Το Υπέροχο Καστοριανό Καράβι

Οι ιδιαιτερότητες της λίμνης Ορεστιάδας και οι λειτουργικές ανάγκες των αλιέων και των κατοίκων της, δημιούργησαν τον δικό τους χαρακτηριστικό τύπο βάρκας, το Καστοριανό καράβι.

 

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του πλωτό μέσο, αφού  ο τρόπος ναυπήγησης του παρατηρείται μόνο σε αυτή την περιοχή.

Η ύπαρξη αυτού του τύπου βάρκας μετράει από τα προϊστορικά χρόνια, κατασκευασμένη μονόξυλα από κορμό δέντρου με εσωτερική κοιλότητα, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε, διατηρώντας ωστόσο την παλιά του παράδοση ως προς το σχήμα και την κατασκευή του.

limnikarabi

Κατασκευάζεται κυρίως από καραγάτσι, καστανιά ή ξύλο φτελιάς. Το μήκος του είναι από 5 έως 7 μέτρα και το πλάτος του από 0,50 – 0,60 μέτρα μπροστά και 1,10 – 1,15 μέτρα πίσω. Έχει δύο υπερυψωμένες άκρες που ονομάζονται «πρύμνες» ή «μπρύμες», τα «περβάζια» που είναι τα πλαϊνά της βάρκας και καμπυλωτό πάτο. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να καλύπτει μικρές αποστάσεις και να αντιμετωπίζει δύσκολες καιρικές συνθήκες.

 

karabi(photo από ΚΠΕ Καστοριάς)

Το καστοριανό καράβι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Καστοριανών. Εκτός από ψαράδικο, χρησιμοποιούνταν ως μεταφορικό μέσο, καθώς κάθε  παραλίμνιο σπίτι είχε βάρκα, για μεταφορά αγαθών, υλικών κατασκευής κ.α. Επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα αφού με τα καστοριανά καράβια μετέφεραν όπλα και πολεμιστές.

Δικαιολογημένα λοιπόν έχουν χαρακτηριστεί «ζωντανά κινητά μνημεία» μέσα από την μακραίωνη ιστορία τους. Σήμερα εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους τουρίστες για ψάρεμα και ψυχαγωγία.

 

kastorianokarabi

 

http://kastoriaweb.gr

 

Αξίζει να πάτε βόλτα στα κρυστάλλινα νερά της Λίμνης με το Καστοριανό Καράβι…

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *