Ενδιαφέρουσα εισήγηση του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Όταν η Τέχνη Ψεύδεται»

Εισηγητής ο κύριος Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης. Μουσικολόγος του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού.

Εισήγηση : «Ο ρομαντισμός ως επιρροή έμπνευσης και δημιουργίας στις ποιητικές συνθέσεις του καστοριανού λογίου Αργύριου Γ. Παπαδίσκου»

Αντικείμενο της εισήγησης, αποτέλεσε η προσέγγιση και ερμηνεία του ποιητικού έργου του καστοριανού λογίου Αργύριου Γ. Παπαδίσκου, υπό το πρίσμα του ρομαντικού λογοτεχνικού ρεύματος μέσω του οποίου ο εν λόγω ποιητής δομεί τον λόγο του, για να εκφράσει και διατυπώσει τις ποιητικές του ιδέες.

Για τη κατανόηση των ρομαντικών στοιχείων που επιδρούν στο έργο του Παπαδίσκου, έγινε παράθεση δύο χαρακτηριστικών ποιητικών του συνθέσεων, οι οποίες εκτός από προσωπική εκτόνωση της γενεσιουργού έμπνευσης που τις παρήγαγε καθίστανται σύμβολα και επικοινωνούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο με το αναγνωστικό κοινό, ακτινοβολώντας τη δύναμη του ρομαντικού λογοτεχνικού ρεύματος, το οποίο ακόμα και στις αρχές του 20ου αι., αποτελεί κινητήριος δύναμη για τους λογίους της ελληνικής επαρχίας να εμπνεύσουν με τον δικό τους τρόπο το όραμα, τον πόθο, τη νοσταλγία για την πατρίδα και τους αγώνες της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η πρώτη σύνθεση για την οποία, έγινε λόγος αφορά ένα ποίημα, το οποίο έγραψε ο Παπαδίσκος για τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά τη περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα τον Νοέμβριου του 1904 ενώ η δεύτερη αφορά ένα ποίημα το οποίο γράφτηκε το 1913 όταν ο Παπαδίσκος ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου σκιαγραφεί τον πόθο να δει την ελευθερωμένη πατρίδα του.

tsakiridis-panellinio-synedrio-otanhtexnipseydetai

giannis-tsakiridis.blogspot.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *