Η πόλη της Μακεδονίας που μοιάζει με…νησί!

Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, στη λίμνη που φέρει το όνομά της, συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας λωρίδας γης κι έτσι δίνει την εντύπωση πως μοιάζει με νησί.

Είναι η Καστοριά, η λεγόμενη «αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας», με το όνομά της να αποδίδεται, κατά την επικρατέστερη άποψη, στους κάστορες που ζούσαν στην περιοχή για αιώνες. Έχει επίσης συνδεθεί με τον Κάστορα, τον έναν από τους δύο Διόσκουρους.

Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά έχει πολυκύμαντη και μακραίωνη ιστορία μιάμισης χιλιετίας. Την ακμή που κατά καιρούς γνώρισε – και ως κέντρο διακίνησης γουναρικών- επιβεβαιώνουν οι πολλές βυζαντινές της εκκλησίες και τα αρχοντικά της

Η πόλη αντανακλάται πανέμορφα στη λίμνη της, τη λίμνη Ορεστιάδα. Το βάθος της κυμαίνεται από 8-12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια λίμνη σε αλιεύματα, ενώ στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Τα νερά της λίμνης περιβρέχουν την πόλη της Καστοριάς και φυσικά αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της, χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες στον επισκέπτη. Ένας καθρέφτης που απλώνεται στην πόλη και δημιουργεί μυστηριακά σκηνικά ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, στο οποίο έχουν βρεθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού. Επιπλέον, υγρά λιβάδια, δασωμένοι λόφοι, παραλίμνια δάση και πλούσιοι βιότοποι συνθέτουν το σκηνικό γύρω από τη λίμνη και σε αυτά οφείλεται η πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Σε μια εξόρμηση στην πόλη μπορεί κανείς να θαυμάσει εκτός από το εκπληκτικό τοπίο και την όμορφη πόλη τον νεολιθικό οικισμό στην Αυγή, τη σπηλιά του Δράκου στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου αλλά και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της πόλης.

shutterstock_191736254

 

 

shutterstock_372809956

 

 

shutterstock_412154452

 

 

shutterstock_412156030

 

shutterstock_507110818

 

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

newsbeast.gr

 

Δε μας έφτασαν οι φωτογραφίες…

kastoria_oktwbrios

 

kastoria

 

 

kastoria1

 

 

kastoria

 

 

kastoria

 

 

kastoria

 

 

kastoria_night

 

 

limni_kastoria

 

 

 

gyrolimnia

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *