Μελέτη καθορισμού του ιδανικού ύψους της στάθμης της λίμνης Καστοριάς

Η Περιφερειακή Ενότητα  Καστοριάς έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση θα προβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην υποβολή σχετικής εισηγήσεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση της «Μελέτης καθορισμού των βέλτιστων «εποχικών» στάθμεων για τη λίμνη της Καστοριάς».

Από τη συγκεκριμένη μελέτη θα καθοριστεί το ιδανικό ύψος της στάθμης της λίμνης, ανάλογα με την εποχή, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία του οικοσυστήματος και την αειφορική διαχείρισης του.

Τα οφέλη αναμένονται πολλαπλά  για την περιοχή καθώς θα διασφαλιστούν οι χρήσεις της γης περιμετρικά της λίμνης, θα περιοριστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η χρήση της λίμνης ως ταμιευτήρας για τη κάλυψη των αρδευτικών αναγκών. Ακόμη, θα βοηθήσει στην αύξηση του εισοδήματος των τοπικών αλιέων και θα καταστήσει τη λίμνη επιλέξιμη για μια σειρά από νέες χρήσεις όπως π.χ. αλιευτικός και αθλητικός τουρισμός.

Επίσης:

Εντός των επιθυμητών ορίων οι τιμές των παραμέτρων των δειγμάτων νερού της λίμνης Καστοριάς.

Από το τμήμα Περιβάλλοντος  & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιείται ότι την Δευτέρα 04 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στη λίμνη Ορεστιάδα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της ποιότητας των νερών της. Τα δείγματα στάλθηκαν για Μικροβιολογική και Φυσικοχημική ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα Ιωάννινα.

Από τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους, προέκυψε ότιόλα τα δείγματα -ως προς τις εξετασθείσες παραμέτρους- ήταν εντός των επιθυμητών ορίων και υπερκάλυπταν τα οριζόμενα από την ΚΥΑ Η.Π. 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356/Β΄), όρια για εσωτερικά ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.

Μάλιστα, σε ορισμένα εκ των δειγμάτων, τα αποτελέσματα των αναλύσεων προσομοίαζαν με σχετικές τιμές δειγμάτων πόσιμου νερού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *