Κρίσιμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας για την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ

Περίπου 2 εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας Δημοτικής Αρχής το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του θέματός του.

Η πρόσκληση του Προέδρου είναι σαφής:

 

Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα7 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00, να προσέλθετε στο Δημοτικό Κατάστημα Καστοριάς (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) σε τακτική συνεδρίαση, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο θέμα:

Έγκριση ή μη της υπ’ αριθ. 98/2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Καστοριάς, με θέμα: «Ανανέωση συμβάσεων εργασίας υπαλλήλων ΙΔΟΧ».

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Κίμων Μηταλίδης

 

Αφορά στην ανανέωση ή μη των συμβάσεων (ΙΔΟΧ) εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Δείτε εδώ την ανάρτηση στη Διαύγεια!

Καταλαβαίνουμε όλοι πως όταν μιλάμε για την προοπτική να μείνουν άνεργοι συμπολίτες μας, για οποιοδήποτε λόγο, τα πράγματα σοβαρεύουν και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε  το Δημοτικό Συμβούλιο για να δούμε τα πράγματα από το μηδέν: πόσοι είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, πόσοι θα έπρεπε να είναι, με τι προσωπικό λειτουργούν, με πόσο θα έπρεπε, πόσα παιδιά εξυπηρετούν, πόσες συμβάσεις και ποιων ειδικοτήτων κινδυνεύουν να μην ανανεωθούν, πόσο διάστημα εργάζονται οι άνθρωποι αυτοί στους παιδικούς σταθμούς, πόσες ανανεώσεις έγιναν ήδη στις συμβάσεις τους, με ποια κριτήρια γινόντουσαν οι ανανεώσεις αυτές, τι αλλάζει, ποιος πληρώνει τους μισθούς τους, ποιο το μέλλον των δημοτικών παιδικών σταθμών… 

 

 

Αντιδράσεις που υπάρχουν δημοσιευμένες στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σκληρές με την στάση του Δήμου Καστοριάς. Ακολουθεί το αφιέρωμα στο θέμα όπως δημοσιεύτηκε στο ergasianet.gr

 

 

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς εμμένει και μάλιστα με προκλητικό τρόπο στην πολιτική άποψη πως τα προβλήματα του Δήμου και των Δημοτών θα λυθούν… με απολύσεις!!!

Μετά την σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου το θέμα εισάγεται προς λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019.

Φαίνεται μάλιστα πως η νέα Δημοτική Αρχή «θήτευσε» τα τελευταία μνημονιακά χρόνια στις πρακτικές «Τομσεν» και σπέρνοντας φόβο, διχόνοια και κοινωνικό αυτοματισμό, απειλεί πως είτε οι εργαζόμενοι θα δεχθούν τις απολύσεις των μισών ή θα απολυθούν όλοι.

Θεωρεί μάλλον τους εργαζόμενους «ποντικούς» που θα κρυφτούν ή θα υποκύψουν στις αναχρονιστικές μεθόδους του. Γελιέται…

Ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καλλιεργήσει τόσο το εσωτερικό της παράταξης του Δημάρχου όσο και προς τις άλλες παρατάξεις, τους εργαζόμενους του Ε.Σ.Π.Α., την τοπική κοινωνία ένα ψεύτικο δίλημμα ότι αν δεν περάσει η πρόταση της για απόλυση των οκτώ (8) εργαζόμενων στο Ε.Σ.Π.Α. τότε θα χάσουν την δουλειά και οι υπόλοιποι δέκα (10) που αποφασίστηκε η ανανέωση της σύμβασης τους. Σε απάντηση σε αυτόν τον εκβιασμό απαντάμε αντιγράφοντας τι λέει η εγκύκλιος με ΑΔΑ: ΩΔΩ1465ΦΘΕ-Π2Μ του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Με τις διατάξεις του άρθρου 68 του Ν.4415/2016 (ΦΕΚ 159/Α΄) σημειώνονται περαιτέρω οι εξής αλλαγές στη διαδικασία των ανανεώσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελµατικής Ζωής»:

Σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 68, άρνηση ανανέωσης σύµβασης απασχολουµένου γίνεται εφεξής µόνο µε την επίκληση σπουδαίου λόγου κατά την κείμενη νοµοθεσία. Συνεπώς, εκ του νόµου θεωρείται κανόνας η ανανέωση του συνόλου των σχετικών συµβάσεων, άνευ ετέρου, ενώ µόνο κατ’ εξαίρεση, για σπουδαίο λόγο και µε ειδική διαδικασία επιτρέπεται η µη ανανέωσή τους. Έτσι, ενώ για την ανανέωση όλων των συµβάσεων απαιτείται απόφαση µόνο του αρμοδίου µονοµελούς οργάνου, στην περίπτωση µη ανανέωσης των συµβάσεων ακολουθείται η εξής διαδικασία: Εάν το πρόγραµµα υλοποιείται από το δήµο, η απόφαση περί µη ανανέωσης λαµβάνεται από το οικείο Δηµοτικό Συμβούλιο µε συγκεκριμένη και ρητώς αναγραφομένη αιτιολογία. Εάν το πρόγραμμα υλοποιείται από ΝΠ∆∆ ή ΝΠΙ∆, την ειδικά αιτιολογημένη απόφαση λαµβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοµικού Προσώπου, η οποία εγκρίνεται εν συνεχεία από το οικείο Δηµοτικό Συμβούλιο.»

Και για όσους θα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι γράφει η εγκύκλιος θα το πούμε απλά:

  • Οι ανανεώσεις των δέκα (10) εργαζομένων είναι ήδη γεγονός από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου.

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τις συμβάσεις των υπολοίπων οκτώ (8) εργαζομένων ή αν θα απολυθούν όπως θέλει η Δημοτική Αρχή.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καστοριάς όσο και όλης της χώρας με τον αγώνα τους «λύγισαν» άλλους πολύ πιο σκληρούς και αντεργατικούς εγχώριους και εξωχώριους «παράγοντες», τους οποίους προφανώς θαυμάζει ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης Ιωάννης.

Και αυτό κ. Δήμαρχε είναι δική μας δέσμευση!!! Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι με την μαζική τους παρουσία θα δώσουν την δική τους απάντηση διεκδικώντας την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων χωρίς όρους, αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Ο σχεδιασμός της νέας Δημοτικής Αρχής αποσκοπεί στην υποβάθμιση και απαξίωση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Καστοριάς και την τελική κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους. Θα μας βρείτε όλους απέναντι!!!


 

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Με εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα και κανιβαλισμό, επιχειρούν απολύσεις εργαζομένων στο Δ. Καστοριάς

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ με ανακοίνωση κατήγγειλε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Καστοριάς και του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου να προχωρήσουν στην απόλυση 8 εργαζομένων που απασχολούνται στους Παιδικούς Σταθμούς με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για την απόλυση των οκτώ (8) εργαζομένων δεν συγκέντρωσε ούτε την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών και το ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι προσχηματικός ο οικονομικός λόγος που επικαλείται η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να απολύσει εργαζόμενους, και για αυτό έχει καταπέσει και μάλιστα με «θόρυβο», συνεχίζει να επιμένει φέρνοντας το θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019.

Η ταύτιση της Δημοτικής Αρχής Καστοριάς του Γιάννη Κορεντσίδη με την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην «ανάπτυξη» και τις ιδιωτικοποιήσεις κάνει παραπάνω από ξεκάθαρο τον σχεδιασμό της: θέλει απολύσεις εργαζομένων για να προχωρήσει στη συγχώνευση και κατάργηση Παιδικών Σταθμών και τελικά να ανοίξει το δρόμο στους ιδιώτες.

Με εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, ότι αν δεν απολυθούν οι οκτώ (8) θα απολυθούν και οι δεκαοκτώ (18) εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ των Παιδικών Σταθμών, ο Δήμαρχος Καστοριάς προσπαθεί να κάμψει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά -όπως φαίνεται και συμβούλων της δικής του παράταξης-, ενώ, με τη δημιουργία κλίματος κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων, ευελπιστεί να μην υπάρξει καμία αντίσταση και αντίδραση στις ενέργειες του.

Η προκλητικότητα και οι μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Καστοριάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Καστοριάς με την μαζική και δυναμική παρουσία τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής για απολύσεις.

Να απαιτήσουμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένου, ανανέωση όλων συμβάσεων και μετατροπή σε Αορίστου Χρόνου.

  • Μεταφορά των βρεφικών τμημάτων και του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης καθώς και την συγκέντρωση όλων των παιδικών και βρεφικών σταθμών στο Δήμο.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  • Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας του Δήμου.

Οι Δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις, όπως διαλαλεί ο Δήμαρχος. Χρέος του είναι να παρέχει δωρεάν και υψηλά ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες.

Με τον αγώνα μας, δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τους Δήμους σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που θα ξεζουμίζουν οικονομικά και κοινωνικά τους εργαζόμενους και τους δημότες.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Οκτώβρης 2019

Διαβάστε επίσης:


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμων νομού Καστοριάς για το θέμα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να θέσει προ τετελεσμένων γεγονότων τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εργαζόμενους του ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς, θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα, ότι αν δεν εγκριθεί η απόφαση του Νομικού Προσώπου για την ανανέωση των συμβάσεων σε δέκα από τους δέκα οκτώ σε σύνολο εργαζόμενους, θα απολυθούν και οι δέκα οκτώ εργαζόμενοι, απαντάμε αντιγράφοντας τι λέει η εγκύκλιος με ΑΔΑ ΩΔΩ1465ΦΘΕ-Π2Μ του Υπουργείου Εσωτερικών:

«Με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ν.4415/2016 (ΦΕΚ 159/Α΄) σηµειώνονται περαιτέρω οι εξής αλλαγές στη διαδικασία των ανανεώσεων στο πλαίσιο του προγράµµατος «Εναρµόνιση Οικογενειακής και Επαγγελµατικής Ζωής»:

Σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 68, άρνηση ανανέωσης σύµβασης απασχολουµένου γίνεται εφεξής µόνο µε την επίκληση σπουδαίου λόγου κατά την κείµενη νοµοθεσία. Συνεπώς, εκ του νόµου θεωρείται κανόνας η ανανέωση του συνόλου των σχετικών συµβάσεων, άνευ ετέρου, ενώ µόνο κατ’ εξαίρεση, για σπουδαίο λόγο και µε ειδική διαδικασία επιτρέπεται η µη ανανέωσή τους. Έτσι, ενώ για την ανανέωση όλων των συµβάσεων απαιτείται απόφαση µόνο του αρµοδίου µονοµελούς οργάνου, στην περίπτωση µη ανανέωσης των συµβάσεων ακολουθείται η εξής διαδικασία: Εάν το πρόγραµµα υλοποιείται από το δήµο, η απόφαση περί µη ανανέωσης λαµβάνεται από το οικείο δηµοτικό συµβούλιο µε συγκεκριµένη και ρητώς αναγραφόµενη αιτιολογία. Εάν το πρόγραµµα υλοποιείται από ΝΠ∆∆ ή ΝΠΙ∆, την ειδικά αιτιολογηµένη απόφαση λαµβάνει το διοικητικό συµβούλιο του νοµικού προσώπου, η οποία εγκρίνεται εν συνεχεία από το οικείο δηµοτικό συµβούλιο.»

Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του Ν.4415/2016 και της εγκυκλίου του Υπουργείου:

ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ 10 ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗ ΕΓΚΡΙΣΗ.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ 8 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *