Τι είδαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μη ανανέωση των συμβάσεων

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της νέας Δημοτικής Αρχής κι αφού φαίνεται να έχει κοπάσει ο θόρυβος από την απόφαση των 23 Δημοτικών συμβούλων να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις 8 εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα σχολιάσουμε όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο με έναν διαφορετικό τρόπο από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν μέχρι σήμερα…

Ο Δήμος Καστοριάς, για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ο μοναδικός Πανελλαδικά που προχώρησε στη μη ανανέωση συμβάσεων ΙΔΟΧ προσωπικού Δημοτικών παιδικών σταθμών που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Αρκετοί Δήμοι έχουν καταφύγει σε αυτή τη λύση μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων, συγχωνεύοντας, αναστέλλοντας τη λειτουργία και στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες νηπιαγωγούς και άλλους εργαζομένους παιδικών σταθμών. Πιθανότατα μιλάμε για ένα γενικό πρόβλημα του θεσμού των Δημοτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι τείνουν να αντικατασταθούν από τους ιδιωτικούς, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα για το οποίο δεν ευθύνονται φυσικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς «μύριζε μπαρούτι» από την πρώτη στιγμή...Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και ακροατές ήταν όλοι εκεί για να  αποφασίσουν ή απλά για να ακούσουν τους άλλους να μιλάνε για περισσότερες από 4 ώρες.

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μετατράπηκε σε δικαστική αίθουσα με προεδρείο, νομικούς, ακροατήριο και φυσικά «κατηγορούμενους»…

Τιμωρία; Η κάρτα ανεργίας και το επίδομα του ΟΑΕΔ για 8 συμπολίτες μας.

Ο κύριος λόγος (όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος); Η μείωση των παιδιών που εγγράφηκαν φέτος στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, άρα και η μείωση στην ανάγκη προσωπικού.

Σημαντικός λόγος; Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση προσωπικού (συγκριτικά με πέρσι).

 

Ακούσαμε θεωρίες, νόμους, παραγράφους, άλλους νόμους, προσβολές, ειρωνείες, ορισμούς, τεράστιους πολιτικούς λόγους, φωνές, διαμαρτυρίες, χειροκροτήματα, αποδοκιμασίες…Διαπιστώσαμε πως η συμφωνία και οι χαμηλοί τόνοι, θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν και σε αυτό τον σχηματισμό.

Αποχωρήσαμε από την αίθουσα με ανάμεικτα συναισθήματα, αναλογιζόμενοι πως 8 οικογένειες θα επηρεαστούν άμεσα από όσα αποφασίστηκαν εκεί νωρίτερα. Η λογική ήθελε τη μη ανανέωση των συμβάσεων, έλεγε η μία πλευρά και ίσως είχε δίκιο, δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε. Πόσο όμως θα ήταν ίδια η στάση όλων μας αν αφορούσε εμάς ή συγγενικά μας πρόσωπα; Εκεί θα απαιτούσαμε να ακούσουμε αυτό που δεν ακούστηκε δυνατά…πως έγινε κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση. Πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια φέτος ώστε του χρόνου να μη μιλάμε για οριστικό κλείσιμο πολλών παιδικών σταθμών της πόλης μας, άρα και νέα ανεργία. 

 

Αυτό που μας προβλημάτισε ήταν η στάση των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας. 

Οι επικεφαλής των συνδυασμών αναλώθηκαν σε μια περίεργη μάχη εντυπώσεων με αναφορά σε νόμους, ορισμούς και παραγράφους, στην προσπάθειά τους να φανούν περισσότερο ενημερωμένοι και έτοιμοι για την συνεδρίαση από τους άλλους. Τα κατάφεραν; Μάλλον όχι όσο πίστευαν, αφού σχεδόν εξετέθησαν κάποιοι λόγω επιφανειακής προσέγγισης και αδυναμίας υποστήριξης των επιχειρημάτων που είχαν googlαρει…

Εντύπωση προκάλεσε η παρατήρηση πως η απελθούσα Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Ανέστη Αγγελή και υπεύθυνο των οικονομικών τον Βαγγέλη Στεργιόπουλο, επέλεξε να απουσιάζει από μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση. Αυτό ειπώθηκε, όταν έγινε μια ακόμα γενική και αόριστη αναφορά στην τραγική κατάσταση των οικονομικών στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας λόγω κακοδιαχείρισης.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική αν κοιτάξουμε καλά στα έδρανα της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρώην αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και δημοτικοί Σύμβουλοι της «Εν-Τιμης Πρότασης»- με πρωταγωνιστικές θέσεις σήμερα στην ομάδα του Γιάννη Κορεντσίδη-  δείχνουν να έχουν ξεχάσει την παρουσία τους στην απελθούσα Δημοτική Αρχή, άρα και τις ευθύνες που τους αναλογούν στην κακοδιαχείριση ή έστω στον έλεγχο της διαχείρισης…

Έτσι αναρωτιόμαστε για το πόσο όλοι οι σημερινοί Σύμβουλοι είναι συνειδητοποιημένοι για την σημαντικότητα της παρουσίας τους σε κάθε συνεδρίαση και σε κάθε απόφαση. Πόσο συνειδητοποιούν ότι καθορίζουν σήμερα και τη μελλοντική τους παρουσία, ίσως σε νέο σχηματισμό δημοτικής αρχής.

 

Η ανεπάρκεια των προηγούμενων και η παραλαβή χάους είναι κάτι που επαναλαμβάνει συχνότατα με περίτεχνο τρόπο η νυν Δημοτική Αρχή. Ακόμα και όταν (και αν) δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία με αριθμούς, ονόματα και κυρίως χρονολογίες, ο κόσμος ενδιαφέρεται για τον σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης αυτής και φυσικά την καθημερινότητά του. Περιμένει το μαχαίρι της εξυγίανσης να μπει βαθιά σε όλες τις Δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου. Κοιτάζοντας μπροστά και όχι ψάχνοντας για τον δράκο του παραμυθιού…

 

Την απόφαση και χρήσιμες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ!

 

Χ.Κ.

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *