Τι γίνεται με τη γαστρεντερίτιδα στο Άργος Ορεστικό – Πανελλαδικό θέμα συζήτησης

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει το Άργος Ορεστικό τις τελευταίες ημέρες με τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας. 

Η υπόθεση πια έχει περάσει τα σύνορα του Δήμου και απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα.

400 περίπου περιστατικά που έχουν περάσει από το Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και το Νοσοκομείο Καστοριάς τις τελευταίες ημέρες με έντονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Λίγοι ήταν όσοι νοσηλέυτηκαν, για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ανυπολόγιστοι είναι εκείνοι που αντιμετώπισαν την κατάσταση σπίτια τους, χωρίς να έχουν καταγραφεί ως περιστατικά.

Είναι σαφές πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό εκείνων που νόσησαν τελικά. Σίγουρα όμως ξεπερνά κατά πολύ τους 400. 

Οι υποψίες όλων στράφηκαν αρχικά στο νερό. Η μαρτυρία κάποιων κατοίκων για καφέ απόχρωση στο τρεχούμενο νερό ενέτεινε αυτή την εικασία. Επιπλέον, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τις ημέρες αυτές στον κεντρικό αγωγό -λόγω εργασιών του ΤΑΡ- και το οποίο ανάγκασε τη λειτουργία του εφεδρικού αγωγού, συσχετίστηκε από μερίδα κατοίκων της πόλης του Άργους με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Ο Δήμαρχος, κ. Κεπαπτσόγλου, διαβεβαίωσε άμεσα πως πρόκειται για εντελώς τυχαίο γεγονός.

Τα τελευταία αποτελέσματα των δειγμάτων που αναλύθηκαν δε δείχνουν το νερό ως υπεύθυνο για την κατάσταση, αν και αναμένονται κι άλλα για το τελικό πόρισμα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνά με κλιμάκιό του στην περιοχή μας, το λόγο για τον οποίο μολύνθηκε τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στο συγκεκριμένο μόνο μέρος.

Οι εκατοντάδες κάτοικοι του Άργους Ορεστικού που  πέρασαν κι εξακολουθούν να περνάνε δύσκολα, απορούν και απαιτούν να μάθουν το λόγο για τον οποίο νόσησαν όλοι μαζί, χωρίς να έχουν μοιραστεί κάποια κοινή δραστηριότητα.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας βρίσκεται πλέον σε ύφεση στο Άργος Ορεστικό. Εντύπωση προκαλεί πως δεν υπάρχει αντίστοιχη έξαρση στην πόλη της Καστοριάς που αριθμεί μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά ούτε σε άλλα χωριά κοντινά του Άργους Ορεστικού.

Αυτό που προέχει πλέον είναι να δοθούν οι σωστές απαντήσεις. Ο κόσμος αναρωτιέται αν μπορεί να πιει άφοβα νερό από την βρύση και φυσικά τον ακριβή λόγο για τον οποίο νόσησε, ώστε να μη νοσήσει και το περιβάλλον του.

Οι ατελείωτες δηλώσεις σε Μ.Μ.Ε. σχετικά με το ότι δεν ευθύνεται το νερό για όλη αυτή την ταλαιπωρία, δεν αρκούν σε κανέναν και αφορούν ελάχιστους. Το πρόβλημα υπάρχει, άρα υπάρχει και ο λόγος που το προκάλεσε κι αυτός είναι που πρέπει να διερευνηθεί και να ανακοινωθεί στον κόσμο, υπεύθυνα αντί να διαβάζονται επιστημονικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων δειγμάτων που κανείς δεν αναφέρει ποια ακριβώς χρονική στιγμή συνελέγησαν και από ποια σημεία.

Τέτοιες ώρες μην ξεχνάμε πως προέχει η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων και φυσικά η πρόληψη ώστε να μην επαναληφθούν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά.

 

 

 

 

 

 

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει:

Θέμα: «Ενημέρωση για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό»

Αναφορικά με την αυξημένη προσέλευση ασθενών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα έως τώρα δεδομένα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 κρούσματα. Τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση.

Τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων ασθενών που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας συνηγορούν υπέρ γαστρεντερίτιδας ιογενούς αιτιολογίας, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής στοιχεία βακτηριακής επιμόλυνσης.

To ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει τη σύσταση για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο. Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ 

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μεταβεί στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου της επιδημίας.

To ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

 

Το θέμα απασχολεί όλα σχεδόν τα Πανελλαδικά τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα από τη Δευτέρα. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN αναφέρθηκε στο γεγονός. Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα εδώ από το 26’20» και μετά. 

Αναφορά έγινε και σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, με δηλώσεις ανθρώπων που νόσησαν και επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο. 

 

 

Νωρίτερα ο Δήμος Άργους Ορεστικού είχε δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων από τα δείγματα που ελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής:

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού κοινοποιεί τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων όλων των παραμέτρων για τα δείγματα που ελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019 από τρία διαφορετικά σημεία του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Άργους Ορεστικού, τα οποία και αναγράφονται στα επισυναπτόμενα αποτελέσματα.

Όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με την ύπαρξη μικροβίων στο πόσιμο νερό της πόλης του Άργους Ορεστικού (ολικά κολοβακτηριοειδή, E.coli., κοπρανώδεις εντερόκοκκοι και Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα 22ο C και 36ο C, είναι αρνητικές.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *