Περί τουρισμού και τουριστικής ιστοσελίδας
Ακούμε και διαβάζουμε, πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, συμπολίτες μας να εκφράζουν τις απόψεις και τις ιδέες τους για τον τουριστικό τομέα και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Να επισημάνουμε ότι βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη την συγκεκριμένη τάση , ώστε να εδραιωθεί στη συνείδηση των ντόπιων ότι ο τουρισμός έχει πολλά θετικά να δώσει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι καθένας μπορεί και πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα, στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης που ορίζει το δημοκρατικό πολίτευμα και της ευκολίας που προσφέρουν τα social media.
Κάθε κριτική πρέπει να λαμβάνεται καλοπροαίρετα από εκείνους που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις (και διαχειρίζονται δημόσιο κεφάλαιο για αυτές). Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής (ειδικά όταν μιλάμε για προσωρινούς διαχειριστές της τύχης ενός τόπου, όπως είναι όλοι οι εκλεγμένοι) και “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”. Kάτι που συνήθως έρχεται μέσω συζήτησης και ανοιχτού διαλόγου.
Για παράδειγμα, αν είχε αποφασιστεί να τεθεί σε δημόσια ψηφοφορία (υποθέτοντας ότι η επιλογή του διαγωνισμού δεν ήταν εφικτή και λειτουργική) η επιλογή του τουριστικού logo της Καστοριάς, πόσες αντιδράσεις θα είχαν αποφευχθεί; Αν είχε γίνει σαφής ο συμβολισμός, η χρήση και η χρησιμότητα του logo που επιλέχθηκε τελικά, πόσοι θα είχαμε απαντήσεις πριν να μας γεννηθούν απορίες.
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) στην εποχή μας έχουμε ερωτήσεις και αμφισβητούμε το παραμικρό. Άρα, οι αντιδράσεις του κόσμου -γενικά- δεν πρέπει να θεωρούνται υπερβολικές ή απαραίτητα κακοπροαίρετες. Ειδικά όταν έχει αποκλειστεί, εξ αρχής, το δικαίωμα στη συμμετοχή λήψης αποφάσεων.
Είναι προφανές ότι 5 – 10 χρόνια πριν, δεν είχαμε όλοι το ίδιο βήμα που έχουμε σήμερα στη δημόσια έκφραση. Και όσα λέγαμε στα “πηγαδάκια” δεν είχαν την ίδια αξία στην κοινωνία μας. Σκεφτείτε μόνο πόσα “άρθρα” δημοσιογραφικών μέσων είναι απλά τα γραφόμενα “εξεχουσών προσωπικοτήτων” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πόσο σοβαρά λαμβάνονται υπόψη, κάποιες φορές.
Επιπλέον, καθένας είναι ελεύθερος να προτείνει. Να σχεδιάσει. Να γράψει. Αν δεν προσβάλλει κάποιον με το έργο του και αν υποστηρίζει επώνυμα αυτό που κάνει (δεν κρύβεται δηλαδή πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ , αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί)..προφανώς είναι ελεύθερος να εκφραστεί και να διαχειριστεί μετά όποια κριτική θα του ασκηθεί.
Δε θα κρίνουμε άλλο το γνωστό logo “ξαπλωτό Κ”, λοιπόν. Ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν μετά από ώριμη σκέψη κι έρευνα, από πραγματικούς γνώστες του αντικειμένου (με επιστημονικά κριτήρια γνώστες, φυσικά) και ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε- βλέποντας στην πράξη- πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς αρωγοί της προσπάθειας να πετύχει τον σκοπό του. Και το logo και τα συνθήματα που παραπέμπουν σε μια τακτική ανάδειξης της Καστοριάς ως προορισμό ευεξίας [βλ. breath(_?) in].
Θα κρίνουμε όμως την υπάρχουσα τουριστική ισΤΟσελίδα του Δήμου μας, την αξία της οποίας θεωρούμε πολύ ανώτερη του logo, για την τουριστική προώθηση μιας περιοχής. Είναι εκείνη που μπορεί και πρέπει να απαντήσει, εκ των προτέρων, στα ερωτήματα επισκεπτών, ώστε να οργανώσουν καλύτερα την διαμονή τους και να τους κατευθύνει, κατά τη διάρκεια αυτής.
Ψάχνοντας, λοιπόν, στο discoverkastoria.gr, θεωρούμε ότι δεν απαντώνται βασικά ερωτήματα που θα είχε ένας μεμονωμένος επισκέπτης ο οποίος δεν έχει ξαναέρθει στην περιοχή μας.
Δεν επικεντρωνόμαστε στο τεχνικό κομμάτι, καθώς εκεί φανταζόμαστε πως έγινε ό,τι ακριβώς ζητήθηκε στην τεχνική μελέτη. Συμπεριλήφθηκε η δομή, το κείμενο , οι θεματικές ενότητες, οι φωτογραφίες/video, το Template, τα χρώματα κλπ., που καθορίστηκαν.
Επικεντρωνόμαστε στο περιεχόμενο. Γιατί κι εμείς, πάντοτε, πριν επισκεφθούμε μια περιοχή και μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε πληροφορίες, σκεφτόμαστε τι αναζητούμε από εκείνη. Ποιες εμπειρίες έχει να μας προσφέρει.
Αν αναζητήσετε στις λιγοστές (ίσως για την ώρα) σελίδες και κατηγορίες που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τουριστικό ιστότοπο, κρίνετε ότι βρίσκετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας;
Πού θα πάτε; Τι θα δείτε; Γιατί να τα δείτε; Πού θα φάτε και τι; Πού θα κοιμηθείτε; Ποια περίοδο αξίζει να έρθετε; Tips και συμβουλές; Πώς θα περάσετε την υπόλοιπη ώρα σας; Το βράδυ τι θα κάνετε; Τι υπάρχει εκτός πόλης και αξίζει να το επισκεφθείτε; Πώς θα πάτε από το ένα μέρος στο άλλο; Ποιες εμπειρίες μπορείτε να ζήσετε στην Καστοριά ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας; Ποιες attractions ενδείκνυνται για εσάς; Τι έχει, στην τελική, αυτή η πόλη που αξίζει να την προτιμήσετε. Όλα αυτά τακτοποιημένα, οργανωμένα σε θεματικές ενότητες και με ένα ξεκάθαρο story telling.
Εντύπωση μας έκανε η έλλειψη νέων ψηφιακών μέσων που διευκολύνουν την συνολική εμπειρία των επισκεπτών: apps, χάρτες, καταλόγους, σύνδεση με περίπτερο τουριστικών πληροφοριών, υπερσυνδέσμους με φορείς (διαμονή, εστίαση, τουριστικές δομές κλπ), πληροφορίες για προϊόντα και τοπικούς παραγωγούς.
Στο DiscoverKastoria βρεθήκαμε μπροστά σε πληροφορίες όπως: There are many variations of passages of Lorem Ipsum available :
Καστοριανή Αποκριά
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don’t look even slightly believable.
Πατήσαμε τα links που βρίσκονται κάτω, για τα social media και βρεθήκαμε στο -δύσκολα να συσχετιστεί με τη φιλοσοφία του τουριστικού site που εξερευνούσαμε πριν-, προφίλ με τίτλο “Kastoria/ You Are Here/ breath in” (που πήγε το DK;), αποκλειστικά με εικόνες που είχαμε δει και πριν στο DiscoverKastoria.gr.
Μάθαμε για το Doltcho
Λίγο νωρίτερα είχαμε περιπλανηθεί στον ψηφιακό τουριστικό κόσμο της Καβάλας και των Ιωαννίνων (προσέξτε το λιτό logo και το σλόγκαν της γειτονικής πόλης). Κάντε κι εσείς μια ψηφιακή βόλτα, αν θέλετε:
Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών – Visit Kavala
https://www.travelioannina.com/
Όπως αποκάλυψε στον πρόσφατο απολογισμό ο Δήμαρχος Καστοριάς, αυτό θα είναι το τουριστικό περίπτερο που θα αντικαταστήσει, τις προσεχείς ημέρες, το υπάρχον, στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.
Το υπάρχον:
Θεωρούμε δεδομένο ότι ένα περίπτερο χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και υλικό, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα κλπ, όσο μεγάλο και design-άτο και αν είναι, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον επισκέπτη.
Για τον λόγο αυτό ελπίζουμε ότι το νέο περίπτερο θα έχει και νέα φιλοσοφία που μαζί με την ιστοσελίδα θα αποτελούν τη “Βίβλο” των επισκεπτών.
Όμως….
Ήταν το 2017 όταν ακούσαμε επίσης μεγάλα λόγια για την επιτυχία του νέου τότε τουριστικού περιπτέρου (video) .
Πέρασαν αρκετοί μήνες, από όταν εξαγγέλθηκε(μετά από χρόνια αναμονής), για να βγει στον αέρα η τουριστική ιστοσελίδα που δεν είχε ποτέ ο Δήμος. Και παρουσιάστηκε τελικά με τυμπανοκρουσίες αυτό που αναφέρουμε παραπάνω.
Ίσως γιατί κανείς δεν ψάχτηκε λίγο παραπάνω, να ζητήσει λίγα παραπάνω (επαναλαμβάνουμε ότι δεν αναφερόμαστε στο τεχνικό κομμάτι της ιστοσελίδας, υπάρχει πάντα τεχνική μελέτη την οποία ακολουθεί ο επαγγελματίας και περνά από έγκριση).
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πώς θα λειτουργήσει άμεσα και το νέο τουριστικό περίπτερο.
Ο Φεβρουάριος είναι high season για την Καστοριά, όπως γνωρίζουμε όλοι!
Food for thought:
Τα “εργαλεία” είναι σωστό να υπάρχουν, αν χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο από τους σωστούς ανθρώπους, για τον σκοπό που έχουν σχεδιαστεί με πολλή προσοχή.
Ξεφεύγοντας από τη νοοτροπία, “μα καλά παλιά δεν υπήρχε τίποτα, δεν σου αρκεί που επιτέλους κάτι γίνεται;”, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε το κάτι παραπάνω από το “κάτι γίνεται”. Γιατί δεν μας αρκεί. Δεν θα έπρεπε να αρκεί σε κανέναν που νοιάζεται πραγματικά τον τόπο του.
Η μετριότητα δεν πιστεύουμε ότι αξίζει σε μια περιοχή όπως η Καστοριά. Σε όλους τους τομείς. Νοοτροπία που ακολουθούμε ακόμα και στον τρόπο που ψηφίζουμε, διαχρονικά…
Ποιος θα πουλούσε εν γνώσει του ένα τρύπιο γούνινο παλτό ή ένα καμένο μπιφτέκι στις επιχειρήσεις του, με την πεποίθηση ότι είναι καλύτερα από το τίποτα;
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν αυτή την χρονική στιγμή, γιατί τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και στην Καστοριά, πρέπει να είναι μελετημένα και άρτια. Οι γερές βάσεις χτίζουν κάτι που μπορεί να αντέξει.
Χιλιάδες συμπολίτες μας φεύγουν τα τελευταία χρόνια για σεζόν , συνεπώς αρχίζει να υπάρχει και η εμπειρία διαχείρισης τουριστών από ντόπιο προσωπικό. Η ανάγκη άμεσης δημιουργίας και λειτουργίας δημοτικής τουριστικής εταιρίας με εξειδικευμένο προσωπικό κλπ μάλλον είναι πιο επιτακτική από ποτέ. .
Το θρησκευτικό forum που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, θα σας αποκαλύψει έναν νέο κόσμο (ακόμα και αν δεν το παρακολουθήσατε δια ζώσης, υπάρχουν διαθέσιμες οι εισηγήσεις στο youtube. )
Παρακολουθώντας κάποιες, έστω, από αυτές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε στα χέρια μας έναν θησαυρό. Ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο. Όχι μόνο από φυσική ομορφιά.
Πόσοι είδατε την εκπομπή “Εικόνες με τον Τάσο Δούση”, που προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες και δεν ζηλέψατε τον τόπο που λέγεται Καστοριά με αυτό τον άψογο τρόπο που προβλήθηκε;
Εκεί ζούμε!
Πριν πάμε να φωτογραφηθούμε με την Υφυπουργό Τουρισμού σε κοπή βασιλόπιτας, σε λίγες ημέρες και πριν ακούσουμε για τον συμβολισμό αυτής της επίσκεψης (προεκλογικά), αξίζει να αναρωτηθούμε πόση ανοχή στη μετριότητα μας αξίζει ακόμα και τι θα έπρεπε να της ζητήσουμε- χωρίς φόβο για πολιτικά κόστη-, ώστε να ξεφύγουμε από αυτή!
Αυτό δεν είναι γκρίνια…!