Βήμα προς βήμα η υποβολή αίτησης για δωρεάν τεστ κορονοϊού

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασε την νέα πλατφόρμα για τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα. Το συγκεκριμέμενο εργαλείο έχει ως στόχο να βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για την διασπορά του ιού.

Στη διαδικασία υποβολής σε τεστ παρέπεμπαν και διατάξεις που εντάχθηκαν στο σχέδιο νόμου, όπως έγραψε νωρίτερα το News4Health. Πρόκειται για τις νομοθετικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν τα τυχαιοποιημένα τεστ που θα κάνει ο ΕΟΔΥ

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, με την έλευση έγκαιρων rapid test προστίθενται τυχαίοι δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια με στόχο τα 12 χιλιάδες τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα.

Στόχος της δράσης:

  • διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης
  • βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας
  • καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα
  • βοήθεια αναχαίτισης 3ου κύματος
  • θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες

Δήλωση συμμετοχής και ποιους αφορά

Για την υλοποίηση του προγράμματος από το βράδυ της Δευτέρας θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ

Από την πλατφόρμα θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον και οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν το Σάββατο 26/12 για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους.

Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας, καθώς η επιλογή από αυτήν την πλατφόρμα είναι τυχαία και είναι πιθανόν να μην επιλεγείτε ή η επιλογή το χρονικό διάστημα της νόσου. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας ή των Κ. Υ και των νοσοκομείων.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία, όπως:

  • το ονοματεπώνυμο
  • ηλικία
  • Τ.Κ.
  • ιδιότητα επάγγελμα
  • οπωσδήποτε ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου.

Μετά θα σας αποσταλεί στο κινητό ένα SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η αίτησή σας. Όταν ολοκληρωθεί και η καταχώρηση του αριθμού επαλήθευσης που θα έχετε λάβει με το SMS, τότε θα δείτε στην οθόνη που καταχωρεί ότι η αίτηση σας καταχωρήθηκε

αιτηση

αιτηση2

Ας σημειωθεί ότι το πρώτο SMS επαλήθευσης δεν είναι αποδεικτικό ότι έχετε επιλεχθεί. Αν επιλεγείτε θα σας σταλεί νέο SMS με έναν μοναδικό κωδικό που πρέπει να επιδειχθεί στο υγειονομικό προσωπικό την ώρα του ραντεβού και στο συγκεκριμένο κέντρο εξέτασης.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρακάλεσε θερμά να μην μοιράζεται ο κόσμος τον αριθμό με κάποιον άλλο. Σε περίπτωση που μοιραστείτε τον κωδικό σας με κάποιον άλλο, αν χρησιμοποιηθεί δεν θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε το test.

Το SMS θα επιτρέπει την μετακίνηση ακόμα και αν υπάρχει lockdown στην περίπτωση που βρίσκεται ο πολίτης και θα δικαιολογεί 3ωρη αποχή από την εργασία.

Πρέπει να τονιστεί ότι θα η επιλογή θα γίνεται τυχαιοποιημένα μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Ειδικόυρα, θα υπάρχει πλήρης τυχαιοποίηση με βάση τη διαθεσιμότητα των ελέγχων ανά Ταχυδρομικό Κώδικα

Τα δεδομένα που θα παρέχουν οι πολίτες δε θα αποθηκεύονται και θα διαγράφονται μετά τη διαδικασία. Η μόνη στατιστική πληροφορία που θα εξάγεται, θα παρέχεται στους επιστήμονες και τα συμπεράσματα θα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

αιτηση1

Ένοπλες δυνάμεις: Σύμμαχος στην προσπάθεια για testing

Στη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε ο στρατηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρο, θέτοντας στη διάθεση τους εξειδικευμένο προσωπικό, κρίσιμα υλικά, μέσα μεταφοράς καθώς και χώρους νοσηλείας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανάπτυξης 130 σταθμών δειγματοληψίας και διενέργειας rapid test. Οι σταθμοί αυτοί έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις (και στις 13 περιφέρειες) από 97 μονάδες και των τριών κλάδων Ένοπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβάνομενων και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Είναι στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν στελεχωθεί με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης ενώ εξοπλισμός και μέτρα προστασίας έχουν προσφερθεί από την Πολιτική Προστασία.

Οι πολίτες που το επιθυμούν  μπορούν να προσέρχονται, εργάσιμες ημέρες κατόπιν ραντεβού, όπως προαναφέρθηκε.

αιτηση1

 

news4health.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *