Καστοριά: Η επικίνδυνη τακτική των fake προφίλ

Θυμάστε όταν πρωτο-πιάσαμε κινητά τηλέφωνα στα χέρια μας και ανακαλύψαμε τη θαυμαστή λειτουργία του #31# ;

Πόσες αναπάντητες κλήσεις με απόκρυψη δε λάβαμε και δεν κάναμε, για πολλούς και διαφόρους λόγους καθένας. Η ανωνυμία, ήταν πολύ ιντριγκαδόρικη και ελκυστική…όλα αυτά όμως όταν οι περισσότεροι δεν ξεπερνούσαμε τα 15, άντε 20 χρόνια!

Για τους πιο ρομαντικούς θα θυμηθούμε τα ανώνυμα ραβασάκια στο σχολείο και τις επιστολές με γράμματα κομμένα από περιοδικά

Επίσης θα αναφερθούμε στον βασικό λόγο που τα καρναβάλια έχουν τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο:

Η μεταμφίεση…

Βάζουμε μια μάσκα στο πρόσωπο, φοράμε μια στολή και μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο για όσο διαρκούν οι εκδηλώσεις. Κανείς δεν παρεξηγεί τη συμπεριφορά μας, αφού μπορεί και να μη μας αναγνωρίσουν.

Σήμερα, με την τεχνολογία σε άλλα επίπεδα και την ικανότητα χειρισμού εφαρμογών της από την πλειοψηφία του κόσμου χωρίς κόστος, η ανωνυμία έρχεται πολύ συχνά στο προσκήνιο, σε διάφορα επίπεδα.

Ένα από αυτά θα σχολιάσουμε γρήγορα εδώ, καθώς θεωρούμε ότι αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα συχνό φαινόμενο στη μικρή μας κοινωνία:

 

Ο σχολιασμός των fake profil στο Facebook σε σχεδόν κάθε ανάρτηση που κρίνει το έργο της δημοτικής αρχής

Και τονίζουμε το ότι κρίνει το έργο, γιατί θεωρούμε πως ο κυρίαρχος ρόλος της ύπαρξης των ενημερωτικών blog, εφημερίδων, ραδιοφώνων και τηλ. σταθμών, είναι να κρίνουν το έργο κάθε δημοτικής/περιφερειακής αρχής, βουλευτών, φορέων κλπ.,  όταν και αν υπάρχει λόγος.

Προσέξτε, όχι τους εκπροσώπους σε προσωπικό επίπεδο, αλλά το έργο τους. Το έργο το οποίο διεκδίκησαν να εκτελέσουν, ψηφίστηκαν και πληρώνονται ως βασική ασχολία τους.

Με αντικειμενικότητα, ευγένεια, επιχειρήματα, αποδείξεις, προτάσεις και ιδέες. Εφαρμόζοντας ένα πρωτόκολλο δεοντολογίας, δηλαδή, το οποίο είναι στην κρίση του καθενός να εφαρμόσει ανάλογα με τα θέλω και τις προτεραιότητές του.

Στην Καστοριά λοιπόν, αν δεν το έχετε παρατηρήσει ακόμη, υπάρχει η εξής πρωτοφανής τακτική εδώ και 1μιση χρόνο. Όταν αναρτηθεί κάποιο κείμενο που δεν χαϊδεύει τα αυτιά της δημοτικής αρχής, ενεργοποιείται σε χρόνο dt ένας σχολιαστής ο οποίος θα εκφραστεί με τον πλέον θρασύ και προσβλητικό τρόπο. Με ειρωνία, αγένεια για τα γραφόμενα του «ενοχλητικού άρθρου», ακόμα και με επιθέσεις σε προσβλητικό επίπεδο στον/στους αρθρογράφους.

Όλα αυτά πίσω από fake προφίλ με ευφάνταστα ονόματα που παραπέμπουν σε καστοριανά εδέσματα και οικογένειες.

Ο τρόπος που εκφράζεται ο σχολιαστής αυτός είναι πάντα ο ίδιος. Ο λόγος του παραπέμπει σε έναν έμπειρο κειμενογράφο με καλή σύνταξη και  σωστή ορθογραφία.

Τι κερδίζει αυτός ο σχολιαστής; (Λέμε αυτός ο μοναδικός, γιατί θεωρούμε ότι ο τρόπος που εκφράζεται είναι επαναλαμβανόμενος σε όλα τα προφίλ που εμφανίζονται και εξαφανίζονται εδώ και 1μιση χρόνο)
  • Μπορούμε να υποθέσουμε ότι μιλάμε για έναν επαγγελματία σχολιαστή ο οποίος αμοίβεται από αυτή την τακτική άρα έχει προσωπικά οφέλη.
  • Επίσης μπορεί να ανήκει στην δημοτική ομάδα ή στο στενό περιβάλλον του Δημάρχου, τον οποίο κυρίως υπερασπίζεται, άρα μιλάμε για λόγους τιμής.
  • Τέλος, αν δεν είναι ένας άεργος φιλόσοφος του πληκτρολογίου, μπορεί απλά να έχει τάξει τον εαυτό του υπερασπιστή του έργου της δημοτικής αρχής μέσω αυτής της τακτικής, για λόγους που μπορεί να αναλύσει καλύτερα ένας ειδικός της ψυχιατρικής.

 

Όσο ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν βγαίνει δημόσια να πάρει θέση και να κρίνει αυτό το φαινόμενο, το οποίο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, θεωρούμε ότι είναι κάτι που εγκρίνεται από τη δημοτική αρχή.

Όσο στη δημοτική σελίδα του Facebook, αν σχολιάσει κανείς κάτι όχι θριαμβευτικό, διαγράφεται το σχόλιό του χωρίς εξήγηση…προκαλείται σύγχυση για τον σεβασμό στην όποια γνώμη του πολίτη.

Θέλουμε σκεπτόμενους πολίτες ή χειροκροτητές που κάνουν Like σε ό,τι τους παρουσιάζουμε για καλό;

Ο κόσμος μπορεί να κρίνει και αργά ή γρήγορα όλες οι μάσκες πέφτουν. Πόσο μάλλον οι ψηφιακές του Facebook από ημι-ανήξερους που είναι θέμα δευτερολέπτων να γκρεμιστούν με  μια απλή προσφυγή στις διωκτικές αρχές αν κριθεί ανάγκη.
Άσχετο ή σχετικό;

Πρόσφατα αποκλείστηκε η τοπική εφημερίδα – με 20+ χρόνια παρουσίας και χιλιάδες αναγνώστες- ΟΔΟΣ (η οποία είναι ο νούμερο 1 στόχος των fake profil ομολογουμένως) από τις συνδρομές άρα και από τα σύγχρονα αρχεία της Δημοτικής βιβλιοθήκης Καστοριάς.

Χωρίς επίσημη εξήγηση, τόσο απλά όσο θα εμφανιστεί ένα ειρωνικό σχόλιο κάτω από ένα κείμενο για λακκούβες ή για προκλητικές δαπάνες και προσλήψεις.

Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από πάρα πολλούς δημότες που το αντιλήφθηκαν , οι οποίοι είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν με τα γραφόμενα και τους υπογράφοντες, δεν παύουν να αντιλαμβάνονται ότι οι τακτικές αυτές όσο μένουν αδικαιολόγητες, παραπέμπουν σε ξεπερασμένες εκδικητικές πολιτικές σύγχυσης . Πολιτικές εκφρασμένες από άπειρους ανθρώπους με συμβούλους που αυτοσαμποτάρονται.

 

Γιατί ασχολούμαστε τώρα εδω στο about με τα σχόλια αυτά και δεν πατάμε το εύκολο delete και αποκλεισμό στον κάθε κ.  «Αρμιά»;

Γιατί επιθυμούμε το διάλογο και την κριτική σε κάθε κείμενο – γι αυτό άλλωστε τα γράφουμε-, χωρίς εμμονές και προσβολές από αυτοαποκαλούμενα «ρομπότ». Γράφουμε με ονοματεπώνυμο αυτό που βλέπουμε και ζούμε ως κάτοικοι αυτής της πόλης.

Με αποδείξεις, ευγενικό λόγο και με επιχειρήματα. Γιατί; Από ανάγκη να βάλουμε ένα λιθαράκι στην αλλαγή πορείας της περιοχής προς την ανάκαμψη, ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας.  Συζητώντας, εντοπίζοντας αστοχίες και προτείνοντας τις ιδέες μας δημόσια. Συμπληρωματικά, βοηθητικά, ως χόμπι, χωρίς την απαίτηση να συμφωνούν ή να διαφωνούν όλοι. Προκαλώντας το διάλογο, τον υγιή και εποικοδομητικό. Χωρίς την παραμικρή οικονομική ενίσχυση ή προσδοκία, καθώς έχουμε επαγγελματικό προσανατολισμό και δυνατές σπουδές στο βιογραφικό μας.

 

Τι θα γίνει αν ακολουθήσουμε όλοι την τακτική να (Αντι)Γράφουμε μόνο τα καλά (Δ.Τ.)

Θα χαθεί το δημιουργικό ρεπορτάζ, η αντικειμενικότητα, η  κριτική, η έννοια της δημοσιογραφίας, της πρωτότυπης αρθρογραφίας.Θα μείνει το copy paste ενός πληρωμένου Δετίου Τύπου, που θα κρύβει την υπόλοιπη αλήθεια της καθημερινότητας μας.

Θα ακυρωθεί ο ρόλος των ΜΜΕ την στιγμή που αναπαραγωγή Δελτίων Τύπου και φωτογραφιών μπορεί να κάνει άψογα σε τεράστια μερίδα των Καστοριανών η δημοτική σελίδα στο facebook, η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και τα προσωπικά προφίλ στα social των εκπροσώπων της.

Η Καστοριά έχει ανάγκη από την κριτική. Θυμάστε πόσο δυναμικά ξεκίνησε (αλλά χάθηκε στην πορεία) η ομάδα  «Στηρίζω την Καστοριά» με τεράστια συμμετοχή των Καστοριανών που σχολίαζαν και εξέθεταν τις προτάσεις τους; Απέδειξε πόση ανάγκη έχει ο κόσμος να ακουστεί ο προβληματισμός του.

Οι πολιτικές του παρελθόντος έχουν αποδείξει ότι ήταν τόσο αποτυχημένες, ώστε έφεραν την πόλη σε αυτή την κατάσταση. Κάτι πρέπει να αλλάξει και άμεσα.

 

Η ανεργία και ο οικονομικός μαρασμός είναι κάτι που βιώνουμε οι περισσότεροι στο Δήμο και σε όλο το Νομό. Ας αφήσουμε το «φαίνεσθαι» στην άκρη και ας ασχοληθούμε με το «είναι»! 

Αλοίμονο αν δεν κριτικάρουμε όσα κάνουν ή θα μπορούσαν να κάνουν εκείνοι που εμπιστευτήκαμε και θα εμπιστευτούμε σε λίγο περισσότερο από 2 χρόνια…Ώρα για χάσιμο; Μάλλον δεν έχουμε!

 

Χ.Κ.

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Καστοριά: Η επικίνδυνη τακτική των fake προφίλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *