Η λαθροϋλοτομία στο Γράμμο όπως φαίνεται από το δορυφόρο του Google Earth

Η λαθροϋλοτομία στην περιοχή του ορεινού όγκου του Γράμμου είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει χρόνια, καταστέφοντας το οικοσύστημα της περιοχής.

Αλβανοί κυρίως λαθροϋλοτόμοι εισέρχονται στην ελληνική μεθόριο και υλοτομούν ανεξέλεγκτα κορμούς δέντρων, φορτώνοντάς τους σε μουλάρια με σκοπό να πουλήσουν την ξυλεία στη χώρα τους. Οι παράνομοι υλοτόμοι «χτυπούν» τον Γράμμο συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς τον υπόλοιπο χρόνο είναι αδύνατο να προσεγγίσουν το δάσος λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όταν αντιληφθούν την παρουσία της αστυνομίας ή του στρατού επιστρέφουν άμεσα σε αλβανικό έδαφος αν και συχνά πραγματοποιούνται δεκάδες συλλήψεις για λαθροϋλοτομία από τις αρχές.

Οι δασολόγοι επισημαίνουν πως οι παράνομοι υλοτόμοι προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στα δάση του Γράμμου εξαιτίας την έντονης υλοτομίας σε σχέση με την προτεινόμενη που χρειάζεται έτσι ώστε να ανανεώνεται το δάσος, στο όριο της οικολογικής καταστροφής. Οι δορυφορικές εικόνες του Google Earth από το 2003 έως και το 2014 είναι αποκαλυπτικές:

lathroylotomia
H κίτρινη γραμμή είναι το σύνορο Αλβανίας-Ελλάδας. Οι λαθροϋλοτόμοι ξεκινούν από το Αλβανικό έδαφος αριστερά και προχωρούν στο Ελληνικό. Στην δεξιά άκρη του χάρτη φαίνεται το χωριό Τρίλοφο.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Η λαθροϋλοτομία στο Γράμμο όπως φαίνεται από το δορυφόρο του Google Earth

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *