Ζ. Τζηκαλάγιας: Η Καστοριά έχει Καρναβάλια, όχι Ραγκουτσάρια

Σε συνέντευξή του στον Antennes 93,6 και στον κ. Νατσούλη, ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, εκτός από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, εξέφρασε τη γνώμη του σχετικά με το έθιμο των «Ραγκουτσαριών».

Όπως τόνισε ο κ. Τζηκαλάγιας, παλαιότερα επικρατούσε ο όρος «Καρναβάλια» για το πασίγνωστο έθιμο της πόλης μας ενώ οι μουσικές μπάντες χρησιμοποιούσαν βιολιά,  ζουρνάδες και μικρά τύμπανα. Αργότερα, με το πέρασμα των χρόνων προστέθηκαν πιο «βαριά» μουσικά όργανα όπως η Τούμπα και το Τρομπόνι, δίνοντας μια βαλκανική χροιά στο Καστοριανό έθιμο. Τελικό αποτέλεσμα ήταν τα Καρναβάλια να μετονομαστούν αυστηρά σε «Ραγκουτσάρια» έτσι ώστε να ξεχωρίζουν απο αυτά των άλλων πόλεων κατά τη διάρκεια της Αποκριάς.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως τα Ραγκουτσάρια έχουν «σερβοποιηθεί», με μπάντες από τις γειτονικές χώρες να κατέχουν σχεδόν την πρωτοκαθεδρία στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ο κ. Τζηκαλάγιας τέλος πρότεινε πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους μουσικούς της πόλης ώστε να συμμετέχουν οργανωμένα στις μπάντες των Ραγκουτσαριών.

Ποια είναι η δική σας γνώμη; Έχει αλλάξει η δομή του εθίμου με το πέρασμα των χρόνων; Και τελικά πώς πρέπει να ονομάζονται; Καρναβάλια ή Ραγκουτσάρια;

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *