Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Γενικού Αρχίατρου ε.α. για την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

Mε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις για την ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Το πρωί τελέστηκε  αρχιερατική θεία λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Σεραφείμ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς. Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως όλων των πεσόντων  Ελλήνων που έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών, επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων και Κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών που θέλησαν να τιμήσουν την εορτή.

Η Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και Γενικό Αρχίατρο  ε.α. Σωτήριο Αδαμόπουλο, η οποία παρατίθεται παρακάτω:

«Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα…

Γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων!

Η Θεοτόκος, η προστάτιδα των ευσεβών, η καταφυγή των κατατρεγμένων, η θεραπαινίδα  των πονεμένων και πάνω απ’ όλα, για το έθνος μας, μέσα από την μακραίωνη ιστορική του διαδρομή, η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Οδηγήτρια, η Σκέπη των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Υπό την Σκέπη της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας έγραψαν σελίδες ηρωισμού και δόξας, υπερασπίζοντας τα ιερά και τα όσια της πατρίδος, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους.

Η είσοδος της Θεοτόκου στον Ναό, είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προαναγγελία του Χριστού και η πραγματοποίηση του σχεδίου της Θείας οικονομίας για την σωτηρία του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι σήμερα, ημέρα εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθορίστηκε να εορτάζεται με την πρέπουσα επισημότητα, η οφειλόμενη τιμή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι εορτή και πανήγυρις όλου του έθνους, το οποίο αποτίνει φόρο τιμής στα εκλεκτά του τέκνα που επωμίζονται εκούσια την υψηλή αποστολή να προασπίζουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας  από κάθε απειλή και να διασφαλίζουν την ελευθερία της. Μαζί με τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τα στρατευμένα τέκνα της πατρίδος μας, συμμετέχουν στην γιορτή και όλοι οι έλληνες και ελληνίδες που είχαν την τιμή να φορούν κάποτε την τιμημένη στολή του στρατού, του ναυτικού ή της αεροπορίας μας. Μαζί σας συνεορτάζει και ο ομιλών, που αυτή τη στιγμή αναπολεί την επί 26 χρόνια στρατιωτική του υπηρεσία, μια από τις ιερότερες και ευεργετικότερες γι αυτόν περιόδους της ζωής του.

21η Νοεμβρίου!

Ημέρα εορτής αλλά και μνήμης!

Με σεβασμό κλίνουμε την κεφαλή και τιμούμε τους πολυάριθμους μαχητές που με τους αγώνες τους και το αίμα τους εξασφάλισαν το αγαθό της ελευθερίας. Δυστυχώς είναι βαρύς ο φόρος αίματος που πλήρωσαν και πληρώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να ανταποκριθούν στα δύσκολα καθήκοντά τους ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Ωστόσο, η ιστορική μνήμη των αγώνων και της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύτιμο στήριγμα για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.

Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, όπου νέου τύπου «Ασύμμετρες Απειλές» έχουν κάνει την εμφάνισή τους και απειλούν να εξαλείψουν την ιστορική μας μνήμη και την Ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας, οι Ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μπορούν να εγγυηθούν την προάσπιση των συμφερόντων αυτού του πολύπαθου λαού που ανά τους αιώνες βίωσε καταστάσεις  και συνθήκες δύσκολες και τρομακτικές.

«Δεν γνωρίζω πια το όνομά μου. Ονομάζομαι Πατρίς» έγραψε κάποτε ο Βίκτωρ Ουγκώ!

Δυναμογόνος πηγή του ψυχισμού και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η βαθύρριζη αγάπη προς την πατρίδα, αφού αυτή είναι ο χώρος πραγμάτωσης και τελείωσης της ενδοιστορικής αποστολής του κάθε ανθρώπου. Και η ελληνική φιλοπατρία είναι άρρηκτα δεμένη με την φιλελευθερία όπως επιγραμματικά παραδόθηκε ανά τους αιώνες από τον Περικλή: «…εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον κρίνοντες» («ευδαιμονία είναι η ελευθερία και ελευθερία είναι η γενναιότητα»)

Για την προάσπιση και διατήρηση αυτής της κληρονομιάς και … «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία»  το ελληνικό έθνος χρειάστηκε να δώσει αγώνες επί σειρά αιώνων αναπτύσσοντας στο έπακρο όλες του τις δυνάμεις ώστε με θάρρος, ανδρεία και  επιδεξιότητα οι λίγοι να νικούν τους πολλούς, να θαυμάζονται από συμμάχους και αντιπάλους και να διδάσκουν αρετή, ήθος, φιλοπατρία.

«Ηξεύρετε Κύριοι ότι η Κυβέρνησις επιθυμεί να απαρτίσει το υφιστάμενο σχέδιο του τακτικού σώματος και ότι έλαβε όλα τα μέτρα δια των οποίων ελπίζει να φθάσει εις τον σκοπόν τούτον» Έτσι αρχίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Καποδίστρια για την δημιουργία τακτικού ελληνικού στρατού, πρόδρομου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπό την σημερινή τους μορφή που από την δημιουργία τους μέχρι σήμερα έχουν να μας επιδείξουν πράξεις ηρωικές και σελίδες δόξης αντίστοιχες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας.

Δώστε στους γενναίους οποιοδήποτε υλικό και θα πολεμήσουν όποιοι και αν είναι οι οιωνοί, απέναντι στον ισχυρότερο εχθρό. Δώστε στους δειλούς και ψοφοδεείς το καλύτερο υλικό και πάλι θα βρουν χίλιες δικαιολογίες για την ντροπιαστική τους ήττα.

Η πολεμική αρετή που έχει να κάνει κυρίως με την αντίληψη περί καθήκοντος, θυσίας, ήθους και φιλότιμου και που πλημμυρίζει χιλιετίες τώρα το έθνος μας, δεν είναι κάτι το χειροπιαστό, κάτι που μετριέται με παράσημα ή ηθικές αμοιβές!

Είναι μια γενικότερη στάση απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στη ζωή, απέναντι στο μέλλον.

Οι πρόγονοί μας δεν έκαναν λόγο για «βραχονησίδες με λίγα πρόβατα που δεν αξίζει να κάνουν πόλεμο δύο χώρες». Είναι πολύ βαριά η ελληνική κληρονομιά. Ασήκωτη, ποτισμένη με αίμα και θυσίες που στα δικά μας μάτια σήμερα, μοιάζουν μακρινές και κάποιες στιγμές ξεχασμένες.

Δεν θα επαρκούσε ο χρόνος  να αναφερθώ αναλυτικά στην πολύμορφη, ποικίλη και ανεκτίμητη προσφορά των ενόπλων μας δυνάμεων προς την ελληνική κοινωνία, προσφορά που αποδέχεται και παραδέχεται η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Και δεν θα ήξερα από πού θα έπρεπε να ξεκινήσω να αριθμώ τις παντοειδείς υπηρεσίες τους προς το κοινωνικό σύνολο: Υγειονομικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές, μορφωτικές, πολιτιστικές και άλλες που προσφέρουν στους πολίτες σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές της χώρας. Εκεί, όπου οι στρατιωτικές Μονάδες μαζί ίσως με τα τμήματα των Σωμάτων  Ασφαλείας, αποτελούν σχεδόν την μόνη εκπροσώπηση του ελληνικού κράτους και γίνονται ένα με τις τοπικές κοινωνίες. Ούτε βέβαια υπάρχει ανάγκη αλλά θα το κάνω, να τονίσω πόσο σημαντική είναι η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στους πληττόμενους από θεομηνίες και συμφορές κατοίκους σε όλη την Ελλάδα. Οι υπηρεσίες αυτές είναι τόσο γνωστές και αποδεκτές από τον ελληνικό λαό, ώστε να έχει καταστεί γενική πεποίθηση ότι όπου και όταν οι άλλες κρατικές υπηρεσίες αποδεικνύονται αδύναμες να φέρουν αποτέλεσμα, οι δυσχερείς καταστάσεις μόνο από το στράτευμα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όλοι γνωρίζουν την ανακούφιση που αισθάνονται οι δεινοπαθούντες, όταν βλέπουν δίπλα τους τα στρατευμένα παιδιά και τους Έλληνες Αξιωματικούς με σχέδιο, τάξη και πειθαρχία να προσπαθούν να τους βοηθήσουν!

 Για όλες αυτές τις υπηρεσίες, αλλά και για πολλές άλλες όπως οι αεροδιακομιδές, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της χώρας, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τις συνοδεύει η ολόψυχη συμπαράστασή μας και  η ολόθερμη αγάπη μας.

Τις συνοδεύουν ακόμη, στον αγώνα που καθημερινά σχεδόν διεξάγουν, οι προσευχές μας «υπέρ του κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα φιλοχρίστου ημών στρατού» σύμφωνα με την δέηση που αναπέμπει η Εκκλησία μας κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για όσα αγόγγυστα μας προσφέρουν, παρέχοντάς μας συνθήκες ασφάλειας και δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για μια Ελλάδα της προόδου, της ευημερίας, της προκοπής».

Ζήτω η Ελλάδα

Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *