Η Έλενα Ράπτη σε εκδήλωση για την παιδική σεξουαλική κακοποιηση στο Άργος Ορεστικό – Διαβάστε την «Κίκο και το Χέρι»

Η Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνιας ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση με τίτλο «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», παρευρέθη στο Άργος Ορεστικό για μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία το απόγευμα της Δευτέρας.

 

(ρεπορτάζ: Χρυσούλα Κυρατζή)

Η κα Ράπτη αναφέρθηκε στα τεράστια ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία εμφανίζονται, κυρίως, στις κλειστές κοινωνίες της περιφέρειας.

Σκοπός της εκστρατείας ενημέρωσης γονέων και δασκάλων, είναι τα παιδιά -από μόνα τους – να είναι σε θέση να διακρίνουν, να ξεχωρίζουν και να διαχειρίζονται περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, από τα πρώτα στάδια εμφάνισής τους.

Ουσιαστικό βήμα για την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης, με όλες τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

 

Στην εκδήλωση μοιράστηκε οπτικοακουστικό υλικό στους παρευρισκόμενους με τον «Κανόνα του εσώρουχου» και το παραμύθι – που έχει καταφέρει να ενημερώσει, με περίτεχνο τρόπο, πολλά παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας για την σεξουαλική κακοποίηση- «Η Κίκο και το χέρι».

 

Μετά το τέλος της ομιλίας, η κυρία Ράπτη συνομίλησε σε χαλαρό κλίμα με τη Βουλευτή ΝΔ Ν. Καστοριάς, κυρία Μαρία Αντωνίου και το Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, κύριο Πάνο Κεπαπτσόγλου.

 

rapti_argos

 

 

rapti_argos

 

 

rapti_argos

 

rapti_argos

 

«1 στα 5» – μήπως ένα από αυτά είναι το δικό μας παιδί και δεν το γνωρίζουμε;

sam_7803

 

 

sam_7804

 

Ακόμα και αν δεν παρακολουθήσατε την ομιλία

 Διδάξτε στα παιδιά σας τον «Κανόνα του εσώρουχου»…

1 στα 5 παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Θα συμμετέχετε στο ποσοστό;

 

Τι είναι «Ο Κανόνας του Εσώρουχου»;

Είναι απλό: ένα παιδί δεν πρέπει να αγγίζεται από άλλους στα μέρη του σώματος που συνήθως καλύπτονται από το εσώρουχο. Επίσης, δεν πρέπει να αγγίζει και εκείνο τους άλλους σε αυτά τα σημεία.

Με τον «κανόνα» αυτό οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά πού δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι άνθρωποι, πώς να αντιδρούν και πού να αναζητούν βοήθεια. Ακόμη, τους βοηθάει να εξηγήσουν ότι το σώμα τους τους ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά, καθώς και καλά και κακά αγγίγματα.

Αν αισθάνεστε άβολα να μιλήσετε για αυτό το θέμα, να θυμάστε ότι είναι ίσως πιο δύσκολο για σας, που είστε ενήλικος, παρά για ένα παιδί. Εξάλλου, ένα παιδί δεν είναι ποτέ πολύ μικρό για να διδαχθεί τον «Κανόνα του Εσώρουχου», επειδή η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία.

«Το σώμα σου σου ανήκει»

Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει χωρίς την άδειά τους. Η ανοιχτή και ευθεία συζήτηση από μικρή ηλικία για τη σεξουαλικότητα και τα πιο «προσωπικά» μέρη του σώματος, με χρήση της σωστής ονομασίας για τα γεννητικά όργανα, θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τι δεν επιτρέπεται.

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν ένα φιλί ή ένα άγγιγμα κάθε στιγμή, ακόμη κι από κάποιον που αγαπούν. Πρέπει να διδαχθούν να λένε «όχι», με άμεσο και σταθερό τρόπο, σε κάθε μη κατάλληλη φυσική επαφή, να απομακρύνονται από επικίνδυνες καταστάσεις και να το αναφέρουν σε έναν έμπιστο ενήλικο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα πρέπει να επιμένουν να το λένε, μέχρι κάποιος να πάρει το θέμα στα σοβαρά.

Καλά και κακά αγγίγματα

Τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν πάντοτε τα κατάλληλα και τα μη κατάλληλα αγγίγματα. Πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι σωστό κάποιος να κοιτάξει ή να αγγίξει τα γεννητικά τους όργανα ή να τους ζητήσει να κοιτάξουν ή να αγγίξουν τα γεννητικά όργανα κάποιου άλλου.

Ο «Κανόνας του Εσώρουχου» τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα φανερό όριο που είναι εύκολο να θυμούνται: το εσώρουχο.

Βέβαια, οι γονείς θα εξηγήσουν ότι κάποιοι «μεγάλοι», όπως οι ίδιοι, εκείνοι που τυχόν τα φροντίζουν κατά την απουσία τους ή οι γιατροί, μπορεί να χρειαστεί να τα αγγίξουν, αλλά πρέπει να λένε «όχι» όποτε μια κατάσταση τα κάνει να αισθάνονται άβολα.

 

Διαβάστε μαζί με τα παιδιά (στο σπίτι ή στο σχολείο) την «Κίκο και το χέρι», ένα εκπαιδευτικό παραμύθι που θα τους  μάθει περίτεχνα να ξεχωρίζουν το καλό από το επικίνδυνο άγγιγμα. 

Η Κίκο και το Χέρι
 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *