Τί γιορτάζεται την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick’s Day)

Η 17η Μαρτίου είναι ημέρα ταυτισμένη με την Ιρλανδία, καθώς έχει εδώ και πολλές δεκαετίες καθιερωθεί ως η ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

saintpatricks

Σύμφωνα με την παράδοση, αυτή είναι η ημέρα θανάτου του εξέχοντος αγίου της Καθολικής εκκλησίας, η οποία γι’ αυτό το λόγο εορτάζει ακολούθως τη μνήμη του σε αυτήν.

Από τον 5ο αιώνα μ.Χ., οπότε και έδρασε στις βρετανικές νήσους, έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά, αλλά ο εορτασμός παραμένει στο επίκεντρο της ζωής των Ιρλανδών.

Ωστόσο, η πρώτη παρέλαση στο πλαίσιο των σύγχρονων εορτασμών δεν έγινε σε κάποιο μέρος της ιρλανδικής νήσου, αλλά στις ΗΠΑ, όταν το 1762 Ιρλανδοί στρατιώτες του βρετανικού στρατού διέσχιζαν την πόλη της Νέας Υόρκης.

Επί τρεις και πλέον δεκαετίες όπως ακολούθησαν, το πατριωτικό συναίσθημα των Ιρλανδών του Νέου Κόσμου ενισχύθηκε γύρω με αφορμή τη γιορτή αυτή. Το 1848, δεκάδες οργανώσεις συνένωσαν τις παρελάσεις τους σε μια μεγαλύτερη. Στις μέρες μας η παρέλαση του Αγίου Πατρικίου είναι η μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που διεξάγεται παγκοσμίως, με περισσότερους από 150.000.

Στο Σικάγο των ΗΠΑ, πόλη όπου πραγματοποιούνται ανελλιπώς κάθε χρόνο οι εορτασμοί στη μνήμη του Αγίου, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη βάφεται πράσινο, σε μια παράδοση που ξεκίνησε το 1962.

 

Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, ο οποίος ονομαζόταν Maewyn Succat – η δε καταγωγή του ήταν από τη Σκωτία. Η ημερομηνία γέννησής του εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 385-387 μ.Χ. ενώ υπολογίζεται ότι πέθανε μεταξύ 461-493μ.Χ. Όταν ήταν έφηβος φέρεται να έπεσε θυμα απαγωγής και να μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, όπου έζησε ως σκλάβος για 5-6 χρόνια, ώσπου δραπέτευσε.

Κατά την παραμονή του στην Ιρλανδία φέρεται να είχε ένα όραμα σταλμένο από το Θεό, το οποίο τον οδήγησε στο δρόμο που τον έκανε γνωστό ως Άγιο Πατρίκιο. Μετά το όραμα, εγκατέλειψε την παραδοσιακή πίστη του και προσηλυτίστηκε στην Καθολική εκκλησία. Άλλαξε το όνομά του σε Patrick και ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να διαδώσει την πίστη του και να προσελκύσει πιστούς. Και για το λόγο αυτό έγινε γνωστός.

Η επέτειος του θανάτου του έγινε γιορτή από την Καθολική Εκκλησία, με πολλά παραδοσιακά παγανιστικά στοιχεία να προστίθενται από το λαό σε αυτήν, όπως τα ξωτικά και ο μύθος του χρυσαφιού που περιμένει τον τυχερό στην άκρη του ουράνιου τόξου.

Αρχικά, το χρώμα που είχε συνδεθεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το γαλανό αλλά με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε με το πράσινο. Ήδη από τον 17ο αι. υπάρχουν καταγεγραμμένα το τριφίλλι και οι πράσινες κορδέλες για τους εορτασμούς. Για το τριφύλλι, το σύμβολο της μέρας, λέγεται ότι ήταν αυτό που επέλεξε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει σχηματικά την έννοια της Αγίας Τριάδας στους προχριστιανικούς πληθυσμούς των Ιρλανδών.

saintpatricks

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την St. Patrick‘s Day

1. Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός

Το πραγματικό του όνομα ήταν «Maewyn Succat». Γεννήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα στην Βρετανία, από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή. Απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές και πουλήθηκε ως σκλάβος. Απέδρασε, επέστρεψε στην Βρετανία και βρήκε καταφύγιο σε μοναστήρι. Χρόνια μετά έγινε ιερέας, έλαβε το όνομα Πατρίκιος και επέστρεψε στην Ιρλανδία ως ιεραπόστολος, με στόχο τη διάδοση του Χριστιανισμού στη χώρα. Θεωρείται προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας και κατά την παράδοση είναι αυτός που την ημέρα της Κρίσης θα «κατατάξει» τους Ιρλανδούς.

2. Το χρώμα του Άγιου Πατρικίου δεν ήταν το πράσινο

Το χρώμα που παραδοσιακά συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε, υπάρχει μάλιστα μια συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε που ονομάζεται «του Αγίου Πατρικίου».

Το πράσινο έγινε δημοφιλές από τον 18ο αιώνα, όταν προέκυψε η ιδέα το «τριφύλλι» να γίνει σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας.

Κατά συνέπεια, το πράσινο έγινε το χρώμα των Ιρλανδών αυτονομιστών.

Κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετέχουν στους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου φορούν πράσινα.

Στο Σικάγο ο ποταμός, «βάφεται» πράσινος με φυσική μπογιά, επί πέντε ώρες.

3. Γιατί το τριφύλλι συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο;

Χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας στους παγανιστές.Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα μπορούν να είναι ξεχωριστές οντότητες και μια ταυτόχρονα. Στις ημέρες μας, το τριφύλλι, ειδικά το σπάνιο «τετράφυλλο», θεωρείται ότι φέρνει τύχη.

4. Έδιωξε ο Άγιος Πατρίκιος τα φίδια από την Ιρλανδία;

Οι επιστήμονες διαψεύδουν τον θρύλο, υποστηρίζοντας ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν φίδια στην Ιρλανδία.

5. Γιατί η επέτειος γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου;

Ο Άγιος Πατρίκιος απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 461. Σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η ημέρα θανάτου ενός Αγίου, είναι η ημέρα που μπαίνει στον Παράδεισο. Είναι εθνική γιορτή, όχι μόνο στην Ιρλανδία
αλλά και στο νησί Μονσεράτ της Καραϊβικής, που ιδρύθηκε από Ιρλανδούς πρόσφυγες. Στην Βόρειας Ιρλανδία είναι αργία.

6. Μέχρι το 1970 οι παμπ ήταν κλειστές

Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, μέχρι το 1970, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν θρησκευτική γιορτή, κάτι που σήμαινε ότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εργάζεται. Στη συνέχεια, όταν έγινε εθνική γιορτή, ο νόμος άλλαξε και οι παμπ άνοιξαν για τους εορτασμούς. Στις μέρες μας πολλοί επικρίνουν τους εορτασμούς, λέγοντας ότι έχουν χάσει τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα, λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησης.

7. Μια γιορτή για τους απανταχού Ιρλανδούς

Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «céilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό).

Η πρώτη παρέλαση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου έγινε στην Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του 1760.

Σήμερα, 33,3 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 10,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ) έχουν ιρλανδικές ρίζες. Στην Ιρλανδία ζουν 4,59 εκατομμύρια. Ένας από τους βασικούς λόγους της αθρόας μετανάστευσης ήταν ο «λιμός της πατάτας» στα τέλη της δεκαετίας του 1840, όταν πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, 16 πόλεις ονομάζονται Δουβλίνο.

8. Τι δώρο θα λάβει φέτος ο Μπαράκ Ομπάμα;

Κατά παράδοση, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας χαρίζει τον ομόλογό του των ΗΠΑ ένα κρυστάλλινο κύπελλο με τριφύλλια.

9. Τι συμβολίζουν οι καλικάντζαροι;

Κατά την ιρλανδική παράδοση, οι καλικάντζαροι είναι φύλακες μπαούλων με χρυσάφι, στην άκρη του ουράνιου τόξου.

10. Η ημέρα της Guinness

Οι πωλήσεις της μπίρας Guinness εκτοξεύονται την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια ποτήρια της περίφημης μαύρης μπίρας πωλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Στις 17 Μαρτίου όμως, καταναλώνονται πάνω από 13 εκατομμύρια.

euronews.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *