Σόνια Θεοδωρίδου, Μουσικό Σχολείο & Σύλλογος «Μαζί Σου»…προσέφεραν ένα Δώρο Πολιτισμού στο κοινό της Καστοριάς!

Δύο SOLD OUT συναυλίες! Εκατοντάδες Καστοριανοί που δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν ένα δώρο πολιτισμού στον εαυτό τους. Μια διοργάνωση που η πόλη θα θυμάται για χρόνια. Από εκείνες που δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί συχνά. Όχι γιατί δεν υπάρχει χώρος να στεγάσει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. 

Όπως αποδείχθηκε, όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει θέληση και  μεράκι. Όραμα και διάθεση για πολλή πολλή δουλειά. Αφοσίωση και αγάπη για αυτό που κάνεις. Στόχος και προσήλωση για το άρτιο αποτέλεσμα.

Μόνο την ευγνωμοσύνη μας μπορούμε να εκφράσουμε στον Σύλλογο «Μαζί σου» που έθεσε τον πήχη ψηλά. Έβαλε ένα δύσκολο στοίχημα και το κέρδισε. Δεν περιορίστηκε στην «εύκολη» επιτυχία. Ένα δυνατό όνομα, η διάθεση για φιλανθρωπία του κόσμου-που είναι έντονη τις ημέρες των γιορτών-, είναι ικανές προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη εκδήλωση.

Εδώ όμως ο Σύλλογος, με «μαέστρο» την κα Ειρήνη Μισκία, πήγε πολλά βήματα παραπέρα. Έκανε το αδύνατο…. δυνατό!

Η σκηνή του Κινηματοθεάτρου Olympion   μεταμορφώθηκε για λίγες ώρες σε μία μικρή Όπερα, Διεθνών προδιαγραφών.

Πρωταγωνίστρια η κα Σόνια Θεοδωρίδου. Η  διεθνούς φήμης Σοπράνο χάρισε στο κοινό μια ηχητική πανδαισία με τη μαγευτική φωνή της ξεδιπλώνοντας, ταυτόχρονα, πτυχές της σπουδαίας προσωπικότητάς της.

Δεν χρειάστηκε προσπάθεια για να γίνει κατανοητό το μεγαλείο και ο πλούτος της ψυχής της. Η ανιδιοτέλεια και η αξία της προσφοράς. Μια διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνης που όχι μόνο συμφώνησε να εμφανιστεί ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ σε μια αίθουσα διαφορετική από εκείνες που έχει συνηθίσει ρισκάροντας  με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα (η ακουστική ήταν ανέλπιστα εξαιρετική, παρεμπιπτόντως, στην αίθουσα) το τελικό αποτέλεσμα, αλλά παρέδωσε μαθήματα ζωής.

Πρωτίστως στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς που είχε την ευφυία και το καλλιτεχνικό θράσος να συνεργαστεί με την κορυφαία Σοπράνο. Να αφιερώσει δεκάδες ώρες για πρόβες και μελέτη ώστε να σταθεί επάξια δίπλα στην σπουδαία καλλιτέχνη. Και δικαιώθηκε.

Αρχικά με τους καθηγητές του, οι οποίοι συνέθεσαν, κατά κύριο λόγο, την ορχήστρα που συνόδευσε την κα Θεοδωρίδου και δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει ορχήστρες έμπειρες και «δεμένες» για χρόνια. Εντυπωσιακό το επίπεδο των γνώσεων και των ικανοτήτων τους. Τυχερά τα παιδιά-μαθητές του πρότυπου (στην ουσία) Σχολείου του τόπου μας.

Στη συνέχεια, με τους μαθητές που συμμετείχαν στην χορωδία που πλαισίωσε την κα Θεοδωρίδου και που ερμήνευσε και μόνη της δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Δεκάδες παιδιά χαρούμενα, γεμάτα ενθουσιασμό και πάθος, ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ απέδειξαν την σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτή την σχολική δομή του τόπου μας. Ένα καταφύγιο πολιτισμού και γνώσης που ανέβασε τον πήχη και κατάφερε να ηγείται στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα. Διέξοδος για τη δύσκολη εφηβική ηλικία, σε μια περιοχή όπου επικρατεί γενικότερη πολιτισμική ανομβρία.

Τα παιδιά βίωσαν μια εμπειρία ζωής, έβαλαν μια σπουδαία κουκίδα στο βιογραφικό τους στην περίπτωση που θα ακολουθήσουν μουσικά μονοπάτια στη μετέπειτα πορεία τους. Μόνο συγχαρητήρια και μπράβο αξίζουν στα ίδια και στους καθηγητές τους. 

Η κα Θεοδωρίδου παρέδωσε, όμως, σημαντικά μαθήματα ζωής και σε όλους όσοι παραβρεθήκαμε στη μεγάλη συναυλία. Με απλό, εντυπωσιακά προσγειωμένο κι ανθρώπινο τρόπο (για το μέγεθος της καλλιτεχνικής της αξίας), μίλησε βαθιά στις ψυχές καθενός μας, εκφράζοντας προσωπικά βιώματα…

Μια σύντομη περιγραφή για την πορεία της από ένα φτωχικό σπίτι στη Βέροια μέχρι το πάνθεον των Ελλήνων καλλιτεχνών Όπερας. Μια δυνατή συμβουλή για την αξία να κυνηγά κανείς τον στόχο του, ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Ένα συγκλονιστικό βίντεο – σε πρώτη παρουσίαση – για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Μια συγκινητική αναφορά στη δυσβάσταχτη απώλεια της αδερφής της. Προσωπικοί χαιρετισμοί στους θεατές, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, από τον διάδρομο του κινηματοθεάτρου. Μια τεράστια δωρεά για τη μουσική βιβλιοθήκη του Μουσικού Σχολείου από το προσωπικό της αρχείο. Ένα μήνυμα – κραυγή για τις υποδομές του Σχολείου και για την ανάγκη αγοράς ενός πιάνου με ουρά.

….Ήταν μόνο κάποια από όσα μας προσέφερε, ξέχωρα από την εκρηκτική ερμηνεία της. Μια ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, ένας ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

 

Αν  έχουμε ξαναβιώσει παρόμοιες εμπειρίες στην Καστοριά;  Σίγουρα ΌΧΙ. Αν είμαστε εκπαιδευμένοι να παρακολουθούμε συναυλίες καλλιτεχνών τέτοιου βεληνεκούς; Επίσης όχι. Φάνηκε από τις αντιδράσεις του κοινού σε καίριες στιγμές.

Ακόμα, όμως, κι αν κάποιοι βρέθηκαν στο χώρο με αρχικό κίνητρο να χειροκροτήσουν τους μαθητές του Σχολείου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέφυγαν από αυτό και να αποχώρησαν με ένα χάδι στην ψυχή, από όλα όσα άκουσαν και είδαν .

Ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους διοργανωτές και συμμετέχοντες! Είναι προφανές ότι η πόλη μας έχει ανάγκη από παρόμοιες εκδηλώσεις ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Καλές οι πολυδάπανες συναυλίες, τα πάρτι, οι βαλκανικοί ήχοι που κατέκλυσαν τα Καστοριανά καρναβάλια και θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα…όμως υπάρχει άπλετος χώρος για το διαφορετικό. Το ανώτερο! 

Η αναμονή πνευματικού κέντρου δεν είναι δικαιολογία…Επίσης, και οι άνθρωποι υπάρχουν!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *