«Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία» – Ερώτηση που συνυπογράφει η Μαρία Αντωνίου”

“Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία. Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την συνυπογραφή της Μαρίας Αντωνίου”

Για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία της χώρας κατέθεσαν Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, 11 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης και της Μαρίας Αντωνίου η οποία συνυπέγραψε την Ερώτηση.

Οι Βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν στην Ερώτηση που κατέθεσαν ότι “τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων προκλήθηκαν μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για επιβολή κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης και clawback στα Νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την μεταφορά των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ χωρίς ωστόσο να μεταφερθούν και τα σχετικά κονδύλια”.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. ΞΑΝΘΟ

Θέμα: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με έγγραφα Νοσοκομείων αλλά και δημοσιεύματα, ασφυκτική γίνεται η κατάσταση σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι προϋπολογισμοί τους τείνουν να εξαντληθούν, και αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα, για σοβαρά νοσήματα.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των “δανεικών” φαρμάκων από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως επίσης και της παραπομπής ασθενών σε άλλα Νοσοκομεία!

Τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων προκλήθηκαν μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για επιβολή κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης και clawback στα Νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την μεταφορά των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ χωρίς ωστόσο να μεταφερθούν και τα σχετικά κονδύλια.

Επειδή τα ράφια πολλών Νοσοκομείων, έχουν στερέψει από φάρμακα για σοβαρές ασθένειες.

Επειδή οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν μπορούν να εκτελέσουν παραγγελίες φαρμάκων, όταν ένα Νοσοκομείο δεν διαθέτει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ώστε να θεωρηθεί νόμιμη η διαδικασία.

Επειδή σε πολλά Νοσοκομεία κυκλοφορούν έγγραφα των διευθυντών ιατρικής υπηρεσίας προς του γιατρούς !! για περιορισμό κατά το δυνατό της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα;

2. Γιατί και ενώ το ζήτημα της έλλειψης κονδυλίων, ήταν γνωστό εξ αρχής, επιτρέψατε να πάρει τέτοια έκταση, θέτοντας συγχρόνως, σε κίνδυνο και την υγεία σοβαρά πασχόντων – όπως οι καρκινοπαθείς – ασθενών;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *