Καστοριά: Οι ελπίδες ενός Νομού

Ηλιόλουστη ξημέρωσε η 6η Απριλίου, ημέρα ορόσημο για τη  Δυτική Μακεδονία, λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

 

Ο Νομός Κοζάνης τραβά επάνω του τη λάμψη ολόκληρης της Περιφέρειας, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, καθώς τα εγκαίνια Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, ήταν ικανά να «σηκώσουν» το Πρωθυπουργικό Αεροσκάφος πάνω από τα χιονισμένα βουνά της περιοχής μας.

Η παρουσία του θα ήταν σχεδόν αδιάφορη για την Καστοριά, αν δεν προγραμματιζόταν η σύσκεψη για τη γούνα, στην οποία θα συμμετάσχουν και φορείς του κλάδου από τον Νομό μας.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η σύσκεψη  θα πραγματοποιούνταν 30 λεπτά μακριά από τα  γραφεία της ΕΟΓ στην Καστοριά, στην γειτονική Σιάτιστα του Νομού Κοζάνης. Τελικά, όμως, τα Λιβερά θα είναι η περιοχή που θα τη φιλοξενήσει.

 

  • Ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται τα τελευταία χρόνια, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή απόφαση για την απαγόρευση πώλησης αγαθών πολυτελείας  στη Ρωσία ήρθε να τους δώσει τη χαριστική βολή, όπως επανειλημμένως  αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους;
  • Ο Πρωθυπουργός θα ακούσει – για άλλη μία φορά- τα προβλήματα, θα δεσμευτεί προφορικά ότι θα τα εξετάσει και θα τα αξιολογήσει για να βρεθεί μια κατάλληλη φόρμουλα, σε συνεργασία και με τα αρμόδια Υπουργεία;
  • Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει ανοικτά για απογουνοποίηση και πρόγραμμα ομαλής μετάβασης, στα χνάρια της απολιγνιτοποίησης;

Κανείς δεν γνωρίζει. Λίγες οι προσδοκίες, μεγάλες οι αμφιβολίες και περισσότερα τα ερωτήματα για ποιον λόγο δεν προγραμματίζονται συσκέψεις και για άλλους οικονομικούς κλάδους της περιοχής. Η πρωταθλήτρια της ανεργίας (ίσως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο), η περιοχή που -όπως θα αποδείξει η Απογραφή του 2021- ερημώνει ή κατοικείται πλέον από γηρασμένο πληθυσμό, η περιοχή που χάνει το επιστημονικό προσωπικό που δεν μπορεί να κυνηγήσει το επαγγελματικό όνειρό του στον τόπο καταγωγής του και να κάνει οικογένεια (ποιος νέος – μελλοντικός φοιτητής σκέφτεται το μέλλον του στην Καστοριά, σήμερα;)..πόσο ακόμα μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη της γουνοποιίας ως σωτήριο βήμα;

Και είναι προκλητικό να ακούει ένας νέος της Καστοριάς, σήμερα, την στιγμή που ετοιμάζει βαλίτσα για σεζόν σε μια τουριστική μονάδα κάποιου νησιού, με 7 στα 7 10ωρα  εργασίας, άσχετη με το πτυχίο της σχολής που επέλεξε στα 18 του χρόνια, ότι ο κλαδος που μεγαλούργησε πριν κάποιες δεκαετίες, βλέποντας εισπράξεις τεράστιες στα ταμεία  του, δόξα, χλιδή και πλούτο που θα μπορούσαν να διαχειριστούν και οι επόμενες 8 γενιές….δεν είναι σε θέση να συντηρήσει τις επιχειρήσεις και κυρίως τους εργαζομένους ούτε λίγα χρόνια παρακμής.

Τι κι αν η στήριξη του κράτους ήταν ακόμα και κατά το διάστημα της πανδημίας τεράστια, στον κλάδο, η στήριξη αυτή δε φάνηκε στην τσέπη των περισσότερων εργαζομένων που ζουν με το φόβο της απόλυσης και των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων. Λάθη; Άγνοια; Άρνηση  της πραγματικότητας; Η αλήθεια είναι ότι η τοπική κοινωνία άρχισε να αντιλαμβάνεται την κατάσταση και πλέον βλέπει με διαφορετικό μάτι το θέμα «στήριξη της γουνοποιίας».

Όσο δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «για πόσο ακόμα;», «και μετά τη νέα στήριξη τι;»…θεωρούμε δίκαιες διεκδικήσεις για επενδύσεις που θα στελεχωθούν από νέα καταρτισμένο προσωπικό, για ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα με εκμετάλλευση (συν την επεξεργασία) τοπικών προϊόντων και για μονάδες που θα απασχολήσουν για δεκαετίες το προσωπικό που μένει ξεκρέμαστο κάθε φορά που γίνεται μια απόλυση σε γουνοποιητική επιχείρηση.

Άραγε οι εκπρόσωποι βουλευτές, αυτοδιοικητικοί είναι σε αυτή την κατεύθυνση; Στρώνουν το μέλλον του Νομού μας με κάποιο σχέδιο ή αναλώνονται στο να προωθούν συγκεκριμένα  συμφέροντα;

Είδαμε πρόσφατα την συνάντηση του Βουλευτή ΝΔ με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάζοντας τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης θα αναρωτηθούμε για ποιον λόγο κατά τους τελευταίους 6 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φρόντισε – όπως είχε δεσμευτεί προσωπικά- τον Νοέμβριο, από την Κοζάνη, να μάθει πληροφορίες για το Φράγμα Νεστορίου. Σημαντικό έργο υποδομής για όλο τον  Νομό.

Πόσο μπορεί να μας ικανοποιεί, πια, μια προφορική δέσμευση και όχι πράξεις άμεσες

Η Σήραγγα της Κλεισούρας που είναι το μέγα δώρο που δόθηκε μετά από 30 χρόνια στον Νομό μας ως έργο-επένδυση (εντωμεταξύ αναρωτιόμαστε γιατί θεωρείται έργο του Ν. Καστοριάς  και όχι και του Ν. Κοζάνης αφού τον αφορά) είναι ικανή να μας πάει μπροστά;

Δυστυχώς, ξέχωρα από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, θεωρούμε σημαντική βοήθεια προς την Καστοριανή οικογένεια και μέσο για την πληρωμή πχ του πετρελαίου της επόμενης σεζόν, της ΔΕΗ….την εξασφάλιση των εισιτηρίων για τη μετάβαση σε παραθαλάσσιο προορισμό για τους επόμενους μήνες.

Αν, μάλιστα, ιδρυθεί τοπικό γραφείο ανεύρεσης εργασίας για ανειδίκευτους εργάτες και λοιπούς υπαλλήλους, ακόμα καλύτερα!! Προϋπηρεσία και για τον τουρισμό που αναπτύσσεται τοπικά κατά τους χειμερινούς μήνες!

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *