Στα 8.500 ευρώ το λίτρο το ροδέλαιο – Μεγάλη ευκαιρία η καλλιέργεια αρωματικού τριαντάφυλλου στην Καστοριά

Ευεργετικές είναι για την υγεία υπερτροφές από εκχυλίσματα αρωματικών φυτών. 

Ένα βήμα από την παραγωγή τέτοιων υπερτροφών βρίσκονται Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να απομονώσουν ορισμένες από τις βιοδραστικές ουσίες που βρίσκονται σε αρωματικά φυτά και αναμένεται να τις εισάγουν σε τρόφιμα.

Ο Στέργιος Τζιμίκας, είναι γιατρός παθολόγος και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το όνειρό του είναι τα αρωματικά φυτά που παράγει και μεταποιεί στην βιοτεχνία του να καταφέρει τις βιοδραστικές τους ουσίες να τις εισαγάγει στα τρόφιμα.

Τα βιολειτουργικά, ή φαρμακευτικά τρόφιμα (nutraceuticals) είναι όμοια σε εμφάνιση με τα άλλα τρόφιμα, καταναλώνονται ως μέρος της διατροφής, αλλά βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και μειώνουν την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων.

φωτογραφία: pixabay.com

Στην φύση και ειδικότερα στα αρωματικά φυτά υπάρχουν βιοδραστικές ουσίες που είναι ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου και έχει αποδειχθεί εργαστηριακά και κλινικά ότι η μακροχρόνια χρήση τους ελαττώνει την νοσηρότητα και δρα ευεργετικά σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Όπως εξήγησε ο Στέργιος Τζιμίκας, μετά από εργαστηριακές έρευνες, με την Φαρμακευτική σχολή του ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «καταφέραμε να απομονώσουμε κάποιες από τις βιοδραστικές ουσίες που βρίσκονται σε βασικά αρωματικά φυτά και αυτή την περίοδο μελετάμε πως θα μπορέσουμε να τις εισάγουμε στα τρόφιμα.
Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά και θα τα καταφέρουμε».

Όπως υπογραμμίζει τα βιολειτουργικα τρόφιμα αποτελούν το μέλλον στην διατροφή γιατί εκτός από ενεργειακά και υγιεινά τρόφιμα μπορούν να δράσουν προληπτικά στην διατήρηση της καλής υγείας και σε κάποιες περιπτώσεις θεραπευτικά για τον οργανισμό.

Ήδη, εκχυλίσματα ελληνικών βοτάνων χρησιμοποιούνται σε μίγματα ζωοτροφών βελτιώνοντας την φυσική υγεία των ζώων, την ποιότητα του κρέατος και της γαλακτοπαραγωγής. Έτσι, μειώνεται κατά πολύ η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων για τις ασθένειες των ζώων.

Ο κ. Τζιμίκας ανέφερε, επίσης, ότι εκτός από εκχυλίσματα βοτάνων σε ζωοτροφές, κατάφερε, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών να δημιουργήσουν εκχυλίσματα βοτάνων για μελισσοτροφές, αντιμετωπίζοντας σε σημαντικό βαθμό την νοζεμίαση, ένα λοιμώδες νόσημα που εξοντώνει την ελληνική μελισσοκομεία. Το προϊόν – σημείωσε – βρίσκεται ήδη στην αγορά, προφέροντας την δυνατότητα στους μελισσοκόμους να σώσουν όχι μόνο τα μελίσσια τους αλλά ταυτόχρονα να αυξήσουν την παραγωγή τους.

φωτογραφία: pixabay.com

Ο ίδιος διαθέτει στην βιοτεχνία του αποστακτήριο, όπου παράγει αιθέρια έλαια από ρίγανη, θυμάρι, τριαντάφυλλο, μέντα, λεβάντα, φασκόμηλο, τσάι του βουνού κ.α. και μεταποιεί αρωματικά φυτά από παραγωγούς σε όλη την Βόρεια Ελλάδα που ξεπερνούν τα 1000 στρέμματα.

 

Επιχειρηματίες από την Ταϊβάν ενδιαφέρονται για το ελληνικό ροδέλαιο

Το ενδιαφέρον για τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια γίνεται όλο και πιο ζωηρό στην Ελλάδα και μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός η ζήτηση από αγορές του εξωτερικού.

Πρόσφατα, πολυμελής επιχειρηματική αποστολή από την Ταιβάν βρέθηκε στην Κοζάνη όπου οι εκπρόσωποι του Εμποροβιοτεχικού επιμελητηρίου της Περιφέρειας και του Δήμου Κοζάνης τους φιλοξένησαν σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις αρωματικών φυτών. Το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στο ροδέλαιο, που παράγει ο Συνεταιρισμός αρωματικών φυτών Βοϊου.

«Δώσαμε μια πολύ μικρή ποσότητα ροδέλαιου καθότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όχι μόνο της Ταιβάν αλλά και άλλων πελατών που μας κτυπούν συνεχώς την πόρτα», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημοσθένης Τυρεκίδης.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε ότι μόλις ολοκληρώθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά, με στόχο να πεισθούν παραγωγοί και νέοι που θέλουν να ασχοληθούν περιστασιακά με τη γη να βάλουν αρωματικό τριαντάφυλλο που είναι μια αποδοτική καλλιέργεια «αφού μπορεί να προσφέρει καθαρό εισόδημα ανά στρέµμα γύρω στα 500 ευρώ, εφόσον η απόδοση είναι 400-500 κιλά το στρέµµα».

Από τα 400 στρέμματα τριαντάφυλλου που καλλιεργείται στην περιοχή του Βοϊου ο στόχος είναι να φτάσει για φέτος στα χίλια και μέσα στην επόμενη τριετία να αγγίξει τα πέντε χιλιάδες στρέμματα.

Καθοριστική συμβολή στην καθιέρωση της καλλιέργεια του τριαντάφυλλου και στην δημιουργία του Συνεταιρισμού αρωματικών φυτών, είχε ο Γιώργος Κασαπίδης βουλευτής της ΝΔ, και γεωπόνος του Συνεταιρισμού.
«Έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Σουηδία, Γερµανία, Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και πρόσφατα από την Ταιβάν, δυστυχώς όμως η παραγωγή µας δεν αρκεί να καλύψει τις παραγγελίες τους.

Ακόμη και 4.000 στρέµµατα τριαντάφυλλου να είχαμε σήμερα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στη διάθεση του ροδόνερου και το ροδέλαιου που είναι περιζήτητα», τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κασαπίδης. 

Φέτος η τιμή του ροδέλαιου αναμένεται στις 8.500 ευρώ το λίτρο, και του ροδόνερου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8 ευρώ το λίτρο.

Εκτός από το ροδέλαιο και το ροδόνερο που γίνονται ανάρπαστα στην αγορά ο συνεταιρισμός, από τα παράγωγα του τριαντάφυλλου δημιουργεί παστέλι, λουκούμια, καραμέλες και τσάι. Επίσης, παράγει αιθέρια έλαια από τα οποία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ζήτηση, αφού μόνο στην Π.Ε. Κοζάνης καλλιεργούνται πάνω 3000 στρέμματα.

Οικονομοτεχνικές μελέτες που έχει εκπονήσει ο Συνεταιρισμός αρωματικών φυτών καταδεικνύουν ότι η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου είναι μια αποδοτική οικογενειακή δραστηριότητα για τους ανθρώπους της υπαίθρου και μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο κερδοφόρα εάν κάποιος αποφασίσει να την κάνει από 100 στρέμματα και πλέον.
πηγη

 

Χρυσές δουλειές το ροδόνερο στην Κοζάνη…

Με την απόσταξη ροδόνερου από τριαντάφυλλα απασχολούνται εδώ κι έξι χρόνια οι αγρότες του Βοΐου Κοζάνης καθώς και με την παραγωγή υποπροϊόντων τους, όπως η μπουγάτσα τριαντάφυλλο, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Εισήγαγαν πρώτοι στην Ελλάδα το βιομηχανικό τριαντάφυλλο και συνάμα έβαλαν τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγών ροδέλαιου. Αυτό συντελέστηκε όταν τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών, Βοΐου Κοζάνης αποφάσισαν έξι χρόνια πριν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια ροζ τριανταφύλλων, όπως γράφει δημοσίευμα του Έθνους.

Το ροδόνερο δεν χαρακτηρίζεται αδίκως στις διεθνείς αγορές ως ο «υγρός χρυσός» αν αναλογιστεί κανείς ότι διατίθεται περισσότερο από 6.000 ευρώ/λίτρο σε τιμές χονδρικής, ενώ στη λιανική φτάνει τα 15 ευρώ/γραμμάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την παραγωγή ενός λίτρου ροδέλαιου απαιτούνται 3,5 έως 4 τόνοι τριαντάφυλλων η παραγωγή των οποίων αντιστοιχεί σε 4 με 5 στρέμματα ροδοκαλλιέργειας.

«Το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται. Η παραγωγή δίνει στρεμματική απόδοση πενταπλάσια από αυτήν των σιτηρών ή του καπνού, ενώ το τελικό προϊόν είναι από τα καλύτερα του κόσμου», είπε στο Έθνος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ν. Ξανθόπουλος, ο οποίος προβλέπει ότι τον επόμενο χρόνο η συνολικά καλλιεργημένη με ροζ τριαντάφυλλα έκταση θα φτάνει τα 1.000 στρέμματα, από 100 που είναι σήμερα.

Το ροδόνερο είναι περιζήτητο σε αρωματοποιίες και φαρμακευτικές εταιρείες ενώ χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική.

Θραύση έκανε η μπουγάτσα τριαντάφυλλο που παρουσίασε ο Συνεταιρισμός σε πρόσφατη ημερίδα που διεξάχθηκε για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην Κοζάνη. Πρόκειται για την κλασική μπουγάτσα με κρέμα, η οποία όμως με την προσθήκη του ροδόνερου, αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση. Ήδη δύο εργαστήρια ζαχαροπλαστικής-αρτοποιημάτων σε Κοζάνη και Καστοριά έχουν προμηθευτεί τη συνταγή και το απαραίτητο ροδόνερο και παρασκευάζουν την περιζήτητη μπουγάτσα, ενώ έχουν εκφραστεί οι προσδοκίες να κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Συνεταιρισμός έχει επιλέξει να επεξεργάζεται την ποικιλία «ρόζα η δαμασκηνή», ίδια με αυτήν που καλλιεργείται στη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία ενώ διαθέτει το δικό του αποστακτήριο. Μετά τη φύτευση, που ευδοκιμεί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, η πλήρης ανθοφορία επιτυγχάνεται τέσσερα χρόνια μετά και κρατά περίπου είκοσι χρόνια.

via

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *