Θανατηφόρος κίνδυνος στην Καστοριά

Επειδή τον τελευταίο καιρό πολλοί συμπολίτες μας αλλά και πολύς κόσμος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ανεβαίνουν στα βουνά της Καστοριάς για να μαζέψουν άγρια μανιτάρια, καλό θα είναι να είναι πολύ προσεκτικοί και να γνωρίζουν καλά τα ευώδιμα μανιτάρια.

Καλός, έμπειρος, γνώστης, μανιταρόφιλος, φυσιολάτρης, ότι κι’αν είναι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί ένα και μόνο μανιτάρι, μία και μόνο στιγμή, μπορεί να αποβεί μοιραία. Η γνώση δεν αρκεί από μόνη της, ούτε όμως και η εμπειρία. Για να εμπιστευτείς κάποιον πρέπει να έχει και γνώσεις και εμπειρία αλλά κυρίως να είναι πολύ προσεκτικός και σχολαστικός.

Κάθε χρόνο δυστυχώς ακούμε για δηλητηριάσεις ή και ακόμα χειρότερα για θανάτους εξαιτίας άγριων μανιταριών.

Ο κύριος υπεύθυνος κατά μεγάλο ποσοστό είναι ο Αμανίτης ο Φαλλοειδής.

Μυρίζει μέλι ή τριαντάφυλλο. Γεύση φουντουκιού σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει ξεκληρίσει οικογένειες ακόμα και με ένα κομματάκι. Αστείο; Δυστυχώς καθόλου.

Αρκεί μια ποσότητα 0,1 mg / 1 Kg βάρους σώματος ανθρώπου για να επέλθει το μοιραίο. Μετά το φάγωμά του προκαλεί το Φαλλοειδικό ή Φαλλοειδινικό σύνδρομο, δηλητηρίαση δηλαδή κατά την οποία τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από 6 έως 12 ώρες. Συνήθως διάρροια, εμετό κοιλιακούς πόνους ή αφυδάτωση. Μετά έχουμε την ασυμπτωματική φάση που ενώ νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε αρχίζει στον οργανισμό η καταστροφή του συκωτιού και του νεφρού.

Αμανίτης ο Φαλλοειδής:

amanitaPhalloides1

Διακρίνεται από ένα κιτρινωπό, κιτρινολαδί ή κιτρινοπράσινο χρώμα στο κυρτό μέρος του καπέλου το οποίο ξεθωριάζει στην ωριμότητα. Έχει άσπρα ελάσματα αρχικά και λίγο πιο κίτρινα στην ωριμότητα. Διαθέτει βολβώδη βάση στο πόδι και το κυριότερο στοιχείο που μας βοηθάει στο να το αποφεύγουμε είναι το διακριτικό κρεμαστό δαχτυλίδι στον κορμό κάτω από το καπέλο.

Amanita_phalloides2

Καρποφορεί από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο, φυτρώνει στα δάση των πλατύφυλλων δέντρων και ιδιαίτερα στα δρυοδάση, κάτω από βελανιδιές, φουντουκιές και οξιές σε ξέφωτα και άκρες και εμφανίζεται συνήθως κατά ομάδες.

Όσο εύκολο είναι να το αναγνωρίσεις και να το αποφύγεις, άλλο τόσο εύκολο είναι να το μαζέψεις, επειδή κάπου πιο δίπλα θα υπάρχει άλλος Αμανίτης ευώδιμος, όπως  ο Αμανίτης ο Καισαρικός (Κοκκινούσκα) που δυστυχώς στην πολύ πρώιμη κατάσταση περιβάλλοντα και τα δύο με άσπρη μεμβράνη, σαν αυγό. Και στην πολύ ώριμη κατάσταση ο Αμανίτης ο Καισαρικός ξεθωριάζει και χάνει το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του και παίρνει ένα ωχρό χρώμα σαν του Αμανίτη τον Φαλλοειδή.

Αμανίτης ο Καισαρικός (ευώδιμο είδος):

Amanita_caesarea

Όπως και να έχει ακόμα και ευώδιμο είδος να είναι, σε οπιαδήποτε περίπτωση αμφιβολιών αποφεύγουμε τη βρώση του. Σε περίπτωση που  φάμε κάτι  με αμφιβολίες είτε μετά από τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης καλό είναι να τρέξουμε το γρηγορότερο στο Νοσοκομείο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Θανατηφόρος κίνδυνος στην Καστοριά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *