Μαρία Αντωνίου: ερώτηση στην Βουλή για το αγροτικό

Για επιβαρυντικούς παράγοντες που λειτουργούν εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα κάνουν λόγο σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους Υπουργούς 15 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας Αντωνίου.

 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία. Έτσι, πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, ανταγωνιστικά στους  πρωτοαναφερόμενους  τομείς, εκμεταλλεύονται την παραπάνω οδηγία, παρέχοντας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους φτηνή ενέργεια και ειδικότερα αγροτικό πετρέλαιο, με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα να αυξάνουν τα κέρδη τους, παρέχοντας ταυτόχρονα προϊόντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά.

 

Αντίθετα, αυτό που ισχύει για τους Έλληνες παραγωγούς, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η αύξηση του  ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από 66€ στα 200€ ανά χιλιόλιτρο ενώ από 1/10/2016    ο συγκεκριμένος ΕΦΚ θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης στα 330€  το χιλιόλιτρο. Οι τιμές αυτές είναι εξόφθαλμα υψηλές σε σχέση με τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που προβλέπονται από την Ε.Ε. και σύμφωνα με την ίδια ανέρχεται στα 21€ ανά χιλιόλιτρο. Άρα, επιβάλλεται στους Έλληνες παραγωγούς μια επιβάρυνση της τάξης των 309 € ανά χιλιόλιτρο. Δεδομένης λοιπόν της αύξησης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, οι παραγωγοί μας υπεισέρχονται δεινή θέση.

 

Για τον λόγο αυτό οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, σε ποιες δράσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των προαναφερόμενων επιβαρυντικών παραγόντων και ποιο το  χρονοδιάγραμμα αυτών και εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *