Κορονοϊός: Πειραματόζωο η Καστοριά;

Με έναν περίεργο τρόπο αντιμετωπίζεται η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα η Καστοριά, τα τελευταία 24ωρα από την κεντρική πολιτική εξουσία.

Την στιγμή που τα κρούσματα της περιοχής είναι τεράστια αναλογικά με τον πληθυσμό της και μόνη η Καστοριά μετρά ήδη 3 θανάτους και αρκετά σοβαρά περιστατικά, κανένα έκτακτο – ειδικό μέτρο δε λαμβάνεται αποκλειστικά για αυτή.

Είναι φανερό πως η κατάσταση της Καστοριάς  δείχνει το μέλλον για την υπόλοιπη χώρα, όπου αργά ή γρήγορα θεωρείται δεδομένο πως  θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα.

Όλα τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα  δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό (Ιταλία, Αγίους Τόπους κλπ), γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πιθανό μέγεθος της διασποράς στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι προφανές πως μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά φτάνουν στο Νοσοκομείο για εξετάσεις, άρα αντιλαμβανόμαστε πόσοι μπορεί να νοσούν στο σπίτι τους (είτε να είναι ασυμπτωματικοί) αυτή την στιγμή και να μην σκέφτονται καν πως υπάρχει ενδεχόμενο να είναι φορείς.

Η Καστοριά ανοίγει την αυλαία σε αυτή τη δυσάρεστη ιστορία για τη χώρα. Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει εδώ αλλά δεν αποφασίζουν δραστικά μέτρα. 

Δε θα αργήσει ο καιρός που θα ακούμε για χιλιάδες κρούσματα στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ίσως  δούμε νοσοκομεία που δεν αντέχουν. Ελλείψεις σε τεστ και εξοπλισμό. Γιατρούς που νοσούν ή δεν αντέχουν από την κούραση. Όπως και στην Καστοριά… Και τότε θα  δούμε πρωτόγνωρες εικόνες και αποφάσεις.

 

Αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν και στην περιοχή μας εδώ και μέρες. Αντίθετα όμως αρκούμαστε στο να ακολουθούμε τη ροή της διαχείρισης αυτής της κρίσης, την οποία ίσως δεν έχουν αντιληφθεί κάτοικοι άλλων περιοχών που δεν έχουν ακόμη περιστατικά. 

Το Νοσοκομείο Καστοριάς όσο και αν προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις που τους έχουν απομείνει οι γιατροί και το προσωπικό, έχει σχεδόν καταρρεύσει, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά και κρούσματα κορονοϊού.

Τέτοιες σκηνές πιθανώς θα εμφανιστούν και σε μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου, «ξεγυμνώνοντας» ουσιαστικά το προβληματικό Ε.Σ.Υ.

Στην Καστοριά κατά γενική ομολογία, θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και μέρες ειδική μεταχείριση λόγω του πλήθους των συμπολιτών μας που επέστρεψαν από το Μιλάνο και τους Άγιους Τόπους.

Άγνωστοι οι λόγοι που η πάγια έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη και άλλων τοπικών φορέων να κηρυχθεί η πόλη σε έκτακτη ανάγκη, δεν πείθει αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Η λίστα με νεκρούς έχει αρχίσει να γεμίζει. Πόσους ακόμη συμπολίτες μας πρέπει να θρηνήσουμε για να κινητοποιηθούμε;

 

Χ.Κ.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *