Μέσα και έξω από το Αρχοντικό Μπασάρα

Μαθαίνουμε ότι αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η έκθεση ζωγραφικής  με τίτλο «Ψυχή & Φύση» της κας Θωμαής Γραμματικού και της κας Μαρίλε Πετσάλνικου.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχοντικό Μπασάρα και οι κριτικές που έχουμε ακούσει είναι πάρα πολύ καλές και φυσικά ικανότατες να μας πείσουν να δούμε από κοντά τα έργα των δύο εικαστικών.

Η αλήθεια είναι ότι αναζητήσαμε τις ώρες λειτουργίας στο τουριστικό site του Δήμου μας: www.discoverkastoria.gr !

Όπως δυστυχώς θα δείτε, εκεί ο χρόνος σταμάτησε στις 5 Σεπτεμβρίου, με την συναυλία των Ονιράμα και τα δρομολόγια του καραβιού για τον Σεπτέμβριο.

 

Δεν γνωρίζουμε φυσικά με ποια κριτήρια επιλέγονται οι «ενημερώσεις» της επίσημης τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου μας, η οποία αποτελεί και καμάρι των Αντιδημάρχων και του ίδιου του Δημάρχου, όταν γίνεται αναφορά στις επιτυχίες στον τομέα αυτό, όμως πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται σε δημοτικό κτίριο, είναι λόγος να συμπεριληφθεί στις ενημερώσεις του discoverkastoria.gr

Αν και οι εκδηλώσεις και οι ευκαιρίες πολιτισμού είναι τόσες λίγες κατά τη διάρκεια του έτους που θα έπρεπε να αναρτώνται ακόμα και τα πάρτι γενεθλίων.

Ψάξαμε το τηλέφωνο του τουριστικού περιπτέρου. Πουθενά κι αυτό…

Επειδή δεν αναγράφεται πουθενά ακόμα και το ωράριο λειτουργίας, δεν κάναμε καν τον κόπο να πάμε ως εκεί να ρωτήσουμε τον υπάλληλο. Καλέσαμε δοκιμαστικά στο 2467028999 και στο 2467026777 μήπως και απαντήσει κανείς, έστω και με εκτροπή, αλλά τίποτα κι εκεί. Ωραία και η επικοινωνία με το περίπτερο, σκεφτήκαμε…Φυσικά καμία τύχη σε real time επικοινωνία με υπάλληλο μέσω των social της τουριστικής του Δήμου.  Υπάρχουν, άραγε;

Ευτυχώς σκεφτήκαμε το εξαιρετικό δημοσίευμα που ανανεώνεται καθημερινά, στο fouit.gr με τις εκδηλώσεις της ημέρας. Ο,τιδήποτε μπορείς να κάνεις στην Καστοριά, θα το βρεις εκεί. Από ημερίδες, μέχρι κινηματογραφικές ταινίες, εκδηλώσεις, πάρτι και εκθέσεις.

Οι λεπτομέρειες για την έκθεση που ψάχναμε ήταν φυσικά εκεί, μαζί με την έξτρα πληροφορία ότι πήρε παράταση μέχρι αύριο 2/10.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο αρχοντικό Μπασάρα λίγο πριν τις 8.

Η έκθεση είναι κάτι ξεχωριστό για τα εικαστικά δεδομένα της πόλης μας. Στον κάτω όροφο κάναμε ένα υπέροχο ταξίδι στη φύση. Η κα Μαρίλε Πετσάλνικου μας μετέφερε νοερά σε τοπία που η ίδια έχει χαραγμένα στην ψυχή της. Η απεικόνισή τους, εντυπωσιακά πετυχημένη. Ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της θάλασσας του Wadden, η οποία αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μας έκανε να θέλουμε να την επισκεφθούμε. Ο πίνακας με τίτλο «τέλος Καλοκαιριού», με μία αναποδογυρισμένη βάρκα στην ακτή μιας θάλασσας με έντονο κύμα, έγινε ο προσωπικός μου αγαπημένος ΚΑΙ για τον συμβολισμό του. Εικόνες από την ευρύτερη περιοχή του Μαυροχωρίου και οι έντονες μωβ αποχρώσεις της λεβάντας, είναι επίσης κάτι που κρατάμε ως ανάμνηση αυτής της όμορφης κατάθεσης ψυχής.

Μια απερίγραπτη κατάθεση ψυχής, αισθανθήκαμε στον πάνω όροφο του αρχοντικού Μπασάρα από την κα Θωμαή Γραμματικού. Οι πίνακές της είναι κάτι που δύσκολα έχετε ξαναδεί. Η κατανόησή τους είναι δύσκολη, όμως αυτό είναι και το ζητούμενο καθώς καθένας αποτελεί κι ένα ξεχωριστό ταξίδι σε ιδεώδη, σε έντονα συναισθήματα. Επιλέξαμε να μην ζητήσουμε από την εικαστικό να μας επεξηγήσει τι απεικονίζει κάθε πίνακας, για να έχουμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε μόνες μας. Έτσι λοιπόν, επιδοθήκαμε, για κάμποση ώρα, σε ένα παιχνίδι όπου καθεμία εξέφραζε αυτό που της μετέδιδε κάθε έργο. Κάτι που έχουμε επαναλάβει σε σημαντικά μουσεία μοντέρνας τέχνης του εξωτερικού, όπως το λονδρέζικο Τate η το Centre Pompidou στο Παρίσι.

Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την έκθεση αυτή. Όταν υπάρχουν ανάμεσά μας άτομα με ταλέντο έτοιμα να προσφέρουν στον πολιτισμό, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει ελπίδα στον τόπο. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί. Ευτυχώς υπάρχουν και οι κατάλληλοι χώροι να φιλοξενήσουν την κατάθεση ψυχής συμπολιτών μας. Γιατί όχι και σε μόνιμη βάση…Ποιος δεν θα ήθελε στον τόπο του αρχοντικά όπως το Μπασάρα, το Τσιατσιαπά, το Βεργουλάδικο;

 

ΌΜΩΣ….

 

 

 

 

 

Αποχωρώντας από το αρχοντικό Μπασάρα μία τεράστια απογοήτευση διαδέχτηκε την ένεση πολιτισμού που μόλις είχαμε λάβει. Σαν να προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα με άσχημο τρόπο.

Ένα φωτάκι Led στην είσοδο του αρχοντικού είναι αυτό που σώζει την υπόθεση «φωτισμός», αλλιώς θα μιλούσαμε για τραυματίες. Το δρομάκι απ’ έξω εκτός από σκοτεινό (άντε πες είναι ατμοσφαιρικό, οκ), είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Λείπουν πλάκες, ένα καπάκι φρεατίου είναι στον αέρα.

Ποια η μέριμνα για τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειες με καρότσια; Τι κι αν είναι κάτι που διαβάζει κανείς σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα ως προτεραιότητα των συνδυασμών… Ο πολιτισμός μάλλον δεν είναι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, φαίνεται πως έτσι αποφάσισαν κάποιοι άλλοι. Ποιος θα μπορούσε να ανεβεί την δύσκολη σκάλα του αρχοντικού με πρόβλημα κινητικότητας; Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν ωραιότατα ασανσέρ και ειδικές ράμπες που έχουν λύσει αυτά τα θέματα στις πολιτισμένες χώρες, προ πολλού.

 

 

 

 

 

Παραδίπλα, το δρομάκι που συνδέει με το «πάρκινγκ» (ο Θεός να τον κάνει πάρκινγκ αυτόν τον χώρο, αλλά δυστυχώς αυτός είναι διαθέσιμος) είναι ολοσκότεινο. Κυριολεκτικά θέλεις φακό για να περάσεις, μην κοιτάτε στις φωτο που μπαίνει ένας νυχτερινός φωτισμός μήπως και φανεί κάτι…

 

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον ν1 προορισμό της τουριστικής Καστοριάς. Από την περιοχή και τα στενά του Ντολτσό περνάνε στην κυριολεξία σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της πόλης μας. Ποια η μέριμνα τόσα χρόνια για την αναβάθμιση αυτής της περιοχής; Ο φωτισμός; Τα γκαλντερίμια που εκτός από ποικιλομορφία έχουν και τέτοια κακοτεχνία σε σημεία που καθένας είναι επιρρεπής σε ατύχημα;  Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε όλα σχεδόν τα στενά, ακόμα και γύρω από την πλατεία, σε ασφυκτικό βαθμό, χωρίς καμία πρόβλεψη για το κυκλοφοριακό;

 

 

 

 

 

Δείτε πόσο κόσμο έχει στην πλατεία…είναι γεμάτη!

 

 

Πάρτε θέση όλοι εσείς οι κύριοι υπεύθυνοι που έχετε πείσει τους εαυτούς σας ότι έχετε ένα πολύ πετυχημένο έργο στον τομέα σας! Γιατί δεν φροντίσατε την περιοχή; Ποια η μέριμνά σας και το σχέδιο ανάπτυξης, πέρα από την τοποθέτηση κάδων έξω από το 7ο δημοτικό; Ποιος ο σεβασμός και η ικανοποίηση που προσφέρετε στον τουρίστα;

Να απολαμβάνει τον καφέ, το σνακ του και να περνάει το αμάξι με την εξάτμιση μισό μέτρο μακριά του; Βάλατε μήπως καμία πινακίδα/χάρτη/ηλεκτρονικό info kiosk να έχει να ψάξει τι θα δει τριγύρω ή περιμένετε να βγάλουν οι επιχειρηματίες το «φίδι από την τρύπα» δίνοντας τις πληροφορίες που πρέπει;

Ποιος ο λόγος να μην φωτίζονται τα μουσεία και τα αρχοντικά στην περιοχή με τον ίδιο τρόπο (εξαιρετικό) που φωτίζεται το Τσιατσιαπά στη Βόρεια παραλία κι έχει ομορφύνει την περιοχή το βράδυ;

Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται πολυδάπανες μελέτες για όλα αυτά, είναι θέμα γούστου και θέλησης. Όπως είχατε θέληση κάποια περίοδο να καθαρίζετε την πλατεία και να στέλνετε δελτία τύπου (λες και ήταν η είδηση του αιώνα) ή όταν φυτέψατε λίγα λουλουδάκια γύρω γύρω κι επίσης αποτέλεσαν λόγο για δελτία τύπου.

Όπως διατυμπανίζατε το πολυδιαφημισμένο και πολυδάπανο για τον Δήμο, «art colony» ότι θα γίνει θεσμός, όμως φέτος όχι μόνο δεν έγινε το 2ο, αλλά ούτε γνωρίζει κανείς πώς αξιοποιήθηκαν τα περσινά έργα που θα αποκτούσαν μόνιμο χώρο έκθεσης.

Εδώ σφραγίστηκε η έκθεση Παπάζογλου, τι να λέμε…!!!

Εμ, τα φρου φρου, οι συναυλίες, οι συνεντεύξεις,  τα λουλούδια, οι εκθέσεις και οι μπουφέδες, είναι τα εύκολα και τα όμορφα. Οι αποφάσεις και οι ουσιαστικές αλλαγές είναι αλλού και σίγουρα πρέπει να «σπάσεις αυγά» για να τα καταφέρεις.

Αλήθεια, πιστεύετε ότι τιμάτε τους Καστοριανούς καλλιτέχνες; Τους επισκέπτες του Ντολτσού;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *