Τα Καρναβάλια της Καστοριάς το 1911 – Απίστευτη φωτογραφία

 

Απολαύστε μία απίστευτη φωτογραφία, ιστορίας 106 χρόνων, από την Καστοριά…

Μας μεταφέρει στα Καρναβάλια τον Ιανουάριο του 1911. Περίπου 2 χρόνια πριν απελευθερωθεί η πόλη από τον Τουρκικό ζυγό.

Τα φέσια είναι ευδιάκριτα…

Εντύπωση προκαλεί πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων ποζάρουν, είναι άνδρες, όλων των ηλικιών. Ελάχιστα κορίτσια διακρίνονται – κι αυτά με ιδιαίτερη προσοχή.

 

Καστοριά Ιανουάριος 1911! Όταν ακόμα τα ονομάζαμε Καρναβάλια Καστοριάς και τα μουσικά όργανα ήταν διαφορετικά…

 

Χ.Κ.

 

(φωτογραφία: από το οικογενειακό αρχείο)

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

2 thoughts on “Τα Καρναβάλια της Καστοριάς το 1911 – Απίστευτη φωτογραφία

 • 05/01/2017 at 14:33
  Permalink

  Ποτέ δε τα έλεγαν οι Καστοριανοί «ραγκουτσάρια». Όλοι οι βέροι Καστοριανοί, και σήμερα ακόμη, καρναβάλια τα λένε.
  Δυστυχώς κάποιοι Πρόεδροι Συλλόγων θέλουν να μας αλλάξουν την παράδοσή μας με το ζόρι. Ακόμη και «φαλλούς» προσπαθούν να επιβάλλουν, λες και είμαστε στον Τύρναβο!
  Λες και οι Άρχοντες και Αρχόντισσες της πόλης, κρατούσαν «φαλλούς» με τις στόφες και τα χρυσά φλουριά, σαν να ήταν χωριάτες που ξορκίζουν το κακό!
  Θα τρίζουν τα κόκαλα των Καστοριανών.
  Δυστυχώς σήμερα κουμάντο κάνουν, κάποιοι από Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Τοιχιό, Κορέστεια, Μεσοποταμία… Και προσπαθούν να εξαφανίσουν την αρχοντική παράδοση των Καστοριανών. Αρχή γενομένης από την μετονομασία των καρναβαλιών, σε ραγκουτσάρια. Έτσι το καρναβάλι της Καστοριάς, είναι το ίδιο με τα ραγκουστάρια στη Δράμα, και στην Θεσσαλία.
  Λες και οι Καστοριανοί έχουν ίδιες παραδόσεις με την Θεσσαλία που έχουν ραγκουτσάρια.

  Και το εκπληκτικό: Μόνο για την πόλη εμμένουν με φανατισμό στην ονομασία «ραγκουτσάρια». Δεν λένε Αργείτικα Ραγκουστάρια, ή Μαυροβινά Ραγκουστάρια κλπ Εκεί τα ονομάζουν καρναβάλια.
  Το μένος τους είναι η πόλη. Διότι είναι η μοναδική κοιτίδα ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στην περιοχή. Και τα ήθη και έθιμά της ήταν καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
  Αυτό έπρεπε να διεστρευλώσουν: Με την σλάβικη ρίζα ραγκουστάρια, το καρναβάλι της Καστοριάς έχασε τον ΑΣΤΙΚΟ του χαρακτήρα και μετατράπηκε σε δρώμενο για τον ξορκισμό των κακών πνευμάτων.
  Πριν χρόνια το καρναβάλι της Ξάνθης δεν ήταν τίποτα. Ενώ της Καστοριάς ήταν τέλειο.
  Σήμερα το καρναβάλι της Ξάνθης, είναι ένα από τα καλύτερα καρναβάλια της Ελλάδος και το δείχνουν παντού, και σε όλες της τηλεοράσεις. Ενώ το δικό μας έγινε ένα γραφικό δρώμενο, με ιδιαίτερους ανθρώπους (…ντόπιους) που νοιώθουν Βαλκάνιοι και τραγουδούν οι μπάντες στα Σέρβικα. Άσε που πολλοί μας αποκαλούν «Βουλγάρους» (άδικο; με αυτήν την εικόνα που δείχνουμε;)
  Το καρναβάλι της Καστοριάς ΟΥΔΕΙΣ το δείχνει. Παρά πληρώνουμε την ΕΡΤ 3 και έχει κάποιες μικρές ανταποκρίσεις.
  Εδώ οι Καστοριανοί δεν συμμετέχουν στα μπουλούκια. Ούτε την παρέλαση δε βλέπουν. Θα το δουν οι ξένοι; Γιατί ; Τι έχει να προσφέρει; Τον Τραλαλά και την Αντωνίου να χορεύει;
  Σε λίγα χρόνια η Ξάνθη ίσως γίνει το καλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας. Ενώ το δικό μας, θα συναγωνίζεται τις κουδούνες και του μωμόγερους.
  Σε τέτοια δρώμενα δεν συγκαταλέγεται εξ άλλου;
  Η Καστοριά χωριάτεψε. Κρίμα!

  Reply
 • 05/01/2017 at 17:42
  Permalink

  Να αγοράσει το στόμα σου νο1 σχολιαστή. Και εσύ δεσποινίς, από την στιγμή που μόνη σου αναφέρεις «όταν τα λέγανε καρναβάλια και όχι ραγκουτσάρια», γιατί χρησιμοποιείς την ραγκουτσάρια αντί αυτή των καρναβαλιών; Το καρναβάλι ήταν αστικό και θα παραμείνει αστικό, παρά τις πολλές προσπάθειες χωριατοποίησης του.

  Ζήτω το Καστοριανό Καρναβάλι.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *