Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αφιερώνεται φέτος στο Διαβήτη
Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, για το 2016, είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την καταπολέμηση του διαβήτη.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, όπως είναι ο επιστημονικός όρος της ασθένειας, είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).
Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα.
Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Στατιστικά στοιχεία για τον διαβήτη
- Περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, αριθμός που ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια.
- Ο διαβήτης τύπου-2 αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του συνόλου των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη σε όλο τον κόσμο.
- Η παγκόσμια επικράτηση του διαβήτη μεταξύ των ενηλίκων άνω των 18 ετών έχει αυξηθεί από 4,7% το 1980 σε 8,5% το 2014.
- Η εξάπλωση του διαβήτη έχει αυξηθεί πιο γρήγορα σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
- Ο διαβήτης είναι μια σημαντική αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και κάτω ακρωτηριασμό των άκρων.
- Το 2012 εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από τον διαβήτη και άλλα 2,2 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άρα προκλήθηκαν έμμεσα από τον διαβήτη.
- Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων που οφείλονται σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 70 χρόνων. Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι ο διαβήτης θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030.
- Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους σώματος και η αποφυγή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα καλοί τρόποι, για να αποτρέψει ή να καθυστερήσει κανείς την εμφάνιση του διαβήτη τύπου-2.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Τύποι διαβήτη
Διαβήτης τύπου-1
Ο διαβήτης τύπου-1 (παλαιότερα γνωστός και ως ινσουλινο-εξαρτώμενος, νεανικός ή διαβήτης της παιδικής ηλικίας) χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό και απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης. Η αιτία του διαβήτη τύπου-1 δεν είναι γνωστή και δεν είναι δυνατόν να προληφθεί με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική έκκριση ούρων (πολυουρία), αυξημένη δίψα (πολυδιψία), συνεχής πείνα, απώλεια βάρους και αλλαγές στην όραση και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
Διαβήτης τύπου-2
Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν μη-ινσουλινοεξαρτώμενος, ή διαβήτης των ενηλίκων) προέρχεται από την αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Ο διαβήτης τύπου-2 περιλαμβάνει την πλειονότητα των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο και είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του υπερβολικού σωματικού βάρους και της έλλειψης σωματικής άσκησης.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του διαβήτη τύπου-1, αλλά είναι συχνά λιγότερο έντονα. Ως αποτέλεσμα, η νόσος μπορεί να διαγνωστεί αρκετά χρόνια μετά την έναρξή της, αφού έχουν ήδη προκύψει επιπλοκές.
Μέχρι πρόσφατα, αυτός ο τύπος διαβήτη καταγραφόταν μόνο στους ενήλικες, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι διαγιγνώσκεται όλο και πιο συχνά και στα παιδιά.
Διαβήτης κύησης
Ο διαβήτης κύησης είναι η υπεργλυκαιμία με τιμές γλυκόζης στο αίμα πάνω από το φυσιολογικό, αλλά κάτω από τα διαγνωστικά όρια του διαβήτη, που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και κατά τον τοκετό. Αυτές και τα παιδιά τους βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2 στο μέλλον.
(πηγές iatropedia.gr/sansimera.gr)