Ζωή κι εγκατάλειψη: Δύο διαφορετικά πάρκα αθλητισμού και αναψυχής της Καστοριάς
Όποιος περάσει από το πάρκο αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Φουντουκλή Καστοριάς, θα εντυπωσιαστεί από το πλήθος των νέων Καστοριανών που περνούν τις ώρες τους τα απογεύματα, κυρίως, στο skate park, στα γήπεδα μπάσκετ, στο γήπεδο 5Χ5 και στην παιδική χαρά.
Από βρέφη μέχρι ενήλικες, αγόρια και κορίτσια, συγκεντρώνονται καθημερινά στο πάρκο αυτό που αποτελεί, αναμφίβολα, στολίδι για ολόκληρη την πόλη.
Σκεπτόμενοι, λοιπόν, τι είναι εκείνο που χρειάζεται η νέα γενιά προκειμένου να βγει από το σπίτι, να σηκώσει (για λίγο, έστω) το κεφάλι από το κινητό και να περάσει όμορφα, να κοινωνικοποιηθεί και να αθληθεί… καταλήγουμε στις κατάλληλες υποδομές.
Κι εκεί είναι που έρχεται η ευθύνη του δημοσίου. Είναι υποχρέωσή του η επένδυση σε ασφαλείς και δωρεάν αθλητικές υποδομές. Σε πάρκα αναψυχής. Σε παιδικές χαρές.
Στο συγκεκριμένο πάρκο, είναι αξιοσημείωτη η αφοσίωση των νεαρών αθλούμενων, ιδιαίτερα στο skate park, στο οποίο εκτός από τις δύσκολες φιγούρες ενδιαφέρονται και για την συντήρηση-καλλωπισμό του χώρου.
Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες από την Κυριακή που μας πέρασε:
Στο αντίποδα, έχουμε το δημοτικό πάρκο σε ένα από τα δημοφιλέστερα και πλέον επισκέψιμα σημεία της πόλης μας, το Δημοτικό Πάρκο Ντολτσό.
Σκεφτείτε να έρχεστε για πρώτη φορά στην Καστοριά με την οικογένειά σας, να αναζητάτε και να βρίσκετε την λεγόμενη «παλιά πόλη», να περιπλανιέστε στα γραφικά σοκάκια, να θαυμάζετε την αρχιτεκτονική, να επισκέπτεστε τα μουσεία της περιοχής, να πίνετε έναν καφέ ή να απολαμβάνετε ένα γεύμα στην Πλατεία και να πηγαίνετε στο εν λόγω πάρκο προκειμένου να απασχοληθούν τα παιδιά σας.
Έρχεστε άμεσα σε επαφή με ερημιά, εγκατάλειψη, ίσως κι επικινδυνότητα….
Ίσως η ανακατασκευή του να είναι πιο κοντά από ποτέ, ίσως όλη η διαδικασία μέχρι τις δημοπρατήσεις να ήταν εξαιρετικά δύσκολη, τα χρήματα που χρειάζονται πολλά…τίποτα όμως δε δικαιολογεί αυτή την εικόνα.
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που κρέμονται; Οι εναπομείνασες λειτουργικές κούνιες που χρησιμοποιούνται κανονικά (χωρίς να είναι βέβαιη η ασφάλεια χρήσης τους); Τα χόρτα; Τα λυγισμένα παγκάκια; Οι τεράστιες λακκούβες που γεμίζουν λάσπη;
Ακόμα και το πρόσφατα ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ παραδίπλα, έχει την κεντρική πόρτα κλειδωμένη με αλυσίδες και λουκέτο, άρα η είσοδος γίνεται από την είσοδο κοντά στα τραπέζια καφετέριας. Θαρρείς και δε λειτουργεί. Ο κόσμος που προσέρχεται για παιχνίδι λιγοστός…
Ένα ακόμη Καλοκαίρι που το συγκεκριμένο πάρκο είναι παρατημένο στην αργοπορία των μελετών, των εντάξεων και των χρηματοδοτήσεων.
Από την στιγμή που δεν είναι κλειδωμένο και η είσοδος επιτρέπεται κανονικά σε αυτό το «Δημοτικό Πάρκο» όπως λέει και η περίτεχνη ταμπέλα στην είσοδο, δε θεωρούμε υπερβολή που ζητάμε λίγη φροντίδα του μέρους. Μετά από τόσα χρόνια υποσχέσεων. Η γενιά μας, άλλωστε, μεγάλωσε εκεί.
Η νέα γενιά περιμένει….όπως περιμένει και χρήματα για να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος για να κάνει πχ εκδηλώσεις με τα χορευτικά, όπως κάναμε κι εμείς παλιά (άσχετο, αλλά…).
Όμως δεν είναι όλα θέμα έλλειψης χρημάτων και προσωπικού.
Με λίγα χρώματα, αγάπη και περισσότερο μεράκι, ακόμα ένα άσχημο πάρκο μπορεί να μεταμορφωθεί (δείτε τι έκαναν στα Γρεβενά)…