Όταν η Ρένια και η Άννα ψαρεύουν με τον κ. Βαγγέλη στη Λίμνη της Καστοριάς (φωτογραφίες & video)

Η εμπειρία ενός από τους αναγνωρίσιμους ψαράδες της Λίμνης της Καστοριάς, του κ Βαγγέλη Κουκούλη,  με την επιστημονική κατάρτιση και τις γνώσεις της Ιχθυολόγου του Ενυδρείου Καστοριάς, Άννας Λάτσιου αποκαλύπτουν στη Ρένια Τσιτσιμπίκου τα «μυστικά» της Ορεστιάδας.

Σε μία εκπληκτική βόλτα για ψάρεμα με παραδοσιακή Καστοριανή βάρκα, η παρουσιάστρια του «Μένουμε Ελλάδα» ανακαλύπτει  με τον καλύτερο τρόπο, από δύο Καστοριανούς που λατρεύουν και σέβονται τη λίμνη της Καστοριάς, τις ομορφιές του στολιδιού της Αρχόντισσας της Μακεδονίας.

Η Ρένια Τσιτσιμπίκου στο blog της reniagoes.com περιγράφει με μοναδικό τρόπο μία ημέρα για ψάρεμα στη Λίμνη της Καστοριάς…

 

Απολαύστε την:

 

 

Με την φίλη μου την Άννα Λάτσιου, ιχθυολόγο, και τον ψαρά Βαγγέλη Κουκούλη, κάναμε μια βόλτα στη λίμνη της Καστοριάς, για να μαζέψουμε τα δίχτυα και να δούμε τι ψάρια πιάσαμε. Το μαγικό με την Ορεστιάδα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξανοιχτείς: μπορείς να ψαρέψεις στα πενήντα μέτρα από την ακτή!

λίμνη2

 

λίμνη-ψάρεμα5

Η λίμνη ήταν και παραμένει πλούσια: μέχρι σήμερα είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη στην Ελλάδα. Το ψάρι που «πρωταγωνιστεί» στη λίμνη και στα πιάτα των Καστοριανών, είναι το γριβάδι, με το πλούσιο κρέας του, ακολουθούν οι τούρνες, οι πλατίκες και οι γουλιανοί.

 

λίμνη-ψάρεμα4

 

 

λίμνη-ψάρεμα1

 

Στους «πρωταγωνιστές» της λίμνης ανήκει και το ηλιόψαρο: ένα χαριτωμένο, μικρό, πολύχρωμο ψάρι το οποίο όμως δεν ανήκει στο συγκεκριμένο οικοσύστημα και, με την εμφάνιση του την τελευταία δεκαετία, προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στην ζωή της Ορεστιάδας. Αν αναρωτιέσαι πώς βρέθηκε ένα ψάρι του Αμαζονίου, στην Καστοριά; οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι μάλλον, πρόκειται για ψάρι οικιακού ενυδρείου που απλά… εγκαταλείφθηκε.

λίμνη4

 

 

λίμνη5

 

 

 

Η λίμνη  αποτελεί έναν πλούσιο υγρότοπο με ορνιθοπανίδα που  φιλοξενεί πάνω από 200 είδη πουλιών, κάτι που διαπιστώνεις πολύ εύκολα, ιδιαίτερα όταν βγαίνεις στη λίμνη συντροφιά με τον ψαρά! Οι αργυροπελεκάνοι γίνονται το «κοινό» που παρακολουθεί σιωπηλά την ιεροτελεστία του μαζέματος, περιμένοντας υπομονετικά για το μεζεδάκι τους. Και ναι, μπορούν να σε ακολουθούν έτσι όλη μέρα! Μην ξεχαστείς πάντως, αν σου αρέσουν τα πτηνά: εδώ θα δεις και αγριόπαπιες, λαγγόνες και ερωδιούς.

 

 

reniagoes.com

 

Δείτε την ξενάγηση της Ρένια στο Ενυδρείο της Καστοριάς

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *