Καστοριά – κορονοϊός: Επιστροφή στον στιγματισμό

Αναστάτωση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς το δημοσίευμα του skai.gr σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε νέο κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή μας.

1 από τα 15 νέα κρούσματα της ημέρας βρίσκεται στην Καστοριά, διαβάσαμε με έκπληξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα της Ελλάδας- είδηση που προβλήθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού-  και η αγωνία για επιστροφή στο φόβο, κορυφώθηκε.

Απορία προκαλεί το γεγονός πως επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε από το Νοσοκομείο Καστοριάς, ούτε από κανέναν άλλο φορέα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, μια ανάσα πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που θα αποτελούσε crash test για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό της περιοχής.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης την ανασφάλεια που σκορπίζεται αυθόρμητα στην κοινωνία μας που ακόμα παλεύει να αφήσει πίσω της τις γκρίζες ημέρες της καραντίνας. 

Απαιτούνται άμεσες απαντήσεις, καθώς η τοπική κοινωνία δεν έχει άλλη υπομονή για πιθανότητες και «ασφαλείς πληροφορίες» και ο Νομός στιγματίζεται για άλλη μια φορά χωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται για fake news  ή βασίζεται σε αληθή στοιχεία το ρεπορτάζ ενός πανελλαδικού ΜΜΕ της εμβέλειας του Skai.

Συζητήσεις και δημοσιεύματα σε τοπικό επίπεδο δεν αρκούν. Ώρα για συνεννόηση και επίσημες ανακοινώσεις!!

X.K.

Το ρεπορτάζ του skai:

 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση (02 Ιουνίου), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 15. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2952 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 55.2% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 180 θάνατοι.Πρόκειται για άνδρα που κατέληξε στις 28/5 σε στρατιωτικό νοσοκομείο και δηλώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 15, 4 είναι από τον Εχινό, 2 από το Βόλο, 1 από Θεσσαλονίκη, 1 από Σουφλί, 1 από πτήση από το Βουκουρέστι, 1 από Καστοριά, 1 από Φιλιατρά ( Πρόκειται για αλλοδαπό που βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα), 1 από την Καβάλα, 1 από Κοζάνη, 1 από Αθήνα ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα από που προέρχεται το 15 κρούσμα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 2952 κρουσμάτων, 652 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1702 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 193929 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4854 (2.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Πηγή: skai.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

2 thoughts on “Καστοριά – κορονοϊός: Επιστροφή στον στιγματισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *