Συσκέψεις και παρεμβάσεις για τα πλατάνια στον παραλίμνιο των Ιωαννίνων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, είναι θέμα χρόνου, να χαθεί για πάντα η εμβληματική δενδροστοιχία που περιβάλλει το Κάστρο, εξαιτίας του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου

Νέα δεδομένα για το φυσικό περιβάλλον της παραλίμνιας περιοχής των Ιωαννίνων, αλλά και νέες συνθήκες με οικονομικές προεκτάσεις για την πόλη, δημιουργεί η χθεσινή είδηση που προήλθε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και αφορά τα υπεραιωνόβια πλατάνια της παραλιμνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημόσια ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ένα σημαντικό μέρος των πλατάνων έχει προσβληθεί από την ασθένεια των πλατάνων, και θα πρέπει να εκριζωθούν. Όπως επισημαίνεται σχετικά στην ανακοίνωση, οι πρόσφατες δειγματοληψίες από πλατάνια της περιοχής, επιβεβαίωσαν εργαστηριακά, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, την παρουσία του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στην δενδροστοιχία της παραλίμνιας ζώνης στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου.

Έτσι, όπως αναφέρεται σχετικά, είναι θέμα χρόνου, να χαθεί για πάντα η εμβληματική δενδροστοιχία που περιβάλλει το Κάστρο των Ιωαννίνων, μία εξέλιξη για την οποία υπήρξαν από το 2010 σχετικές προειδοποιήσεις του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Στελέχη του Δασαρχείου βρέθηκαν την Τρίτη στο δημαρχείο της πόλης, όπου και ενημέρωσαν αναλυτικά τη δημοτική αρχή για το πρόβλημα που υπάρχει και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ενώ πραγματοποιήθηκε και αυτοψία τη Δευτέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου και του Δασαρχείου, παρουσία ειδικού επιστήμονα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, στην πληγείσα περιοχή.

Όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου, προτάθηκε η ανάγκη της άμεσης εκρίζωσης των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, όπως και των γειτονικών τους, ενώ είναι εξαιρετικά επείγον να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες.

Εάν μάλιστα δεν τηρηθούν όσα προβλέπονται, είναι αναπόφευκτη η πλήρης απογύμνωση της παραλιακής ζώνης από τα πλατάνια, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια αισθητικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα.

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας δια του Δασαρχείου Ιωαννίνων, απευθύνει ύστατη έκκληση σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα ή υλοποιούν έργα στις εκτάσεις όπου φύονται πλατάνια, να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και ότι εάν δεν δράσουν άμεσα και συντονισμένα, είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό το επόμενο διάστημα, το πρόβλημα να γιγαντωθεί τόσο που να μετατραπεί από σημειακό σε ανεξέλεγκτο και μη διαχειρίσιμο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στα Παλιά Σφαγεία.

 

anex.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *