Μία εκπληκτική εμπειρία στο κτήμα Στεργίου – φωτογραφίες
Οι «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» μας οδήγησαν στην καρδιά της Μεταμόρφωσης και συγκεκριμένα στο κτήμα Στεργίου.
Πρώτη επίσκεψη σε οινοποιείο και ομολογουμένως μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Άρτιες εγκαταστάσεις, εντυπωσιακό εξοπλισμό και μία λεπτομερή και ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον κόσμο του κρασιού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καστοριά, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε οι πολλοί επισκέπτες το διήμερο 27 και 28 Μαΐου.
Ξεναγηθείτε μαζί μας σε ένα από τα ομορφότερα και πιο φιλόξενα οινοποιεία της χώρας, με πλήθος ετικετών εκλεκτού και ποιοτικού κρασιού.
Να είστε βέβαιοι πως όταν το δοκιμάσετε δε θα ξεχάσετε εύκολα το άρωμα και τη γεύση του.
Εδώ ακριβώς γίνεται η ξεχωριστή διαδικασία της εμφιάλωσης…
Κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής κρασιού έχει τον προορισμό του. Η αναλυτική ξενάγηση της οικογένειας Στεργίου θα σας αποκαλύψει λεπτομέρειες που δεν φανταζόσασταν.
Λίγα λεπτά στο μυστικό εκλεκτό υπόγειο! Εδώ θα βρείτε τα ειδικά βαρέλια όπου γίνονται οι ζυμώσεις λίγο πριν απολαύσετε στο ποτήρι το κρασί σας.
Μπορείτε να φανταστείτε τη μυρωδιά;
Ο Ανδρέας μας εξηγεί τι συμβαίνει στον ιδιαίτερο χώρο.
Η θερμοκρασία και η υγρασία είναι ελεγχόμενες…
Η παραγωγή του τελικού προϊόντος είναι μία χρονοβόρα και ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία…με μυστικά και τεχνική πολύ πιο σύνθετη από όσο φαντάζεστε…
Εκτός από εκλεκτό κρασί στο κτήμα Στεργίου γίνεται και απόσταξη μοναδικού τσίπουρου.
Ο Ανδρέας και η Αφροδίτη ανέλαβαν την ξενάγησή μας στο κτήμα, καθώς και την γευστική δοκιμή του ερυθρού οίνου Στεργίου.
Μετάλλια και διακρίσεις…
Το έντονο άρωμα και η ξεχωριστή γεύση, έχουν αγαπηθεί πολύ από τους λάτρεις και γνώστες του εκλεκτού κρασιού.
Μη διστάσετε να ζητήσετε το ειδικό βιβλιαράκι του κτήματος Στεργίου για το πως θα μάθετε να ξεχωρίσετε το καλό κρασί. Ο μαγικός κόσμος της οινολογίας σε λίγες σελίδες με απλά λόγια…
Δεν παραλείψαμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας στο βιβλίο επισκεπτών. Με μια κρυφή ματιά που ρίξαμε στα προηγούμενα σχόλια, δε μείναμε μόνο εμείς εντυπωσιασμένοι…
Εδώ καλλιεργούνται με ιδιαίτερη προσοχή και μεράκι τα σταφύλια που θα γίνουν -πολύ καιρό μετά – κρασί ή τσίπουρο.
Τα σταφύλια θα περάσουν από εδώ…
Καλώς Ήρθατε στο Οινοποιείο Στεργίου! Μία επίσκεψη θα σας ενθουσιάσει. Κυρίως γιατί θα γνωρίσετε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από μία ετικέτα ενός εκλεκτού κρασιού.
Η φιλοξενία και η ζεστασιά όλης της οικογένειας Στεργίου, θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο το κρασί που παράγεται στην καρδιά του Νομού μας.
Οικογένεια Στεργίου σας ευχαριστούμε για την υπέροχη εμπειρία που μας χαρίσατε!
Πάντα επιτυχίες!
Χ. & Ε. & Θ.
Οι οίνοι του Κτήματος Στεργίου είναι:
Κόκκινη Πέτρα ερυθρός ξηρός, Άσπρη Πέτρα λευκός ξηρός και Κτήμα Στεργίου ερυθρός ξηρός.
Π.Γ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ 60% MERLOT 20% CABERNET SAUVIGNON 20% Θέση: Μεταμόρφωση Καστοριάς
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Μεταμόρφωσης Καστοριάς
Έδαφος: Αμμώδες – αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες.
Στρεμματική Απόδοση: 540 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση , αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, για 5 μήνες ανάδευση στις οινολάσπες του.
Παλαίωση: 14 μήνες σε επιλεγμένα Γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το χρώμα του πορφυρό με αρώματα φρεσκοτριμμένου πιπεριού, μοσχοκάρυδου, που συνοδεύονται από διακριτικές νότες βανίλιας. Το στόμα πλούσιο, ισορροπημένο καταλήγει σε μια μακριάς διαρκείας επίγευση.Σερβίρεται στους 16o-18o C.
Π.Γ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
CABERNET SAUVIGNON 60% MERLOT 40%Θέση: Μεταμόρφωση Καστοριάς -Κόκκινη Πέτρα
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Μεταμόρφωσης Καστοριάς
Έδαφος: Αμμώδες – αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες.
Στρεμματική Απόδοση: 540 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση , αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, για 5 μήνες ανάδευση στις οινολάσπες του.
Παλαίωση: 12 μήνες σε επιλεγμένα Γαλλικά δρύινα βαρέλια για 10 μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το έντονο πορφυρό χρώμα με τις βιολετί ανταύγειες εντυπωσιάζει. Αρώματα μπαχαρικών, υπερώριμης τομάτας και αποξηραμένου σύκου συνδυάζονται με ένα πλούσιο, συμπυκνωμένο στόμα, με μεγάλη επίγευση. Σερβίρεται στους 16o-18o C.
Π.Γ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
SAUVIGNON BLANC 90%, RIESLING 10% Θέση: Μεταμόρφωση Καστοριάς – Άσπρη Πέτρα
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Μεταμόρφωσης Καστοριάς
Έδαφος: Αμμώδες – αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες.
Στρεμματική Απόδοση: 600 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση , αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Αρώματα φρεσκοκομμένου πεπονιού, ώριμης μπανάνας – τυπικά της ποικιλίας Sauvignon Blanc – συνοδεύονται από πινελιές κίτρου και mango από την μικρή συμμετοχή του Riesling σε ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί, έντονα λιπαρό, δροσερό, απόλυτα ισορροπημένο με μια διακριτική οξύτητα. Σερβίρεται δροσερό στους 8o-10o C.
Pingback: Ξενάγηση στο "Κτήμα Στεργίου" μετά από 6 χρόνια - Μια διαφορετική, αξέχαστη εμπειρία - AboutKastoria.gr