Γιατί σε καιρό πανδημίας οι εταιρείες επιλέγουν άντρες ως CEO;

Οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν την παρούσα οικονομική κρίση ως την «πρώτη γυναικεία ύφεση» – Οι γυναίκες καταλαμβάνουν πλέον μόνο το 6% των θέσεων CEO στις εταιρείες

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου φαίνεται πως έχουν αποφασίσει πως η ηγεσία σε καιρούς πανδημίας είναι μια δουλειά για άντρες.

Από τις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον ιό ως πανδημία, μόνο το 3% των διευθυντικών στελεχών που επελέγησαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήταν γυναίκες, σύμφωνα με ανάλυση που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Heidrick & Struggles που ειδικεύεται στην ανεύρεση ανώτατων στελεχών.

Έξι μήνες πριν από την κήρυξη της πανδημίας οι γυναίκες καταλάμβαναν τέσσερις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας (ανώτερες) στις 965 μεγαλύτερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Οι γυναίκες και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διακοπεί η καριέρα τους ή να βρεθούν άνεργες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή απασχολούνται σε μεγαλύτερα ποσοστά σε θέσεις που πλήττονται περισσότερο από τα lockdowns και τους άλλους περιορισμούς. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για τη φροντίδα των παιδιών λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων. Ορισμένοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν την παρούσα οικονομική ύφεση ως την  «πρώτη γυναικεία ύφεση», η οποία και αντιστρέφει σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο που είχαν σημειώσει οι γυναίκες την τελευταία δεκαετία στους εργασιακούς χώρους.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο επιλέγονται περισσότεροι άντρες για τις ανώτερες θέσεις είναι ότι οι εταιρείες τείνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά να επιλέξουν για την θέση του CEO κάποιον που έχει ήδη εμπειρία σε αντίστοχη θέση, κάτι που δίνει σαφές προβάδισμα στους άντρες υποψήφιους, καθώς είναι ένας ρόλος όπου οι άντρες κυριαρχούν. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν πλέον μόνο το 6% των θέσεων CEO στις εταιρείες.

Παράλληλα μειώθηκε και ο συνολικός αριθμός των νέων CEO (ανεξαρτήτου φύλου) που ανέλαβαν καθήκοντα από την έναρξη της πανδημίας. Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών σε 20 παγκόσμιες αγορές, το διάστημα από τον Μάρτιο έως τα τέλη Ιουνίου ανέλαβαν καθήκοντας 30 νέοι CEO  ενώ την ίδια περίοδο πριν έναν χρόνο είχαν αναλάβει καθήκοντα 45.

Η ίδια τάση της προτίμησης αντρών για τη θέση του CEO  είχε καταγραφεί και μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, αλλά, όπως αναφέρει η έρευνα της Heidrick & Struggles, τότε η τάση αυτή ήταν σαφώς μικρότερη.

 

newmoney.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *