Απίστευτος χρόνος χαμένος…και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε

5 νεκροί, τριαντά-δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκατοντάδες άλλοι φορείς, οι οποίοι είτε δεν έχουν χρειαστεί να νοσηλευτούν είτε δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς γιατί παραμένουν ασυμπτωματικοί (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό σε υγιείς ανθρώπους του περιβάλλοντός τους).

Όλα αυτά στην Καστοριά, την Καστορια των 42.000 κατοίκων. Όταν η Φλώρινα έχει μόλις 1 κρούσμα και τα Γρεβενά άλλο 1 κι αυτό μια Καστοριανή (90χρονη) η οποία βρέθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών (ποιος ξέρει πως και γιατί, αντί να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο αναφοράς στην Πτολεμαΐδα) και μεταφέρθηκε ήδη στη Θεσσαλονίκη. Κι αντί η Καστοριά να είναι σήμερα απλός ακόμη παρατηρητής της περιπέτειας που λέγεται «κορονοϊός» με 1 ή κανένα κρούσμα- όπως θα άρμοζε στον πληθυσμό της-, διατηρεί την πρώτη θέση σε διασπορά και θανάτους (συγκριτικά με τον πληθυσμό), Πανελλαδικά.

Μια περιοχή που έχασε τον έλεγχο από την πρώτη στιγμή, καθώς δεν πίστεψε ότι θα εξελιχθεί έτσι η κατάσταση. Αντιμετώπισε υπεροπτικά και επιφανειακά τον κίνδυνο που αντικειμενικά είχε η επιστροφή  εκατοντάδων πολιτών από την Ιταλία και τους Αγίους Τόπους. Πέρα από πομπώδεις δηλώσεις, καμία ουσιαστική πράξη ευθύνης, καμία ανακοίνωση έστω ανησυχίας και αγωνίας για την περίπτωση που… Το αντίθετο, φωτογραφίες με ανόητες συγκρίσεις μεταξύ κορονοϊού και γρίπης, για να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη και να πάψουν οι «κινδυνολόγοι».

Όταν έκλεινε τα σχολεία ο Δήμαρχος του Άργους Ορεστικού για προληπτικό ψεκασμό τέλη Φεβρουαρίου (ακριβώς ένα μήνα πριν, 28 Φεβρουαρίου), την Παρασκευή πριν την Καθαρά Δευτέρα, κάποιοι σχολίαζαν για 4ημερο – δώρο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δήμου.

Παράλληλα στην Καστοριά προσκαλούσαμε τους τουρίστες για χαλαρωτική εκδρομή στη περιοχή μας – κι όντως πολλοί προσήλθαν εκείνο το 3ημερο. Την στιγμή που άλλοι συμπολίτες μας ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για την Κωνσταντινούπολη, για να μην ακυρώσουν την εκδρομή και χαθούν οι προκαταβολές.

Θυμάστε ιδιαίτερα μέτρα; Συστάσεις; Θυμάστε προληπτικούς ψεκασμούς στους δημόσιους δρόμους; Άμεσο κλείσιμο των παιδικών χαρών και άλλων δημοσίων χώρων; Μάλλον όχι, ακόμα και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, όταν η Ιταλία είχε αρχίσει να φουντώνει κυριολεκτικά από κρούσματα και νεκρούς. Ακολουθούσαμε πιστά τις εντολές του κεντρικού μηχανισμού.

Ενός μηχανισμού που δεν είχε ενημερωθεί φαίνεται καλά για τα δεδομένα της τοπικής μας κοινωνίας, προετοιμαζόταν ακόμη και αιφνιδιάστηκε από αυτή την γρήγορη εξέλιξη.

Κι έτσι χάθηκε χρόνος.  Χάσαμε το στάδιο της πρόληψης.

Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δηλαδή αυτή την στιγμή, εφαρμόζοντας τα προληπτικά μέτρα για τις μετακινήσεις και το κλείσιμο των καταστημάτων κλπ.

Και μετά χάσαμε το Νοσοκομείο

Η διασπορά του ιού στους διαδρόμους και τα τμήματα του Νοσοκομείου, βγάζοντας νοκ άουτ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων ως ύποπτα κρούσματα, οδήγησε στην κατάρρευση του Νοσοκομείου με ουσιαστική παύση λειτουργίας σημαντικότατων τμημάτων όπως πχ η μαιευτική, εξωτερικά ιατρεία κλπ. Όπως αποδείχθηκε ο λάθος χειρισμός, η έλλειψη ενημέρωσης και  τα ελλιπή μέτρα προφύλαξης οδήγησαν το Νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση από την πρώτη στιγμή της ιστορίας. Και φτάσαμε σύντομα να μετρούμε απώλειες σε ζωές, με πρώτη μάλιστα έναν 53χρονο εργαζόμενο του Νοσοκομείου.

 

Η διασπορά  πλέον εντός κι εκτός Νοσοκομείου δεν είναι μετρήσιμη. Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια και υπευθυνότητα για αριθμούς. Τα τεστ αργούν, αφήνοντας τον ιό να μεταδίδεται χωρίς σταματημό.

Στην πορεία χάσαμε και την ενημέρωση

Καμία επίσημη ενημέρωση από το Νοσοκομείο ή την Περιφέρεια για τα πραγματικά δεδομένα. Σκόρπιες πληροφορίες δημοσιογράφων από άτομα μέσα από το Νοσοκομείο, κυρίως, που μεταδίδονται σε ραδιοφωνικές εκπομπές και Live συνδέσεις σε εκπομπές μεγάλων καναλιών. Με τραγικά λάθη, ίσως και ασυγχώρητα σε κανονικές συνθήκες καθώς έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές και με την αγωνία του κόσμου. Όπως πχ η ανακοίνωση για 70χρονο νεκρό το βράδυ της Παρασκευής και η αλλαγή της ηλικίας (κατά 19 χρόνια) το πρωί του Σαββάτου. Και δεν ήταν το μοναδικό δυστυχώς, απλά είναι το πιο πρόσφατο.

Την ώρα που στην Ήπειρο πχ. που δεν έχει χτυπηθεί ακόμη βαριά όπως εμείς, ενημερώνει κάθε μέρα η Πολιτική Προστασία και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης τους πολίτες για την εξέλιξη κάθε περιστατικού σε όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου.

Μήπως εκεί ισχύει άλλος Νόμος; Ή απλά οι πολίτες της Ηπείρου έχουν άλλο δικαίωμα στην πληροφόρηση.

 

Χάσαμε και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για εβδομάδες

Ο διοικητής σίγησε για εβδομάδες και έκανε δυναμικό come back με γραπτές ανακοινώσεις υπερτονίζοντας την σωματική και ψυχική κούραση λόγω της 16ωρης και βάλε, καθημερινής εργασίας του και των «χτυπημάτων» του έργου του από αόρατους εχθρούς της τοπικής κοινωνίας.

Η επιστροφή έγινε βέβαια με αφορμή την ανακοίνωση του λογαριασμού στον οποίο μπορούν να καταθέσουν τον οβολό τους όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν το Νοσοκομείο. Χωρίς φυσικά να εξηγείται τι ακριβώς χρειάζεται το Νοσοκομείο σε εξοπλισμό, γιατί δεν έρχονται προμήθειες απ΄το Υπουργείο Υγείας και με ποιο ποσό θα ήταν ικανοποιημένο το Νοσοκομείο αυτή την στιγμή για να καλυφθούν οι ανάγκες του, μήπως και βρεθεί κάποιος δωρητής και το καλύψει μόνος του και άμεσα, χωρίς να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Στην επιστολή αυτή σημειώνουμε πως δε  ζητά και δωρεά αίματος, την οποία κρίνουμε πολύ πιο πολύτιμη αυτή την ώρα για τη δημόσια υγεία και τα Νοσοκομεία της χώρας.

 

Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε…

 

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται αυτή την ώρα εδώ και συσκέπτεται με τους Δημάρχους, το Διοικητή του Νοσοκομείου, τον Βουλευτή ΝΔ  και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου για το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει στην περιοχή.

 

Φαίνεται πως έστω και αργά Ο ΕΟΔΥ αντέδρασε και αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης για το Νομό μας. Είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην πόλη μας και αν κρίνουμε από την πρώτη πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματά της.

Ακόμα και η καραντίνα για όλη την περιοχή είναι ένα υπαρκτό σενάριο. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή την ώρα. Οι εξελίξεις τρέχουν. Το ΕΚΑΒ μεταφέρει συνεχώς συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη διασωληνωμένους. Άλλοι μένουν μες στην αγωνία στα σπίτια με ήπια συμπτώματα και δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν, μετά το θάνατο της 41χρονης απο τα Κορέστεια την οποία φέρεται να είχε συμβουλεύσει ο ΕΟΔΥ να μείνει σπίτι.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει πως στέλνει γιατρούς και νοσηλευτές για το Νοσοκομείο Καστοριάς.

Πως όμως λειτουργεί το Νοσοκομείο; Ποια περιστατικά δέχεται; Που πρέπει να απευθυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν άλλες παθήσεις ή έκτακτα περιστατικά;

Τι θα γίνει με τα περιστατικά από την περιοχή μας, όταν γεμίσουν οι ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρούσματα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα; Πόσα περιστατικά θα αντέχει τότε το Νοσοκομείο Καστοριάς;
Θα φτάσουμε να ακούμε για ιστορίες επιλογής, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία; Γιατί ο ιός μεταδίδεται ασταμάτητα…εμείς στην Καστοριά- που βρισκόμαστε τουλάχιστον 10 μέρες μπροστά- δείχνουμε τον δρόμο στην υπόλοιπη Ελλάδα και δυστυχώς τα πράγματα δε δείχνουν ευοίωνα. 

 

Απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις και απαντήσεις, έστω και τώρα στο…και 10! Κανένας δεν είναι ο κακός ή ο καλός σε αυτή την ιστορία. Σε κανέναν δε θα καταλογιστούν ευθύνες, ο,τι έγινε έγινε μέχρι σήμερα, όλοι λίγο ή πολύ έχουμε μερίδιο σε αυτό. Υπάρχουν όμως πλέον δείγματα ότι η πολιτεία ξύπνησε, αποδείξεις οι φορείς μας κάνουν μεγάλες προσπάθειες.
Προέχει η υγεία -σωματική και ψυχική- όλων μας! 

Προσοχή και ψύχραιμη διαχείριση από όλους!

 

Χ.Κ.

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *