Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη 13η σύνταξη για 1.600.000 δικαιούχους

Θα την πάρουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ και δεν θα είναι μικρότερη των 300 ευρώ – «Παγώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση – Μοιραία δημιουργείται κλίμα εκλογών

«Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

«Η Ελλάδα με τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατάει το βάρος ολης της Ευρώπης και στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση. Και αυτό ήλθε η ώρα να το αναγνωρίσει η Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% το 2016 υπερκαλύφθηκε, και η κυβέρνηση αποφάσισε την κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, άμεσα, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο σημείο αυτό ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης, κάθε ευρώ που πλεονάζει, να μοιράζεται στους πιο αδύναμους Έλληνες.

Όπως είπε, χορηγούνται άμεσα 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους, που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναστολή -για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση- της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου -ήτοι τα νησιά «πρώτης γραμμής», που δέχονται προσφυγικές ροές.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα. Επισήμανε ακόμη ότι είναι σημαντική η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε χωρίς υποχωρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αποφάσεις της 5ης Δεκεμβρίου από το Eurogroup. Αφού αναφέρθηκε στον στόχο της επιστροφής στις αγορές, υπογράμμισε ότι τελικός στόχος είναι η έξοδος από την κρίση και η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «τη συμφωνία με τους εταίρους θα την τηρήσουμε στο ακέραιο».

Το διάγγελμα Τσίπρα «φουντώνει» τα σενάρια για εκλογές και αποκαλύπτει την αγωνία της κυβέρνησης να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα μετά το απογοητευτικό Eurogroup της Δευτέρας.

Με τις πιέσεις για σκληρά μέτρα λιτότητας, που φέρνει η απαίτηση του ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλιστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% τα επόμενα χρόνια μετά το 2018, την δεύτερη αξιολόγηση ακόμα στον «αέρα» και την ψήφιση του προϋπολογισμού 2017 να επίκειται στη Βουλή, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα, εξαγγέλλοντας παροχές, που αναδύουν… άρωμα εκλογών.

 

πηγη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *