Ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή για τρέχοντα ζητήματα και συνυπογράφει η Μαρία Αντωνίου

Συνεχίζοντας την έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα η Μαρία Αντωνίου συνυπέγραψε τρεις ακόμη Ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή μαζί με άλλους συναδέλφους της Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

Στην πρώτη, επισημαίνεται ότι “στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, αναφέρεται, ότι θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας”.

 

Στην δεύτερη εκφράζεται η ανησυχία των Βουλευτών της Νέας δημοκρατίας σχετικά με την βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ στην τρίτη Ερώτηση που κατατέθηκε ζητείται να ξεκαθαριστεί εάν στις υπό φορολόγηση ενισχύσεις προβλέπεται φορολόγηση ή μη του 2ου πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων του πρωτογενή τομέα, ενέργεια που εάν συμβεί, θα είναι μία πρωτάκουστη αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρωτοφανή για τα κοινοτικά δεδομένα, που ακυρώνει τη στόχευση ενός Προγράμματος, που συνδέεται με την ενίσχυση των υποδομών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην πράξη της πρωτογενούς παραγωγής.

 

Πλήρεις οι τρεις Ερωτήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

 

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: “Ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται”

 

Κύριε Υπουργέ

 

Στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, ότι θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

 

Είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

 1. Αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες.

 

 1. Εάν, στη περίπτωση που η διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται να τους εξαιρέσει.

 

 1. Εάν, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στη περίπτωση που η διάταξη θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί το 60% της πενιχρής σύνταξής τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Βεσυρόπουλος – Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος – Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

Κεφαλογιάννη Όλγα – Βουλευτής Α’ Αθηνών

Οικονόμου Βασίλειος – Βουλευτής Επικρατείας

Κασαπίδης Γεώργιος – Βουλευτής Κοζάνης

Χαρακόπουλος Μάξιμος – Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

Κέλλας Χρήστος – Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

Καρασμάνης Γεώργιος – Βουλευτής Πέλλας ΝΔ

Κεφαλογιάννης Γιάννης – Βουλευτής Ρεθύμνου ΝΔ

Δήμας Χρίστος – Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ

Στύλιος Γεώργιος – Βουλευτής Αρτας ΝΔ

Κόνσολας Εμμανουήλ – Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Γεωργαντάς Γεώργιος – Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

Καραμανλή Άννα – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Βούλτεψη Σοφία – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Φορτσάκης Θεόδωρος – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Μπουκώρος Χρήστος – Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ

Αναστασιάδης Σάββας – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Αντωνίου Μαρία – Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ

Δαβάκης Αθανάσιος – Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

Κουκοδήμος Κώστας – Βουλευτής Πιερίας ΝΔ

Σταμάτης Δημήτριος – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Ανδριανός Ιωάννης – Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Καράογλου Θεόδωρος – Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Γιαννάκης Στέργιος – Βουλευτής Πρέβεζας ΝΔ

Μπασιάκος Ευάγγελος – Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ

Καββαδάς Αθανάσιος – Βουλευτής Λευκάδας ΝΔ

Τσιάρας Κωνσταντίνος – Βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ

Μηταράκης Παναγιώτης – Βουλευτής Χίου ΝΔ

Μπούρας Αθανάσιος – Βουλευτής Αττικής ΝΔ

Καραμανλής Κωνσταντίνος – Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Κυριαζίδης Δημήτριος – Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Κουμουτσάκος Γεώργιος – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Γιακουμάτος Γεράσιμος – Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Αθανασίου Χαράλαμπος – Βουλευτής Λέσβου ΝΔ

Σκρέκας Κωνσταντίνος – Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ

Αραμπατζή Φωτεινή – Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Αντωνιάδης Γιάννης – Βουλευτής Φλώρινας

 

                                            ΕΡΩΤΗΣΗ 2

 

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                                       κ. Βαγγέλη Αποστόλου

2.Οικονομίας,Ανάπτυξης και Τουρισμού

κ. Γεώργιο Σταθάκη

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ Α.Ε.

 

Πέρσι τέτοιον καιρό ο τότε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έδωσε στην Ε.Β.Ζ. 30 εκ. € από την ειδική εκκαθάριση της Α.Τ.Ε. Για τα χρήματα αυτά η Ε.Β.Ζ. κατηγορήθηκε ότι έλαβε κρατική ενίσχυση σε αντίθεση με το κοινοτικό νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού. Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν χωρίς να υπάρξει κανείς σχεδιασμός και καμία μέριμνα για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών της περσινής χρονιάς.

Τον Ιανουάριο του 2016 από την πρώτη Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ αποπέμφθηκε πρώτα ο Πρόεδρος και τον Μάρτιο παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, διαφωνώντας με βασικές πτυχές του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς με την απόλυτη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη για το επιχειρησιακό σχέδιο.

Η δεύτερη Διοίκηση με Πρόεδρο τον κ. Λάντζα παρέμεινε για δύο μήνες παραιτούμενη και αυτή διαφωνώντας ριζικά με τον κεντρικό σχεδιασμό που εκπόνησε και ψήφισε το Δ.Σ. της Πειραιώς τονίζοντας ιδιαίτερα και τις νομικές πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις για το ελάχιστο τίμημα της πώλησης των θυγατρικών της Ε.Β.Ζ. στη Σερβία [που για φέτος θα έχουν κέρδη γύρω στα 8 εκ. € και που από τη στιγμή της απόκτησής τους το 2002 μέχρι σήμερα έχουν δώσει στη μητρική Ε.Β.Ζ. κέρδη περίπου 50 εκ. €].

Στις δηλώσεις της δε η απελθούσα Διοίκηση Λάντζα τόνιζε ότι και μετά την πώληση των θυγατρικών το επιχειρησιακό σχέδιο της Πειραιώς ήταν ανεδαφικό και ανεφάρμοστο. Αντίθετα η πρόταση της Διοίκησης Λάντζα που απήλθε για χρηματοδότηση 17 εκ. € χωρίς πώληση των θυγατρικών είχε ελπίδες βιωσιμότητας.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

 1. Αληθεύει ότι το υπηρεσιακό σχέδιο της Πειραιώς που ψηφίσθηκε από το Δ.Σ. της είναι σχεδόν ανεφάρμοστο λόγω του ότι δεν παρέχει καθόλου χρηματοδοτική ροή στην Ε.Β.Ζ.;

2.Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση του πρώην Προέδρου κ. Λάντζα, ο οποίος έχαιρε και της εμπιστοσύνης του Υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη;

 1. Θα μπορούσε να ανακάμψει η Ε.Β.Ζ. εάν πωληθούν οι θυγατρικές στη Σερβία σε χαμηλό τίμημα αφού σύμφωνα με το σχέδιο τα χρήματα που θα λάβει η Ε.Β.Ζ. είναι ελάχιστα και δεν της παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των εναπομείναντων παραγωγικών της μονάδων;
 2. Έχει υπάρξει επαρκής οικονομικός έλεγχος από την Κυβέρνηση προς την πρώην Διοίκηση για το που και σε ποιες πραγματικά απολύτως απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες σπαταλήθηκαν τα 30 εκ. € που έλαβε η προηγούμενη Διοίκηση από την ειδική εκκαθάριση της Α.Τ.Ε.;

 

Αθήνα, 17.05.16

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

 

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Προς

Τους Υπουργούς:

Οικονομικών

Κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

 

 

ΘΕΜΑ: «Φορολόγηση ή μη του 2ου πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα»

 

Κύριοι Υπουργοί

Στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή, πέρα από την εκτίναξη της φορολογίας των παραγωγών από το 13% επί Νέας Δημοκρατίας στο 22% έως και 45% σήμερα, την εκτίναξη των ασφαλιστικών τους εισφορών από το 7% στο 20% μέχρι το 2022 αλλά και την διόγκωση του ποσοστού ασφάλισης υγείας τους από το 2,5% στο 6,95%, φορολογείτε – και μάλιστα με τροπολογία – και τις κοινοτικές ενισχύσεις του 1ου πυλώνα, δηλαδή το 60% του συνόλου των ενισχύσεων – επιδοτήσεων από το 1ο Ευρώ, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη και το υποτιθέμενο αφορολόγητο των αγροτών, για το οποίο κομπορρημονείτε.

Την ίδια στιγμή, από τη διατύπωση του Νόμου δεν ξεκαθαρίζεται αν στις υπό φορολόγηση ενισχύσεις περιλαμβάνεται και το αναπτυξιακό πακέτο των 6 δις του 2ου πυλώνα (4,5 δις Ευρώ κοινοτική και 1,5 δις Ευρώ εθνική και ιδιωτική συμμετοχή).

Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει πρόκειται για πρωτάκουστη αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρωτοφανή για τα κοινοτικά δεδομένα, που ακυρώνει τη στόχευση ενός Προγράμματος, που συνδέεται με την ενίσχυση των υποδομών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην πράξη της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί πρόκειται ως γνωστόν για τον πυλώνα, που αφορά σχέδια βελτίωσης, υποδομών, εξισωτικές ενισχύσεις για μειονεκτικές περιοχές, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, νιτρορρύπανση, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και προγράμματα Leader, η φορολόγηση ή μη των οποίων δεν ξεκαθαρίζεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για «κρυφή ατζέντα» φορολόγησής τους από την Κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι:

Κανένα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν φορολογεί τον 2ο πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων

Ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων αποτελεί στην ουσία του το ΕΣΠΑ των αγροτών, που προσφέρει οικονομικούς πόρους απόλυτα αναγκαίους για την αναπτυξιακή προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

Δεσμεύεστε ρητά ότι στην φορολογητέα ύλη δεν περιλαμβάνεται ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων για τους Έλληνες παραγωγούς;

Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο, που θα διευκρινίζει ρητά ότι δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα;

Στο απευκταίο σενάριο φορολόγησης των επιδοτήσεων του 2ου πυλώνα, υπό ποιό καθεστώς αυτές θα φορολογηθούν;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών ΝΔ
 2. Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
 3. Ανδριανός Ιωάννης Βουλευτής Αργολίδος ΝΔ
 4. Αντωνιάδης Ιωάννης Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ
 5. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ
 6. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ
 7. Βαγιωνάς Γεώργιος Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ
 8. Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ
 9. Γεωργαντάς Γεώργιος Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ
 10. Δαβάκης Αθανάσιος Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ
 11. Δήμας Χρίστος                        Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ
 12. Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου ΝΔ
 13. Κακλαμάνης Νικήτας Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ
 14. Καλαφάτης Σταύρος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
 15. Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ
 16. Καραμανλής Κωνσταντίνος Βουλευτής Σερρών ΝΔ
 17. Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
 18. Κατσανιώτης Ανδρέας Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
 19. Κεδίκογλου Συμεών Βουλευτής Εύβοιας ΝΔ
 20. Κέλλας Χρήστος  Βουλευτής Λάρισας ΝΔ
 21. Κεφαλογιάννη Όλγα Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ
 22. Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ρεθύμνης ΝΔ
 23. Κικίλιας Βασίλειος Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ
 24. Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
 25. Κουκοδήμος Κώστας Βουλευτής Πιερίας ΝΔ
 26. Κυριαζίδης Δημήτρης Βουλευτής Δράμας ΝΔ
 27. Μπασιάκος Ευάγγελος  Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ
 28. Μπουκώρος Χρήστος  Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ
 29. Μπούρας Αθανάσιος    Βουλευτής Αττικής ΝΔ
 30. Οικονόμου Βασίλης      Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ
 31. Παναγιωτόπουλος Νίκος Βουλευτής Καβάλας ΝΔ
 32. Σκρέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ
 33. Τραγάκης Ιωάννης  Βουλευτής Β’ Πειραιώς ΝΔ

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *