Πανηγύρισε η «Κυρά της λίμνης» στην Καστοριά

Έτσι, στις 23 Αυγούστου, στα «εννιάμερα» της Παναγίας, όπως έχει επικρατήσει στην Παράδοση να λέγεται η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είθισται να τελείται πάνδημος Αγρυπνία και μάλιστα υπαίθρια.

Πλην όμως φέτος, λόγω του ότι η εορτή συνέπεσε να είναι ημέρα Κυριακή, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός το Σάββατο βράδυ και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή το πρωί.

Προεξάρχων των Ακολουθιών ο επιτόπιος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ και συγκυρηναίοι του Ιερού Θυσιαστηρίου οι Ιερείς της Μητροπόλεως. Ο Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και τελείωσε περίπου στις 9.30. Με το πέρας της αρτοκλασίας, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο παραμυθητικό στους πιστούς, αναφέροντας εκτενώς τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως την Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να την μνημονεύει μάλιστα σε κάθε Ακολουθία.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την πρωινή δροσιά της λίμνης και τα παιχνιδίσματα να δίνει και μια ευχάριστη φυσική νότα στην πνευματική πανδαισία της αναιμάκτου ιερουργίας. Απευθυνόμενος στο πλήθος των Καστοριανών που προσήλθε στην υπαίθρια αυτή ακολουθία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Παναγία ως οικονόμο. Εξήγησε πώς οικονόμησε τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και συνεχίζει έως σήμερα να οικονομεί κάθε άνθρωπο : τη σωτηρία του, τα αγαθά του κτλ. Γι’ αυτό και στο Άγιον Όρος απαντάται και με το προσωνύμιο «Οικονόμισσα».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει όσους συνετέλεσαν στην άψογη διοργάνωση της Πανηγύρεως, τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόλαο, τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Νεκτάριο και την αδελφότητα, τους Ιεροψάλτες κ. Αποστολίδη, κ. Τσακλίδη και κ. Κεφαλά, τους υπευθύνους του Ραδιοφωνικού Σταθμού για την αναμετάδοση των Ακολουθιών, τον π. Βασίλειο Μπογιατζή για το κόλλυβο που φιλοτέχνησε και φέτος καθώς και όσους διηκόνησαν την χάρη της Παναγίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

 

πηγη

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *