Αύριο ανακοινώνονται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Επιστρέφει η μάσκα κι έξω

Την ώρα που έγιναν γνωστές οι κατηγορίες πολιτών που θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους με απαγόρευση εισόδου σε χώρους συνάθροισης και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Στόχος να μπει «φρένο» στην έξαρση της πανδημίας, μετά και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Τι θα γίνει με την εκπαίδευση. 

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη (24/08) στις 12:00 από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, αφορούν κυρίως αυτούς. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Πώς θα ψωνίζουμε στα καταστήματα τον Σεπτέμβριο, επιστρέφει η μάσκα και έξω

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν κάνει πίσω στις αρχικές της σκέψεις και έτσι, δεν αναμένεται καμία χαλάρωση για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, οι κλειστοί χώροι θα παραμείνουν αμιγώς για εμβολιασμένους έτσι, οι ανεμβολίαστοι σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα τρώνε… πόρτα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων αύριο απο την κυβέρνηση.

Ένα επίσης μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο είναι η επιστροφή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους καθώς δεν πιάσαμε το τείχος ανοσίας.

Όσον αφορά στους κλειστούς χώρους, οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου: «Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Τέλος στα δωρεάν τεστ

Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πιθανώς τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Πώς θα γίνονται οι αγορές στα καταστήματα

Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Τι θα ισχύει για τους μαθητές, φοιτητές και καθηγητές

Η σχολική χρονιά πρόκειται να αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οπότε δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους, έχοντας υποβληθεί σε δυο self tests την εβδομάδα με αρνητικό αποτέλεσμα, ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού για άνω των 12 ετών.

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση, ανοίγει η πλατφόρμα αρχές Σεπτέμβριου

Γνωστές έγιναν οι κατηγορίες πολιτών που θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου. Αναλυτικά παρακάτω όλες οι κατηγορίες. Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα σύμφωνα με τον γ.γ. υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.  Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση θα είναι, μάλιστα, mRNA (Pfizer – Moderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA εμβολίων και μία δόση σε άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις AstraZeneca ή J&J».

«Ο ερχομός του Σεπτέμβρη φέρνει νέους προγραμματισμούς, Επιστροφή στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του κορονοϊού. Η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεψε τις προβλέψεις μας. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό άνω του 92%». Αυτό τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε πως «Και οι εμβολιασμένοι κολλάνε τον ιό αλλά και πάλι έχουν κατά 65% έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταφέρουν τον ιό».

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος λόγος είναι η ενίσχυση της ανοσοανταπόκρισης λόγω της μείωσης των αντισωμάτων με το πέρασμα του χρόνου. «Η τρίτη δόση θα είναι mRNA για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA εμβολίων και μία δόση σε άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις AstraZeneca ή J&J».

Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση:

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών, σε πρώτη φάση θα λάβουν την τρίτη δόσοη σύμφωνα θα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και συγκεκριμένα:Σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις εξής ομάδες ατόμων:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Νεφρική ανεπάρκεια που κάνουν αιμοκάθαρση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Καρκίνος κατά την τελευταία 5ετία
  • Άτομα σε ανασοκαταστολή, που συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη αυτοάνοσα ή άλλα νοσήματα με ανασοκαταστολή

Τόσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Εν τω μεταξύ, πάνω από 5 εκατ. πολίτες στην Ελλάδα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ το 53,5% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Δίνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην επιστροφή των αδειούχων και τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για τους εμβολιασμούς, η σημερινή ημέρα αναμένεται να κλείσει με 32.000 εμβολιασμούς, ενώ ήδη είχαν γίνει 20.000. Την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν 96.000 νέα ραντεβού από πολίτες που θα κάνουν την πρώτη δόση.

Το 53,5% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Συνεχίζονται τα προγράμματα του εμβολιασμού κατ’ οίκον, με 5.050 πολίτες να έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εμβολιασμός ειδικών ομάδων (πχ Ρομά), αλλά και ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές με 12.000 πολίτες να έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την πορεία των εμβολιασμών βρίσκεται περίπου στην μέση και συμπλήρωσε ότι ο Αύγουστος ως μήνας διακοπών αποτυπώθηκε στους ρυθμούς που προχώρησε ο εμβολιασμός.

Ακολούθως επισήμανε, ότι η επιστροφή των αδειούχων του καλοκαιριού, πρέπει να συνοδευτεί με τήρηση των μέτρων, κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού για όσους δεν το έχουν πράξει και αποφυγή επισκέψεων σε πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Μετά από σχετική ερώτηση ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε, πάντως, ότι αυτή την περίοδο δεν εξετάζεται ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και σε άλλες επαγγέλματα, εκτός από αυτά που έχουν ανακοινωθεί.  

dikaiologitika.gr
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *