Καστοριά: Όταν αναπαύονται τα αδέσποτα του Πάρκου – Πως να αντιδράσετε αν συναντήσετε μια αγέλη

Ποιος δεν έχει συναντήσει την αγέλη σκύλων που κυκλοφορεί συνήθως γύρω από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην Καστοριά.

Ίσως η θέα τους και μόνο σας έχει ανησυχήσει, ειδικά αν ήσασταν μόνος/η και δεν γνωρίζατε πως να τα διαχειριστείτε.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επιθετικά τα συγκεκριμένα σκυλιά…το αντίθετο, μάλιστα,  στις επόμενες φωτογραφίες θα τα δείτε να αναπαύονται πολύ ήρεμα και άκακα.

Δυστυχώς, λόγω του κρύου και του μεγάλου πληθυσμού τους, δεν είμαστε βέβαιοι αν βρίσκουν τροφή και το σημαντικότερο, αν μπορούν να γίνουν επιθετικά κι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε.

Για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις για τους περαστικούς, αλλά και τα ίδια τα σκυλιά- τα οποία πολλές φορές χωρίς να το προκαλούν γίνονται θύματα καταδικαστέων συμπεριφορών- θα σας παρουσιάσουμε πως πρέπει να συμπεριφερθείτε αν συναντήσετε μία αγέλη σκύλων, σε οποιοδήποτε χώρο.

 

Ο εκπαιδευτής Γιώργος Ματζουράνης του Casual K9 Dog Training ανέφερε στην αρχή τα γεγονότα:

– Όλα τα σκυλιά που είναι ελεύθερα (αδέσποτα) δεν είναι επιθετικά εκ φύσεως.

– Επειδή δεν έχουν χέρια, συνήθως πάνε με το στόμα να σε αγγίξουν, να δουν τι είσαι.

– Αν από την στιγμή που σου γαβγίσουν επιθετικά, συνεχίσεις την κίνηση, τότε θα σε κυνηγήσουν.

– Οι σωτήριες κινήσεις είναι από την αρχή: στέκεσαι, κατεβαίνεις από το ποδήλατο και σε ένα δύο λεπτά θα χάσουν το ενδιαφέρον τους και θα φύγουν.

– Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι κάποιοι άνθρωποι ταΐζουν τα αδέσποτα, το πρόβλημα έγκειται ότι τα ταΐζουν σε συγκεκριμένο χώρο. Καλό θα είναι το σημείο σίτισης να αλλάζει κατά καιρούς, ώστε τα σκυλιά να μην δένονται με τον χώρο, συγχέοντάς τον με την επιβίωσή τους και την παροχή τροφής.

– Καθώς δένονται με τον χώρο, υπάρχει ο κίνδυνος, κάποιος που δεν συμμερίζεται την δική μας αγάπη για τα σκυλιά, να δοκιμάσει να τους ρίξει φόλα, ιδιαίτερα αν του έχουν επιτεθεί.

– Να επιτεθεί μεμονωμένα ένας αδέσποτος σκύλος σε άνθρωπο είναι ιδιαίτερα σπάνιο, επιθετικά είναι τα σκυλιά σπιτιού που ο ιδιοκτήτης τα έχει αφήσει χωρίς επίβλεψη και προστατεύουν το σπίτι τους (με την έννοια του χώρου και των ατόμων, όχι τόσο της φωλιάς).

 

Η λύση

– Καλό είναι να μην πλησιάζετε τα σημεία που τρώνε.

– Όταν κάνετε την βόλτα σας με το αυτοκίνητο για να χαράξετε διαδρομή για ποδήλατο ή τρέξιμο, αποφύγετε μαντριά, σημεία σίτισης και τυχόν κάδους κοντά σε εστιατόρια ή ταβέρνες.

– Το σημείο που έχουν παρατηρηθεί σκυλιά σε αγέλη που αντιδρούν κυριαρχικά (λόγω τροφής), απλά βγαίνει από την διαδρομή.

– Αν παρατηρήσετε τσοπανόσκυλα, τότε και η απλή παρουσία σας δημιουργεί πρόβλημα, καθώς υπερασπίζονται την περιοχή, είτε από λύκο, είτε από αλεπού, είτε από άνθρωπο. Όλοι είναι εν δυνάμει εχθροί του κοπαδιού. Το σημείο αυτό επίσης βγαίνει εκτός διαδρομής.

– Μην προσπαθήσεις να τσακωθείς μαζί τους, αλλά ούτε και να παίξεις.

 

Και αν δεν είναι η τυχερή μου μέρα;

Αν δεν είναι η τυχερή σου μέρα και δεν μπορείς να αποφύγεις την συνάντηση, σου δίνουμε επιλογές για ποδηλάτες, για δρομείς και για τις δύο κατηγορίες

 

Ποδηλάτης

Αν είσαι ποδηλάτης, αφού έχεις σταματήσει και έχεις κατέβει περιμένεις να ηρεμήσουν, το ποδήλατο τοποθετείται ανάμεσα σε σένα και την αγέλη.

Αν δαγκώσει το ποδήλατο, το σκυλί θα απογοητευτεί από το μέταλλο και θα φύγει.

 

Δρομέας

Αν είσαι δρομέας, οφείλεις από την στιγμή που θα τα δεις από μακριά, να ηρεμήσεις την κίνησή σου.

Αν σας γαβγίζουν επειδή κρατάτε μπατόν ή μαγκούρα (για ηλικιωμένους όχι για δρομείς), μην το ανεμίσετε απειλητικά, αλλά βγάλτε το από το οπτικό πεδίο του σκύλου ή περάστε το αργά στην ζώνη. Έτσι τα χέρια σας θα είναι άδεια και δεν κρατάτε «όπλο».

 

Δρομείς και ποδηλάτες

– Να θυμάστε ότι οι υπερβολικές ανθρώπινες αντιδράσεις, προκαλούν υπερβολικές σκυλίσιες αντιδράσεις (προφανώς συγκρατείστε την τσιρίδα κυρίες μου).

– Ιδιαίτερα πρακτική είναι η συσκευή υπερήχων, Pet Correction, ένα dog friendly απωθητικό σκύλων σε μορφή σπρέυ.

– Η φωνή συνήθως δεν βοηθάει ενάντια σε αγέλη, ίσα ίσα που θα ερεθίσει τα σκυλιά, ο μόνος λόγος που αξίζει να φωνάξετε είναι για να σας ακούσει ο ιδιοκτήτης και να τα μαζέψει αν μιλάμε για δεσποζόμενα σκυλιά.

– Ποτέ δεν του γυρνάς την πλάτη σε επιθετικό σκυλί ή αγέλη, αλλά κρατάς οπτική επαφή. Αν ξαναγυρίσει προς το μέρος σου, οφείλεις να γυρίσεις πάλι και εσύ.

– Το να κρατάς ξύλο δεν είναι καλή ιδέα. Επειδή δυστυχώς πολλοί έχουν χτυπήσει σκυλιά με ξύλο, αυτά τείνουν να γίνονται επιθετικά.

 

*Σημείωση Συντάκτη: Έχω ακούσει ότι τα σκυλιά με την εκπληκτική τους όσφρηση, μπορούν να μυρίσουν από τύπους καρκίνου μέχρι την αδρεναλίνη. Οπότε όταν εσύ είσαι σε κατάσταση fight or flight (επίθεσης ή φυγής) και το σώμα σου απελευθερώνει αδρεναλίνη, αυτά δεν γνωρίζουν αν είσαι έτοιμος να επιτεθείς ή να φύγεις και αγριεύουν.

Μια άλλη θεωρία λέει πως η αδρεναλίνη δεν είναι αρκετή, ώστε να βγει στο δέρμα και να την μυρίσει ο σκύλος. Τα σκυλιά κρίνουν τις αλλαγές στην στάση του σώματος, τις οποίες και έχουν μάθει να διαβάζουν τέλεια μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια κοινής συμβίωσης με το άνθρωπο. Αναγνωρίζουν ακόμα την αλλαγή της φωνής και της συμπεριφοράς. Όπως και να έχει: stay cool.

wefit.gr

 

 

Η εικόνα του Πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας, μεσημέρι Τρίτης!

 

 

 

 

 

 

 

Το σίγουρο είναι πως ο Δήμος πρέπει να αρχίσει να διαχειρίζεται το θέμα με τα αδέσποτα με ουσιαστικό τρόπο!

 

 Χ.Κ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Καστοριά: Όταν αναπαύονται τα αδέσποτα του Πάρκου – Πως να αντιδράσετε αν συναντήσετε μια αγέλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *