Πως ζήσαμε το Πανηγύρι του Άργους Ορεστικού – Πετυχημένο ή αδιάφορο; (σχολιαστικό)

Ακόμα μία πανηγυρική περίοδος μπήκε στο χρονοντούλαπο της  ιστορίας.

Πανηγύρι ήταν και πέρασε πανηγύρι ήταν και πάει,  γι’ ακόμα μία χρονιά, καταφέρνοντας να γίνει το απόλυτο talk of the town.

Δεν φανταζόμαστε πως μπορεί να μην είστε ένας από τους 120.000 επισκέπτες της φετινής εμποροπανήγυρης, όπως δηλώνουν τα επίσημα στοιχεία  του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Και αν ο αριθμός αυτός σας προκαλεί ίλιγγο, με μία απλή διαίρεση θα δούμε πως καθημερινά διέβησαν τις πύλες του πανηγυριού περισσότεροι από 17000 συμπολίτες μας.

Ολόκληρη η πόλη της Καστοριάς δηλαδή με τα περίχωρα…

 

Θα μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις μας για τη φετινή διοργάνωση και αναμένουμε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και κυρίως τις αντιρρήσεις με τις επισημάνσεις σας…

 

+

 

 • Άψογη οργάνωση από το Δήμο Άργους Ορεστικού. Φέτος οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από το Καλοκαίρι και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους διοργανωτές.

Κανένα παράπονο δεν εκφράστηκε από τους εκθέτες σχετικό με τις εγκαταστάσεις και τη δομή της εμποροπανήγυρης. Γι αυτό και όλα λειτούργησαν άψογα μέχρι το τέλος.

 

 • Το σιντριβάνι στην καρδιά του πανηγυριού. Δίχασε πολύ κόσμο η παρουσία του, αλλά θα το συμπεριλάβουμε στα θετικά της φετινής εμποροπανήγυρης κυρίως ως νέα πρόταση και διάθεση ανανέωσης.

Σκοπός της παρουσίας του ήταν να αποτελέσει το βασικό σημείο συνάντησης των επισκεπτών, περικυκλωμένο από μια σειρά παγκάκια, για ξεκούραση.

Με εσωτερικό φωτισμό, τραβούσε τα βλέμματα των διερχόμενων, σε καμία περίπτωση, όμως, η παρουσία του δεν προσέλκυσε περισσότερο κόσμο στο σημείο.

Μάλλον το αντίθετο θα τολμούσαμε να πούμε, καθώς τις προηγούμενες χρονιές στεκόταν πολύς περισσότερος  κόσμος  τριγύρω.

 

 

 • Τα εναέρια πλάνα που προβάλλονταν στο Video Wall  στην πλατεία σιντριβανιού. Το Drone που επιστρατεύτηκε για τον σκοπό αυτό, μας χάρισε εξαιρετικές λήψεις πάνω από τον ουρανό της εμποροπανήγυρης.

 

Ένα Las Vegas α λα Άργος Ορεστικό, στα πλάνα που μοιράστηκε ο Δήμος μαζί μας και θα αποτελέσουν πανέξυπνη διαφήμιση για τη διοργάνωση τις επόμενες χρονιές.

 

 

 • Ο καιρός την ημέρα. Σχεδόν Καλοκαιρινός, με θερμοκρασίες που απολάμβανε κάθε «κρυουλιάρης». Αν καθίσατε σε μία ταβέρνα  τις μεσημεριανές ώρες, ίσως θεωρήσατε πως βρισκόσασταν σε κάποιο θερμοκήπιο. Τη νύχτα δε θα την σχολιάσουμε…

 

 

 • Η αστυνομία σε ρόλο εκπαιδευτή, μάθαινε σε εκατοντάδες παιδάκια τον κώδικα κυκλοφορίας. Τα παιδιά έδειχναν ενθουσιασμένα. Στο τέλος κληρώθηκαν και δώρα.

 

 

 

 

 • Οι τιμές σε αρκετές παράγκες την τελευταία ημέρα. Η τιμές κατρακύλησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως θα δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Παντόφλες με 1.5 ευρώ (σ.σ. όσο ένα σουβλάκι ή 3/4 μιας μικρής κούπας λουκουμάδων) έχετε ξαναδεί;

 

 

 • Τα μπαράκια έδωσαν ζωηρό τόνο στη διοργάνωση προσελκύοντας πλήθος νεαρών. Με αξιοπρεπέστατες εγκαταστάσεις, μετέφεραν τον πεζόδρομο του Άργους Ορεστικού στο χώρο της εμποροπανήγυρης.

Βέβαια διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το εάν πρέπει να συνδυάζεται η εμποροπανήγυρη με την κατανάλωση «σκληρού» αλκοόλ – από ενήλικες και ανηλίκους (μην κρυβόμαστε).

 

 

 

 

Επειδή, όμως, όπως προείπαμε θα γράψουμε ακριβώς ό,τι ζήσαμε για περίπου μια εβδομάδα στο πανηγύρι του Άργους Ορεστικού, θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά και σε σημεία που δε μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις….

 

 • Η αίσθηση που μας δημιουργήθηκε για τον πραγματικό αριθμό των εκθετών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής για συμμετοχή ρεκόρ, φέτος η γενική αίσθηση ήταν πως προσήλθαν λιγότεροι εκθέτες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ίσως ήταν η διάταξη τέτοια που μας ξεγελούσε. Η βόλτα μας φάνηκε  αρκετά περιορισμένη, με ελάχιστους παράδρομους.

Επιπλέον ήταν εμφανές πως όλος ο διαθέσιμος χώρος δε γέμισε ποτέ…

 

 

 • Οι ταβέρνες και φέτος έψησαν πολλές χιλιάδες σουβλάκια και λουκάνικα η καθεμία. Σίγουρα γευτήκατε κι εσείς την παραδοσιακή πανηγυριώτικη σπεσιαλιτέ.

Θα σταθούμε στις τιμές, οι οποίες κρίθηκαν πολύ υψηλές από πολύ κόσμο. Σουβλάκι από 1.5 μέχρι 2 ευρώ, και ρετσίνα στα 2.5€ οδηγούσαν σε παραφουσκωμενους λογαριασμούς, δυσανάλογους με το χώρο και το κλίμα μιας εμποροπανήγυρης.

 

 

Να σημειώσουμε τον χρόνο αναμονής που ξεπερνούσε τα όρια της υπομονής ενός μέσου ανθρώπου, τις ώρες αιχμής; Η ποιότητα τις ώρες εκείνες ήταν στα όρια της παρεξήγησης, επίσης…

 

 

 

 

 • Το λούνα παρκ ήταν το πιο αδιάφορο λούνα παρκ που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια στο Άργος Ορεστικό. Με 3 και 4€ εισιτήριο η κάθε δραστηριότητα άφησε τα παιδιά μακριά από τις κούνιες που δεν συγκίνησαν -μάλλον- τελικά κανέναν..

 

 

 

 

 

 • Η τιμή του εισιτηρίου του ΚΤΕΛ στα 1.8€ – η μονή διαδρομή, για κάθε ηλικία- μόνο φιλική προς τους «πανηγυριώτες» δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί…Αναγκαστικά ο κόσμος στράφηκε στα ΙΧ με εικόνες συμφόρησης στα πάρκινγκ.

 

 

 • Το γεγονός πως παρά τη μαζική προσέλευση επισκεπτών, οι αγορές που έγιναν ήταν αισθητά μειωμένες, με τους εκθέτες να δηλώνουν απογοήτευση.

Οι υψηλές τιμές σε είδη που υπάρχουν -σε πολύ καλύτερη ποιότητα- στα καταστήματα της περιοχής μας, το γεγονός ότι η εμποροπανήγυρη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τις πληρωμές μισθών-συντάξεων περιόρισαν φέτος πολύ τα ψώνια.

Είναι γεγονός πως ο κόσμος αρκέστηκε στις απολύτως απαραίτητες αγορές και προτίμησε να ξοδέψει το budget του πανηγυριού σε λουκουμάδες και σουβλάκια.

 

 

 

 

 

Συνοπτικά:

 

Δεν γνωρίζουμε αν μπορούμε να μιλάμε για το πιο πετυχημένο πανηγύρι των τελευταίων ετών, σίγουρα όμως αποτέλεσε προορισμό για όλους τους κατοίκους του Νομού. Η γενική αίσθηση του κόσμου ήταν -θα τολμούσαμε να γράψουμε- αρκετά συγκρατημένη. Ο κόσμος υποφέρει. Το ζούμε καθημερινά.  Το πανηγύρι δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη γενική κρίση.

 

Στα θετικά της διοργάνωσης θα συμπεριλάβουμε την κίνηση που παρουσιάστηκε και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής μας (Λεωφορεία, Ταξι, ξενοδοχεία, κρεοπωλεία κλπ). Φυσικά και τα κέρδη από τα ενοίκια για το Δήμο Άργους Ορεστικού.

Πληροφοριακά θα σας αναφέρουμε πως στα γειτονικά Ιωάννινα, έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια τα «παζαράκια» μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί σε ντόπιους επιχειρηματίες. Σωστή ή λανθασμένη κίνηση δεν γνωρίζουμε…

 

Ο Νομός επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς πλέον, με τα Ραγκουτσάρια να αποτελούν το επόμενο πολυαναμενόμενο πολιτιστικό γεγονός. (Ελπίζουμε να διοργανωθεί το ίδιο μελετημένα από το Δήμο Καστοριάς κι έγκαιρα)

 

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού! Εκεί όπου μπλέκονται χρώματα, αρώματα, φυλές και έθνη κάτω από τα μεταλλικά υπόστεγα της Οδού Γιαγκοπούλου.

…Εκεί που εθιζόμαστε να κάνουμε παζάρια για ένα χαλί αξίας 50€, ενώ έχουμε ξοδέψει 10€ το άτομο για 2 σουβλάκια, 1 ποτήρι ρετσίνα και 7 λουκουμάδες με σοκολάτα…

 

 

 

 

Χ.Κ.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *