

Μπορεί να κινδυνεύσει η περιουσία μας (ας χάσουμε και το μισό κοπάδι, τι έγινε, επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί). Μπορεί να μην μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας τα βράδια αν υπάρχει κοντά μια κερασιά. Μπορεί να προκληθεί ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό μας  -ας υποθέσουμε- μόνο με υλικές ζημιές. Οι ταμπέλες δεν αποζημιώνουν όπως γνωρίζουμε. Ας ελαττώναμε την ταχύτητα, όπως μας προειδοποίησε.

Μπορεί, επίσης, η συνάντηση με το μεγαλόσωμο ζώο να μας προκαλέσει σοκ και αισθήματα φόβου. Κάθε εμπειρία είναι για καλό…άλλοι πηγαίνουν για σαφάρι, άλλοι κολυμπούν δίπλα σε καρχαρίες…εδώ όλα είναι δωρεάν και τόσο κοντά!

Αν οι από τον Νόμο αρμόδιοι κι εκείνοι που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν αν είναι αρμόδιοι -αλλά μονοπωλούν τα Μέσα Επικοινωνίας με αοριστολογίες και χωρίς αποτέλεσμα θεωρίες, τα τελευταία χρόνια-, καταφέρουν να περιορίσουν κάποιες αρκούδες σε συγκεκριμένο μέρος, αν κατασκευαστεί κι ένα καταφύγιο, τότε…τρέμε Νυμφαίο!!

Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή…Προσοχή και τύχη να έχουμε να μην την συναντήσουμε γιατί κανείς δεν εγγυάται ότι θα την γλυτώσουμε φθηνά!!

Η Καστοριά θα συνεχίζει να κερδίζει τα λεπτά δημοσιότητας που της αξίζουν μετά από κάθε νέα εμφάνιση της αρκούδας. 

 

 

 

Η ανάρτηση του  grtimes.gr:

Μάρτυρες ενός πολύ σπάνιου φαινομένου έγιναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ψαράδες που ασκούσαν το χόμπι ή το επάγγελμά τους στη λίμνη της Καστοριάς, όταν μια αρκούδα, η οποία μπήκε στο νερό από την είσοδο σχεδόν της πόλης, διέσχισε μια αρκετά μεγάλη απόσταση κολυμπώντας, η οποία λίγο έλειψε να την οδηγήσει εντός του αστικού ιστού.
Οι ψαράδες, που είδαν την κίνηση της αρκούδας επικοινώνησαν άμεσα με τους αρμόδιους της περιβαλλοντικής ομάδας «Αρκτούρος» προκειμένου να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μη βγει η αρκούδα στη στεριά και αρχίσει τις βόλτες στο κέντρο της πόλης.

Τελικά χάρη στην επέμβαση και τις κατάλληλες κινήσεις φορέων, αλλά και ψαράδων η αρκούδα επέστρεψε στο αρχικό σημείο και μάλιστα βοηθήθηκε ώστε να ξαναπεράσει τον δρόμο της εισόδου της πόλης, χωρίς να κινδυνεύει να χτυπηθεί από κάποιο αυτοκίνητο και να επιστρέψει στο βουνό.

«Υπάρχει πολύ συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, όμως ευτυχώς άπαντες διατήρησαν την ψυχραιμία τους και όλα πήγαν καλά» σημείωσε στο GRTimes για το θέμα το μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου στην Καστοριά και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *