Ξυπνάει, επιτέλους, η Καστοριά;

Όταν «ο κόμπος φτάσει στο χτένι»…λέει ο σοφός λαός και φαίνεται πως (αν και αργά) έφτασε στο σημείο να συνειδητοποιήσει και η Καστοριά ότι ο κόμπος έφτασε και ξεπέρασε το χτένι προ πολλού.

Γιατί μόνο τυχαίες δεν είναι οι αντιδραστικές φωνές που ακούγονται όλο και πιο δυνατά, τελευταία, από την περιοχή μας.

Φωνές για την ακρίβεια στην ενέργεια, για τα δυσβάσταχτα κόστη στους λογαριασμούς του ρεύματος, φωνές για τις ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης στα ράφια του Super Market, φωνές για τη βενζίνη, το πετρέλαιο, τον Άδωνι….

Το κύριο μέσο έκφρασης και αντίδρασης είναι ο τοίχος του Facebook, αλλά κι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Εύκολο, ασφαλές κι ανέξοδο. Όπως είδαμε, λιγοστοί ήταν εκείνοι που βρήκαν το θάροος να εκφραστούν δημόσια , στη μοναδική – όπως φάνηκε – ευκαιρία που  έδωσε η επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Μια μικρή ομάδα αγροτών, για την ακρίβεια. Ήταν όμως μια αρχή.

Και πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι που ο Υπουργός είναι «στο μάτι» των χρηστών του Twitter κι έτσι προβλήθηκαν παντού (ίσως και παραφουσκωμένες) οι διαμαρτυρίες έξω από την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς για την σύσκεψη του Υπουργού με αυτοδιοικητικούς φορείς.

 

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», θα συνεχίσουμε με τις σοφές λαϊκές παροιμίες, γιατί έστω κι αν δεν ήταν τόσο μαζική και συλλογική η διαμαρτυρία από όλες τις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται (γούνα, εστίαση, ξενοδόχοι κλπ) και από μεμονωμένους πολίτες, η Ελλάδα έμαθε ότι η «γαλάζια» Καστοριά μπορεί και να αντιδράσει κι έτσι να τσαλακώσει τη δημόσια εικόνα γαλάζιων στελεχών.

Το «φυσάει και δεν κρυώνει» ο κ. Γεωργιάδης, λοιπόν, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοιες αντιδράσεις στην κατα δεκαετίες πολιτικά αφοσιωμένη Βυζαντινή καστροπολιτεία.  Γιατί σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε ακόμα να ζητωκραυγάζουμε για τη μεγάλη γιορτή των εγκαινίων έναρξης των έργων του φυσικού αερίου σε μια πολυτελή αίθουσα ξενοδοχείου. (άραγε ποιος το σκέφτηκε;) Σαν να μην έπρεπε να είναι δεδομένη σε μία περιοχή με τόσο αυξημένες ανάγκες για θέρμανση, η παροχή οικονομικότερων επιλογών κι επιδομάτων.

Αυτό που δεν έγινε σαφές, όμως, είναι ότι για να λάβουμε το (πανάκριβο) φυσικό αέριο  πρέπει να έχουμε στο συρτάρι ένα πάκο χιλιάρικα € για τις νέες εγκαταστάσεις νέων καυστήρων. Δαπάνη που δε θα χρειαστεί να κάνουν οι γείτονές μας στην Φλώρινα πχ, για την οποία έχουν εξασφαλιστεί 5000 δωρεάν εγκαταστάσεις.  Μπορεί να απαντήσει κανείς υπεύθυνα, αν πχ.  άλλαξα τον καυστήρα πετρελαίου πριν 3-4 χρόνια, συμφέρει να επενδύσω στο φυσικό αέριο από Σεπτέμβρη με αυτές τις τιμές που έχει τα τελεταία χρόνια;

Στην Καστοριά, αν εξαιρέσουμε τον Δήμαρχο Καστοριάς, κάτι τέτοιο δεν ακούσαμε να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, άξιο λόγου, για κάποιον από τους παρευρισκόμενους φορείς που μίλησαν στην τελετή εγκαινίων , παρουσία των 2 Υπουργών Ανάπτυξης. Στάση που προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τελευταία πολλά χρόνια οι διεκδικήσεις έργων και τελικά για το αν είμαστε ευχαριστημένοι με το ελάχιστο- που θα έπεπε να είναι δεδομένο και απλά να διαμαρτυρόμαστε για την καθυστέρηση.

Φανταστείτε σκηνές από το μέλλον σε ενδεχόμενες τελετές εγκαινίων έναρξης έργων στην Σήραγγα Κλεισούρας και στο Φράγμα Νεστορίου. Έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, παρουσιάζονται ακόμα ως διεκδικήσεις και στόχοι, προσωπικά στοιχήματα και επιτυχίες αν ληφθεί καμία θεωρητική διαβεβαίωση.

Πότε όμως αρχίσουν να λαμβάνονται και ευθύνες για την αποτυχία; Για την ανικανότητα η οποία έχει επιφέρει το Νομό στο χείλος του γκρεμού; Πόσο λυπηρό είναι να γινόμαστε θεατές κοκορομαχιών ανάμεσα σε νυν και πρώην διαχειριστές της τύχης μιας ολόκληρης περιοχής; Όταν ταυτόχρονα εριοχές όπως η Κοζάνη, -τελευταία και η Φλώρινα- βρίσκονται σε άλλο επίπεδο…

Στην πράξη, λίγη σημασία έχει και ο κόσμος ελάχιστα ενδιαφέρεται αν το φυσικό αέριο το έφερε ο Χ ή ο Ψ. Μάλιστα αν μιλήσουμε με ειλικρίνεια και γνώση, αυτή την στιγμή είναι ασύμφορο το φυσικό αέριο και ακόμα και αν ήταν αύριο όλα έτοιμα  για την σύνδεση, θα ήταν ελάχιστα τα νοικοκυριά εκείνα και οι επιχειρήσεις που θα έκαναν το βήμα. Εδώ καλά καλά δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρώσουν με συνέπεια τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο κόσμος ξυπνάει…πέφτει από το συννεφάκι που τον είχαν ανεβάσει τόσα χρόνια μικρορουσφέτια και χτυπήματα στον ώμο.

Σήμερα στις 6 ο Σύλλογος εστίασης καλεί πολίτες και επαγγελματικές ομάδες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στο ρεύμα.

Εκεί θα είμαστε για να δούμε την συμμετοχή και όσα θα ακουστούν. Μην ξεχνάμε ότι η χειμερινή σεζόν φτάνει στο τέλος της, άρα όταν όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας που βρέχονται από θάλασσα, καταγράφουν ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, (άρα και κατανάλωσης) η Καστοριά θα καταγράφει λουκέτα. Απαισιόδοξο; Μάλλον ρεαλιστικό σενάριο….

Ρεαλιστικό είναι και ότι…

  • Ακόμα κι αν καταβληθούν άμεσα οι αποζημειώσεις στους αγρότες και πιάσουν δουλειά στα χωράφια, του χρόνου τέτοια εποχή θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, γιατί ακραία καιρικά φαινόμενα είναι δεδομένο ότι θα σημειωθούν καθόλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού, άρα οι ζημιές είναι μάλλον αναπόφευκτες.

 

  • Ακόμα κι αν λάβουν ακόμα μία οικονομική ενίσχυση οι επιχειρηματίες της γούνας….η βιωσιμότητα σε βάθους χρόνου των υπάρχουσων επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζομένων τους, είναι μάλλον αμφίβολη, όταν ο κλάδος και οι ανάγκες του κόσμου αλλάζουν παγκοσμίως. Πολίτες των Κορεστείων πήγαν κόντρα στην εγκατάσταση μονάδων εκτροφής μινκ, για λόγους προστασίας του περιβάλοντος και δικαιώθηκαν δικαστικά. Ποιος περίμενε κάτι τέτοιο κάποια χρόνια πριν, όταν μπροστά σε κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία του κλάδου στεκόντουσαν όλοι «προσοχή»;

Άρα, για να συνδέσουμε τις δύο τελευταίες παραγράφους ξυπνάμε, ζητάμε, φωνάζουμε, διεκδικούμε…αλλά κυρίως βάζουμε βάσεις για το μέλλον. Αυτές που δεν μπήκαν πριν από δεκαετίες. Αυτή πρέπει να είναι η ουσία στην αλλαγή που φαίνεται ότι γίνεται τελευταία.

 

Οι προσωρινές λύσεις, τα μπαλώματα που υπόσχονται οι έχοντες γνωριμίες και free pass σε Υπουργεία, μάλλον έχουν φέρει τον Νομό στην κατάσταση που είναι τώρα που μιλάμε. Εκατοντάδες συμπολίτες μας ετοιμάζονται για σεζόν σε ένα νησί, προκειμένου να βγάλουν τον επόμενο Χειμώνα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ακόμα και τη μόνιμη εγκατάλειψη της περιοχής.

Αν οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί βάλουν επιτέλους πιο πάνω το συμφέρον των πολιτών , από το κόστος στην πολιτική τους καριέρα, μάλλον θα γραφούν στην ιστορία ως αρωγοί στο «ξύπνημα» της Καστοριάς….

Κάποιοι απέτυχαν, κάποιοι δοκιμάζονται και κρίνονται…

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *