Καστοριά: Η μέρα μετά το μεγάλο άνοιγμα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις 3 Μαΐου, όταν δηλαδή ανοίγει η εστίαση στη χώρα μας και για τις 14 Μαΐου, επίσημη πρεμιέρα για τον ελληνικό τουρισμό.   

Μαζί με τα καταστήματα εστίασης, θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, το λιανεμπόριο, (πιθανότατα) θα ανοίξουν τα σχολεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ωραιότατα, θα έλεγε κανείς,  μετά από τόσους μήνες lockdown και αυστηρών περιορισμών.

Στην όμορφη περιοχή μας τα πράγματα, όμως, θα είναι λίγο διαφορετικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο κι αν δεν μας αρέσει να το λέμε…

Το άνοιγμα της εστίασης με μέτρα,  δεν σημαίνει και επιστροφή σε αυτά που γνωρίζαμε προ πανδημίας, Ο κόσμος αρχικά, αναμένεται να δώσει μάχη για μια θέση στα τραπέζια της παραλίας για έναν freddo και μεζεδάκια με μπύρες και τσίπουρα.

Και αυτό θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Θα φωτογραφίσουμε γεμάτες τις καφετέριες και το πάρκινγκ της Νομαρχίας. Θα χαμογελάσουμε! Θα ανεβάσουμε στο Instagram το πιάτο που παραγγείλαμε μετά από καιρό και μετά θα ξαναβγούμε και θα ξαναφάμε…μετά όμως τι πρόκειται να γίνει; Πόσοι θα συνεχίσουν σε αυτό το ρυθμό; Πόσοι έχουν την οικονομική δύναμη να βγαίνουν καθημερινά, ώστε να παραμένουν γεμάτα τα τραπεζάκια στην παραλία;

Επιπλέον, ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μάθαμε στον καφέ στο χέρι με περπάτημα ή κουβεντούλα στο παγκάκι. Οι νεότεροι στις μπύρες στο πάρκο και στα σκαλιά του «Σταυρού», με μουσική από τα φορητά ηχεία.

Ο τουρισμός: Πόσοι θα επιλέξουν να πλησιάσουν στη μοναδική περιφέρεια (Δυτική Μακεδονία) που δεν βρέχεται από θάλασσα στη χώρα; Μάλλον ελάχιστοι.

Τα ξενοδοχεία της πόλης, ίσως, ανοίξουν για τη σεζόν. Αν βέβαια, είναι σε θέση να λειτουργήσουν στο 100%, μετά από τόσο καιρό, να γεμίσουν τις πισίνες τους κλπ. Ποιος θα έρθει όμως στην Καστοριά για διανυκτέρευση; Πόσες συμφωνίες έχουν κλειστεί ήδη; Μην ξεχνάμε ότι η Καστοριά ανέκαθεν ήταν «νεκρή» τουριστικά τη θερινή περίοδο, λόγω απόστασης από τη θάλασσα, έλλειψης συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων και περισσότερο λόγω κακού μάρκετινγκ.

Γιατί 2μιση ώρες απόσταση από τη θάλασσα για κάποιον ξένο  δεν είναι τρομερός χρόνος. Πόσοι απολαμβάνουμε με τοπικά λεωφορεία μονοήμερες εκδρομές όλο το Καλοκαίρι, ακόμα και στη Λευκάδα;

Τα εμπορικά καταστήματα: Ποιοι θα στηρίξουν στην πράξη τις τοπικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όταν μάθαμε στις διαδικτυακές αγορές και ταυτόχρονα θα ανοίξουν οι δρόμοι για τα πολυκαταστήματα γειτονικών νομών και η πώληση στις λαϊκές αγορές; Ας μην καταδικάσουμε αμέσως εκείνους που θα παραδεχτούν ότι θα κάνουν κάτι από αυτά…

Ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να «τρέξει» για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να σταματήσει να ελπίζει στον οίκτο και στη μεγαλοψυχία των συμπολιτών του για στήριξη. Αν το καλοσκεφτούμε, το λιανεμπόριο λειτουργεί κανονικότατα, ήδη, στην Καστοριά. Πότε μπαίνουν περισσότεροι από 3-4 πελάτες σε κάθε κατάστημα ταυτόχρονα; Πού και πότε είδαμε τις ουρές που βλέπουμε σε άλλες αγορές; Όταν φύγει η ταμπέλα «έως 4 άτομα» από την πόρτα, νομίζετε πως θα γεμίσει κόσμο ένα μαγαζί πχ στην τοπική Ερμού ;

Για να μη μιλήσουμε για την έλλειψη ρευστού στην αγορά, η οποία είναι δεδομένη εδώ και πάρα πολύ καιρό, όσο και αν δεν παραδέχονται κάποιοι εκπρόσωποι φορέων . Υποθηκευμένα σπίτια, ακινητοποιημένες λιμουζίνες στα γκαράζ, χρέη σε ΔΕΚΟ, απολύσεις, ανεργία, πείνα, ΤΕΒΑ, κρύα σπίτια… δεν είναι προϊόντα φαντασίας, πλέον. Όλοι τα γνωρίζουμε.

Η περιοχή δυστυχώς δε θα ξυπνήσει μια μέρα με μαγικό τρόπο, στα οικονομικά δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Υποδομές και θέσεις εργασίας λείπουν, όχι επιδοτήσεις σε κάποιους λογαριασμούς.

Γι αυτό, όσο κι αν πρέπει να χαιρόμαστε για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα, άλλο τόσο πρέπει να σκεπτόμαστε (αν όχι να τρομάζουμε) για το άμεσο μέλλον. Για τα λουκέτα και τις εγγραφές στον ΟΑΕΔ που έρχονται.

Η στήριξη  πρέπει να έρθει με ιδέες υλοποιήσιμες και κυρίως με ιδέες που θα έχουν διάρκεια. Παράταση της αναστολής θα δώσει 500€ σε κάποιους για 3-5 μήνες ακόμα…και μετά τι;

 

Γίνεται εύκολα κατανοητό  ότι η υπόλοιπη χώρα και ιδιαίτερα οι παραθαλάσσιες/νησιωτικές περιοχές θα ξεκινήσουν από άλλη βάση από αρχές Μαΐου. Ο βασικός πυλώνας της οικονομίας τους, ο τουρισμός, δειλά μεν, αλλά θα κάνει κάποια βήματα.

Περιοχές όπως η δική μας που δεν στηρίζεται κάπου γερά οικονομικά, πλέον-η γούνα θέλει πολύ χρόνο να επιστρέψει στην προ πανδημιας εποχή για τους εργαζόμενους, η παραγωγή των μήλων προβλέπεται μικρότερη λόγω κακοκαιρίας, ο τουρισμός πρέπει να περιμένει μέχρι τον Χειμώνα και αν δεν έχουμε τότε καινούρια έξαρση του ιού-,  χρειάζονται πολλά περισσότερα από δηλώσεις δίπλα σε κυβερνητικά στελέχη που απλά ήρθαν να πουν ένα γεια και σκεπτόμενες φωτογραφίες στις τηλεδιασκέψεις.

Τουλάχιστον να παρέχεται βοήθεια μέσα από τα πολιτικά γραφεία, στους Καστοριανούς που ψάχνουν  να εργαστούν σεζόν σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν αξιοπρεπώς το Χειμώνα που έρχεται.

Λυπηρό μεν, αλλά ουσιαστικότερο από ΔΤ με τα οποία ο κόσμος γελάει και πλέον δεν πιστεύει.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *