Καλοκαίρι 2021:Πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές διοργανώσεις και έργα στο Δήμο Καστοριάς

Ολοκληρώθηκαν  οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του Καλοκαιριού στο Δήμο μας, μπορούμε συνεπως να κρίνουμε με στοιχεία κι όχι με ευχολόγια τα αποτελέσματα….

87ο Κωπηλατικό πρωτάθλημα: Μια ομολογουμένως επιτυχημένη διοργάνωση στη λίμνη της Καστοριάς η οποία έφερε γύρω στους 500 αθλητές στην πόλη μας με τους συνοδούς τους.

Εκτός των ξενοδοχείων, αυξημένη κινηση είχαν και οι επιχειρήσεις εστίασης της νότιας παραλίας που έχουν θέα στον κωπηλατικό στίβο και βρίσκονται κοντά στον πύργο τερματισμού. Αρκετά εστιατόρια έκαναν καλές συμφωνίες με τους συλλόγους, για κάποια από τα γεύματα που είχαν εκτός ξενοδοχείων.

Από εκεί και πέρα, η συνέντευξη μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εστίασης σε τοπικό ραδιόφωνο όπου παραδέχεται ότι οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες από το αποτέλεσμα για τα καταστήματά τους, οι συζητήσεις με επιχειρηματίες καταστημάτων εκτός Νότιας παραλίας, αλλά και απλές βόλτες αργά το απόγευμα και το βραδάκι τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων  στην πόλη,  ήταν αρκετές για να μας προβληματίσουν εάν ο πήχης μπήκε πάλι πιο ψηλά από όσο έπρεπε. Δεν θα αναφερθούμε καν στο αν ανηφόρισε κανένας αυτές τις ημέρες στην Υψηλή Ζώνη… Ακόμα και από το αρχικό Δελτίο Τύπου που έκανε λόγο για 700 αθλητές, οι οποίοι έγιναν 500 (με τους τοπικούς)…καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι δεν πήγε τόσο καλά όσο προβλέφθηκε…Ευτυχώς λόγω Covid διεξήχθησαν στη λίμνη μας οι αγώνες όλων των κατηγοριών.

Ας μείνουμε στο προφανές: Μόνο κέρδος είναι να διοργανώνονται τέτοιοι αγώνες στην περιοχή μας, η οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλεονέκτημα που έχει για τη διεξαγωγή αγώνων στη λίμνη σε σχέση με άλλες περιοχές οι οποίες έχουν προβλήματα με ανέμους κλπ…

Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβει κάποιος φορέας την υλοποίηση άλλων πρωτότυπων (με τοπικό χαρακτήρα) αγώνων .

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει πετυχημένη αθλητική διοργάνωση με ταυτότητα (όχι περιφερόμενα Πρωταθλήματα Κωπηλασίας που θα έρθουν ανά 2-3 χρόνια κι από εδώ), θα αναφέρουμε τη συμμετοχή των 2600 (!) αθλητών στο Zagori Mountain  Running και τους 12.500 (!!) επισκέπτες στο κατάμεστο Ζαγόρι, το τριήμερο που μας πέρασε εν μέσω Καλοκαιριού πανδημίας!  (δείτε εδώ). Στοχαστικές φωτογραφίες του Δημάρχου δεν γνωρίζουμε αν έβγαλαν εκεί…

Επόμενο ραντεβού, πλέον, στο Run Greece που κόσμο πολύ δεν φέρνει, παραδοσιακά,  από άλλες περιοχές, αλλά τουλάχιστον το ευχαριστιόμαστε τοπικά και τα υπέροχα πλάνα των διοργανωτών ταξιδεύουν δωρεάν την πόλη μας σε όλο τον κόσμο!

Όσον αφορά στο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα beach Volley, δεν καταλάβαμε πότε ξεκίνησε, ούτε πότε ολοκληρώθηκε…ούτε μια αφίσα δεν κολλήθηκε…ούτε ένα πρόγραμμα να πάμε να δούμε σα θεατές κάποιον αγώνα. Διακρίνουμε κάποια υποτίμηση;

 

Κόστη από τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των αγώνων κωπηλασίας για την αντικατάσταση των σημαδούρων και συντήρηση καταμαράν:

 

Δαπάνη προμήθειας σημαδούρων λίμνης 1.019€

Δαπάνη προμήθειας υλικών συντήρησης καταμαράν 728€

 

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Καλοκαίρι 2021

Σε φιάσκο εξελίσσεται το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι, το πρόγραμμα του οποίου…δεν τραβάει, όσο κι αν το Γραφείο Τύπου παρουσιάζει όσες  εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τελικά και δεν αναβάλλονται επ’ αόριστον, σαν πετυχημένες.

Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στις μετρημένες στα δάχτυλα εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, γι΄αυτό και δε θα βρείτε πουθενά αποσπάσματα από τη μία ολοκληρωμένη συναυλία  (η 2η προγραμματισμένη αναβλήθηκε λόγω καιρού)  και τις κινηματογραφικές προβολές. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η προβολή ταινίας στην αυλή της Αγίας Παρασκευής στο Ντολτσό αναβλήθηκε χωρίς επίσημη δικαιολογία, προκαλώντας πολλά σχόλια.

Τεράστιο το κόστος των εκδηλώσεων (Δείτε εδώ αναλυτικά) με ένα μονόπλευρο πρόγραμμα που δεν συγκινεί την τοπική κοινωνία, χωρίς φαντασία και καμία διάθεση ανάδειξης και στήριξης τοπικών καλλιτεχνών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναρωτηθούμε πόσα συγκροτήματα και Καστοριανοί καλλιτέχνες έχουν βιώσει την ανεργία κατά την περίοδο της πανδημίας και μια εμφάνιση θα ήταν κάποια στήριξη για εκείνους. Αφήστε που δε θέλουν και έξοδα διαμονής και σίτισης με συνοδεία κάποιου εκπροσώπου του Δήμου…

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού προσέφερε μια θαυμάσια βραδιά στους δημότες του με διακεκριμένο τενόρο, το βράδυ της Πανσελήνου…όταν εδώ η συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου στο Θέατρο Βουνού ακυρώθηκε λόγω κακής προπώλησης. Ο Δήμος Καστοριάς δε διοργάνωσε τίποτα! Ακόμα στήνει το πρόγραμμα για τα 200 χρόνια, φαίνεται, που μόνο εδώ δεν έχει γίνει τίποτα, ακόμα και το 2021 φεύγει!

Ίσως η καθιερωμένη συναυλία στα Κορέστεια, φέτος με τον Κώστα Μακεδόνα, δώσει στον φωτογράφο του Δήμου τις φωτογραφίες που τόσο λείπουν από μια πετυχημένη βραδιά το φετινό Καλοκαίρι…αλλιώς οι ελπίδες στρέφονται τα Survivor Games των 7000€ με τον Στέλιο Κρητικό να μυεί τη νεολαία σε φοβερές μάχες και κόντρες σε φουσκωτές πισίνες…

Α! σε αυτά τα παιχνίδια συνήθως δίνουν δώρο μπαντάνες για το κεφάλι, μη νομίζετε  ότι θα πανε τσάμπα τα παιδιά!

2η σερί χρονιά αποτυχίας στα πολιτιστικά δεν είναι τυχαία πλέον…μάλλον εκτός από οργάνωση, λείπει η γνώση και το γούστο! 

 

Απ’ευθείας ανάθεση για διαφημιστικά έντυπα κλπ 1000€

 

Απ’ευθείας ανάθεση για διαφημιστικό/ραδιοφωνικό σποτ 2.000€

 

Απ’ευθείας ανάθεση για 40 μεταδόσεις του ραδιοφωνικού σποτ 500€

 

7000€ για τα Survivor Games με παρουσιαστές τον Στέλιο Κρητικό και τον γιο του

 

 

 

Παιδική χαρά Ντολτσό

Το ΔΣ εγκρίνει την υποβολή αιτήματος παραχώρησης χρήσης έργου προς την Κτηματική Υπηρεσία Καστοριάς, με σκοπό την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση Παιδικής Χαράς Ντουλτσό».

Η μελέτη «ωριμάζει» για περισσότερο από έναν χρόνο σύμφωνα με τους αντιδημάρχους. Πού κολλάει, γιατί καθυστερεί ενώ ανακοινώνεται, πότε πραγματικά θα ξεκινήσει για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο,  μάλλον κανείς δεν γνωρίζει, βάσει αποτελέσματος.

Οι  θριαμβολογίες μέσω Δελτίων Τύπων, όταν κάποια στιγμή στο μέλλον γίνει αυτό το καίριο έργο (γιατί κάποια στιγμή θα γίνει, δε γίνεται) για την ποιότητα ζωής μικρών και μεγάλων στην Καστοριά, θα είναι απλά ειρωνικές, γιατί μιλάμε για τρομακτικές καθυστερήσεις σε βάρος των παιδιών μας που αποζητούν μια ασφαλή παιδική χαρά…

Εξάλλου, το κρασί όσο ωριμάζει αποκτά αξία…Αν δεν προλάβει να ξινίσει κι αυτό!

 

 

 

Ανάπλαση Νότιας Παραλίας

Εγκρίθηκε η προμελέτη για την ανάπλαση της Νότιας παραλίας που με λίγα λόγια προβλέπει να καταργηθεί το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στην πλευρά της παραλίας, να δημιουργηθεί ένας ποδηλατόδρομος από το πάρκινγκ της Νομαρχίας ο οποίος δε θα μετρά ούτε ένα χιλιόμετρο, αφού στο ύψος της Roma Pizza θα «βγαίνει» στον κεντρικό δρόμο, να γκρεμιστεί το πάρκο στη στροφή της Μ. Αλεξάνδρου και να γίνει μια νησίδα με λίγες θέσεις πάρκινγκ, να μπουν πλάκες διέλευσης τυφλών, να φύγει όλο το πράσινο που υπάρχει τώρα με τα λουλούδια κλπ και να μπει τσιμέντο με κάποια παγκάκια, λάμπες και δέντρα ώστε να χωρέσουν από κάτω τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών.

Συγκεκριμένα δείτε εδώ τα σχέδια που υπερψήφισε το ΔΣ. 

Όπως ανακοινώθηκε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, την Άνοιξη του 22 ελπίζουμε να έχουμε την τελική Μελέτη για να δημοπρατηθεί και να αρχίσουν με το καλό τα έργα μες στο 2022, ώστε να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή…μπλα μπλα μπλαα

 

Γρήγορο Flashback στο Δεκέμβριο του 2019, όταν ακούγαμε ότι:

Μες στο Καλοκαίρι του 2020 θα έχουμε τη μελέτη ώστε να δημοπρατηθεί, με προβλεπόμενο κόστος 3.5 εκ. € (αντί 4.25εκ € που ψηφίστηκε τελικά). Μαζί και άλλες τέτοιες ιστορίες που αποδείχθηκαν ευχολόγια για ραδιοφωνικές συνεντεύξεις…όποιος δεν πιστεύει ή ξεχνάει, ας ακούσει ένα video που υπάρχει στο youtube με άλλα καλούδια για τα έργα (πχ πνευματικό) που θα γινόντουσαν πριν βρεθούν οι δικαιολογίες καθυστέρησης με όνομα Covid και «υποβολή πρότασης στο Αντώνης Τρίτσης»:

 

 

 

Βρείτε τις διαφορές:

12/2019

 

7/2021

Αυξήθηκαν τα απρόβλεπτα…

Σκεφτείτε ότι οι Ουασινγκτόνιες (τα φοινικοειδή δέντρα) του μεγάλου περιπάτου της Αθήνας κόστιζαν  1.565,70 η καθεμία.

Μπορεί να μας κάνουν καμια τέτοια έκπληξη ή κρυστάλλινα παγκάκια με φορτιστές και wifi (smart);

 

Πάντως για να πούμε και αυτό που λέει ο κόσμος αλλά ούτε η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται, ούτε τα ΜΜΕ που περνούν πολλές οικονομικές δυσχέρειες και πρέπει να βρουν χορηγούς για να διατηρηθούν ενεργά, ωρίμανση στην ωρίμανση…μούχλιασαν τα έργα, καθώς Αύγουστος ξεκινά και 2 χρόνια τώρα δεν έχουμε δει ούτε λίγη άσφαλτο στην Γράμμου που θαρρείς και περνάς από χωματόδρομο με τρακτέρ…

Ποιοι κυκλικοί κόμβοι, ποιο λατομείο,  ποια αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ΔΕΥΑΚ, ποιο καραβάκι που μέσα Ιουλίου θα ξεκινούσε δρομολόγια, ποιο υδροπλάνο, ποια φιλαρμονική, ποιο γήπεδο, ποιο κολυμβητήριο,  ποια ηλεκτρικά ποδήλατα, ποιο ηλιακό καραβάκι που εξαφανίστηκε, ποιες παιδικές χαρές, ποιος γύρος της λίμνης, ποιος τουρισμός, ποιος πολιτισμός, ποιο ιστορικό κέντρο, ποια συντήρηση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς…δε γίνεται να φταίει ο Covid, πια, δείτε τι γίνεται σε άλλες περιοχές με τις γενναίες επιχορηγήσεις του (και ο Δήμος Καστοριάς έλαβε σημαντική οικονομική βοήθεια, αλλά οι επενδύσεις αναζητώνται) …
…εδώ όλα πάνε τρομακτικά πίσω, χωρίς κανένας πλέον να ζητάει το λόγο και ευθύνες.

Δεν είναι ότι θα μπορούσαν να γίνουν μαγικά σε 2 χρόνια όλα αυτά, φυσικά…εδώ όμως μιλάμε ότι δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ, μα ΤΙΠΟΤΑ! Όλο κάτι φταίει…και ευθύνη δεν αναλαμβάνουν ποτέ για οποιοδήποτε λάθος (βλέπε Λατομείο) οι αρμόδιοι που πληρώνονται, όσο τρέχουν και οι απ’ευθείας αναθέσεις σε γνωστές μας εταιρίες, όσο εξασφαλίζονται κάποιες ολιγόμηνες προσλήψεις σε γνωστά μας παιδιά και βρίσκεται βενζίνη για τις βόλτες με τα λευκά/καφέ υπηρεσιακά αμάξια! Σκεφτείτε ένα μεγάλο ολοκληρωμένο έργο και πείτε μας, για να αναθεωρήσουμε όλο το κείμενο…εκτός αν το μόνο που σας έρχεται είναι το ευχάριστο πανηγυράκι με τη συναυλία του Χατζηγιάννη…αλλά τότε μιλάμε για καλούς διοργανωτές party/εκδηλώσεων! Μήπως τα παιχνίδια τέννις Δελτίων Τύπου με προσβολές και σεξιστικά υπονοούμενα; Τότε μιλάμε για πρωτόγνωρους συντάκτες ειρωνικών θρασύτατων Δελτίων Τύπου με λόγο επιπέδου…πεζοδρομίου!

Μόνο προκαλεί την κοινή γνώμη η φοβερή προσπάθεια να μάθει ο κόσμος ότι γίνονται έργα…πού; πότε; ποια; Τα πολυδάπανα ταξίδια για συναντήσεις, χωρίς αποτελέσματα, στην Αθήνα του Δημάρχου ( που δεν διαβάζουμε να «συνδέεται» στα δημοτικά συμβούλια και στις οικονομικές επιτροπές , τελευταία, καθώς όλο γράφει «απών»δίπλα στο όνομά του στα εγγραφα) είναι τα έργα ή η ανάθεση του τουρισμού σε ένα γραφείο που δεν γνώριζε ούτε πού βρίσκεται η Καστοριά και θα κάνει και φεστιβάλ γαστρονομίας, λέει, μες στο Φθινόπωρο (είχε ανακοινωθεί αλλά ακυρώθηκε πριν κάποια χρόνια, επί Αγγελή); Μήπως τα φρεάτια στα ΛΥΒ, για τα οποία τολμούν οι ειδικοί συνεργάτες να συντάσσουν Δελτία Τύπου λες και θεωρείται έργο ή το κούρεμα (κουτό)χορτων, για να φάνε οι δημότες αμάσητο;

Μέχρι να εγκριθούν όσες γίνεται προτάσεις στο «Τρίτσης» και αρχίσει άλλος κύκλος χρονοδιαγραμμάτων και «ώριμων» μελετών….κι έρθουν οι εκλογές και οι επόμενοι μιλανε για το τι παρέλαβαν από τους προηγούμενους κι έρθει κι άλλη πανδημία ή σεισμός κλπ κλπ…θα καταλήξουμε να κλείσει και το Νοσοκομείο (όπως διαδίδεται τελευταία) και θα στέλνουμε…επιστολές στον Πρωθυπουργό!

Μόνο η καθαριότητα προβάλλεται σα ναυαρχίδα, με τους  αρμόδιους Αντιδημάρχους ως τους πλέον ενεργούς και δραστήριους, όμως από ότι φαίνεται κι αυτή θέλει μεγάλη βοήθεια για τα «δύσκολα», αν συνυπολογίσουμε στο παρακάτω έξοδο και τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθαρισμό των κοιμητηρίων:

Δαπάνη για τον καθαρισμό και την επίβλεψη των χώρων των Δημοτικών Αφοδευτηρίων της Καστοριάς και συγκεκριμένα αυτών που βρίσκονται στο Δημοτικό parkihg της πόλης στην Νότια Παραλία και στη Λαϊκή αγορά, προϋπολογισμού 9.996,88 €  για 8 μήνες

 

 

Δήμος Καστοριάς:Κλειστό, λόγω διακοπών!

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *