Μη δούμε κάτι καλό σε αυτή την πόλη… – φωτο

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την εξέλιξη που είχε η πρωτοβουλία των συμπολιτών μας μετά από κάλεσμα της σελίδας «Στηρίζω την Καστοριά» να ζωγραφίσουν -εθελοντικά – τενεκέδες, με κεντρικό θέμα τις πεταλούδες.

Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αφιέρωσαν χρόνο, αλλά κυρίως μεράκι και φαντασία για να μεταμορφώσουν τους απλούς τενεκέδες σε τέχνη.
Στη σελίδα του Facebook υπήρχε έκκληση τις προηγούμενες εβδομάδες σε τοπικές  επιχειρήσεις για παραχώρηση των τενεκέδων και των υλικών που απαιτούνταν προκειμένου η δράση αυτή να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Όπως και ολοκληρώθηκε και σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε τις όμορφες δημιουργίες στον σκαλόδρομο δίπλα στην Εθνική Τράπεζα.
Δημοσιεύματα 2 ιστολογίων της πόλης εκθείασαν την δράση αυτή συνδέοντάς την άμεσα με τον ίδιο τον Δήμαρχο Καστοριάς ο οποίος φέρεται να ενέπνευσε -σύμφωνα με τον τίτλο και τη φωτογραφία- τους εικαστικούς της πόλης και κατ’επέκταση τις εθελοντικές δράσεις, στα πλαίσια του γενικού νοικοκυρέματος του Δήμου.
Οι αναρτήσεις αυτές εξόργισαν τόσο το γνωστό εικαστικό, κ. Κωνσταντίνο Ρήμο, όσο και την υπεύθυνη της δράσης, κα Αφροδίτη Ζούρλα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα εν λόγω δημοσιεύματα:
Κωνσταντίνος Ρήμος:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Μια όμορφη πρωτοβουλία που δυστυχώς έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης!
Προχθές Κυριακή, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της κίνησης πολιτών «Στηρίζω την Καστοριά», δέχθηκα με χαρά να συμμετέχω, με την ιδιότητα του ζωγράφου, στην δράση για τον καλλωπισμό και τον εξωραϊσμό του σκαλοστασίου δίπλα στην Εθνική Τράπεζα.
Υπό ένα όρο: τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν να μην έχουν κομματική ή παραταξιακή χροιά και να μην «καπελωθεί» η εκδήλωση από κάποιον δημόσιο φορέα.
Οι διαβεβαιώσεις που έλαβα από τα μέλη της κίνησης με έπεισαν.
Μάλιστα ενημερώθηκα από τους ίδιους, ότι ο Δήμος Καστοριάς τους απέπεμψε όταν ζήτησαν την συνδρομή του, λέγοντας επί λέξει ότι : «Δεν υπάρχουν χρήματα, κάντε ό, τι θέλετε..»
Αυτό το τελευταίο, οφείλω να ομολογήσω, με πείσμωσε περισσότερο και «έπεσα με τα μούτρα στην δουλειά» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Αλλά πριν αλέκτωρ φωνήσα τρις… έπεσαν οι μάσκες και τα προσωπεία…
Δύο τοπικά sites ανάρτησαν ταυτόχρονα ένα κατά την άποψή μου κατευθυνόμενο δημοσίευμα που έλεγε:
«Εμπνέει ο νέος Δήμαρχος τους πολίτες σε διάφορες δράσεις και παρεμβάσεις…»
Ενώ κανονικά θα έπρεπε μετά από αυτή την πρωτοβουλία να… εμπνευστεί ο δήμος και να ξεκινήσει εικαστικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία για να ανατραπεί η αρνητική εικόνα της πόλης.
Και το ακόμα χειρότερο ήρθε λίγο αργότερα. Όταν ζήτησα από τα μέλη της κίνησης να διαψεύσουν αυτό το παραπλανητικό δημοσίευμα, που προσβάλλει όχι μόνο εμένα ως άτομο και ως καλλιτέχνη, αλλά και τους μικρούς και μεγάλους μαθητές της Καστοριάς που συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτή την δράση, εκείνοι σφύριξαν αδιάφορα!!!
Δεν θέλω να πιστεύω ότι χρησιμοποιηθήκαμε από κάποιους, που με πρόσχημα τον εθελοντισμό εγγράφουν υποθήκες για το πολιτικό τους μέλλον.
Ούτε βέβαια ότι με την ανιδιοτελή αγάπη μας για την πόλη, θα μπορούσαμε να γίνουμε τα «δεκανίκια», που θα στηρίξουν την πολιτική ανεπάρκεια των ανθρώπων που κυβερνούν αυτόν τον τόπο.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Ρήμος
Εικαστικός
Αφροδίτη Ζούρλα
Μετά από τέτοια άρθρα, ΑΝΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ και ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ για όσους ασχολήθηκαν με τη δράση, αναρωτιέται κανείς, τέτοιοι δημοσιογράφοι εμφανίζονται υπεύθυνοι για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών;
Όταν ένα θέμα που συμπεριλαμβάνει ανακύκλωση, συμμετοχή, εθελοντισμό, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία έργων τέχνης, τουριστική προβολή, κάποιοι το απαξιώνουν περιγράφοντας το ως <βάψιμο πολύχρωμων τενεκέδων>, αναρωτιέσαι για τον ρόλο της κατευθυνόμενης διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Όταν οι εθελοντικές κινήσεις και οι εμπνεύσεις που γίνονται έργα, παρουσιάζονται ως ‘εκπορευόμενες από την αρχή’ δεν μπορεί παρά να ανησυχείς για το μέλλον που επιδιώκουν κάποιοι να έχει αυτός ο τόπος…
Όχι, ομολογούμε πως η κατάντια της πόλης μας και η αγωνία μας για το μέλλον της ήταν αυτή που μας ενέπνευσε. Και αντίθετα, περιμένουμε από τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να παρακινηθεί από το πάθος, την έμπνευση και το μεράκι των καλλιτεχνών και των δημοτών της και να στηρίξουν ουσιαστικά την υλοποίηση καλλιτεχνικών δράσεων που προάγουν τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό, την ενεργοποίηση των πολιτών.
Τα μέλη του <στηρίζω την Καστοριά> προτείνουν ιδέες και καλές πρακτικές από άλλες περιοχές, με την ελπίδα η δημοτική αρχή να τις αξιολογήσει και να συμπεριλάβει κάποιες από αυτές στο στρατηγικό της σχέδιο ανάπτυξης του τόπου που όλοι μας αγαπούμε.
Αφροδίτη Ζούρλα
Μέλος του #στηρίζω την Καστοριά
Συντονίστρια της δράσης <καλλωπισμός σκαλόδρομου 11ης Νοεμβρίου>

 

 


 

Επίσημη αντίδραση από τον Δήμο δεν υπάρχει, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών στο Facebook για αυτή την εξέλιξη.

Λίγες ημέρες μετά «Το νέο μηχάνημα του Δήμου Καστοριάς που «σκοτώνει» τον κορονοϊό», γίναμε θεατές και της  προσπάθειας διαδικτυακής υποβάθμισης της πρωτοβουλίας μιας ομάδας συμπολιτών μας που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε, χωρίς καμία βοήθεια από Δήμο ή Περιφέρεια.

Θα έλεγε κανείς…μη δούμε κάτι καλό να γίνεται σε αυτή την πόλη..!

Αξίζει να σταθούμε στο τελικό αποτέλεσμα που κοσμεί τα σκαλιά δίπλα στην Εθνική, να συγχαρούμε καθέναν από τους δημιουργούς για τα εκπληκτικά έργα τους και να ασχοληθούμε με μια νέα δράση που θα πάει την πόλη μας μπροστά! Γιατί όχι, με την καθοριστική συμβολή, αυτή την φορά, των τοπικών αρχών!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χ.Κ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *