Πάρε το 112 (αχρείαστο να είναι)

Λοιπόν εδώ και πολύ καιρό έχω αποκτήσει τη μανία να βλέπω κάθε μέρα τι εορτάζεται παγκοσμίως τη συγκεκριμένη μέρα. Και δεν μιλάω για τις ονομαστικές γιορτές. Λίγο πολύ αυτές τις θυμάμαι και όσες ξεχνώ οι φίλοι μου με συγχωρούν. Μιλάω γι΄αυτές τις ημέρες τις διεθνείς, τις ευρωπαϊκές, τις παγκόσμιες… Που κάθε μέρα μας θυμίζουν ότι στον κόσμο υπάρχουν αρρώστιες, δικαιώματα που καταπατούνται, συνθήκες που αγνοούνται.

Δεν έχω αποφασίσει αν όλο αυτό το καθεστώς των ημερών έχει πετύχει τον σκοπό του. Μέχρι που σήμερα έμαθα ότι η 11η του Φλεβάρη είναι η μέρα του 112. Και ομολογώ πως ανήκω στο 94% των Ελλήνων που δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται και δεν το έχει πληκτρολογήσει ποτέ.

Έμαθα λοιπόν σήμερα και καλό είναι να το μάθετε κι εσείς ότι η σημερινή μέρα, η Ευρωπαϊκή Ημέρα του «112», η αφιερωμένη στον μαγικό τηλεφωνικό αριθμό 112 έχει καθιερωθεί από το 1991, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να κάνει γνωστό τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους ευρωπαίους πολίτες. Που στην συντριπτική πλειοψηφία τους εξακολουθούν να τον αγνοούν.

Το 112, λοιπόν, είναι το νούμερο για επείγουσες ανάγκες και λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Και αν ανήκετε στους τρεις από τους τέσσερις Ευρωπαίους που δεν το ξέρουν, μάθετε ότι μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο χρήσιμο από το όποιο 11888. Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φαρόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Το 112 μπορεί κανείς να το καλέσει από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση.

Και ω του θαύματος μόλις το πληκτρολογήσεις ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει. Ελπίζω να το γνωρίζουν εκεί στο Eurogroup μέρα που είναι. Αχρείαστο να είναι.

Πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *