Έρχονται αυξήσεις φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας
Αυξήσεις φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ αυτοκινήτων φαίνεται πως σκέφτονται να επιβάλλουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών ως ισοδύναμο, έτσι ώστε να καλυφθεί ο Φ.Π.Α 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Το άρθρο του Τάκη Τρακουσέλλη στο protothema.gr επισημαίνει χαρακτηριστικά την κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο κλάδο της ελληνικής αυτοκίνησης:
Ακονίζουν τα… διεστραμμένα (φορολογικά) μυαλά τους οι νομοθέτες του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθώντας να φορολογήσουν οτιδήποτε αφορά το αυτοκίνητο.
Η χώρα μας αυτοκινητικά έχει γυρίσει στη δεκαετία του ’70, με τους λίγους «έχοντες» να μπορούν να αποκτήσουν ένα νέο και ασφαλές αυτοκίνητο. Οι υπόλοιποι μένουν με το παλιό, το οποίο χωρίς σωστή συντήρηση από τα σωστά χέρια αγκομαχά να αντέξει τις απαιτήσεις μετακίνησης της σύγχρονης εποχής. Είναι πλέον καθημερινή η εικόνα του μποτιλιαρίσματος λόγω ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου.
Οι μικροσυγκρούσεις, δε, έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, με τα φθαρμένα ή τα κακής ποιότητάς ελαστικά (made in Ταϊβάν) που φορούν τα περισσότερα πλέον οχήματα στη χώρα μας να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη στιγμή πάνω στους κάκιστους ελληνικούς δρόμους. Πλέον, το ποσοστό επικινδυνότητας στους δρόμους μας έχει αυξηθεί ραγδαία για όλους όσοι κυκλοφορούν σε αυτούς ανεξάρτητα από το πώς μετακινούνται. Ολα τα παραπάνω δεν τα βγάζω από το μυαλό μου αλλά είναι καταγεγραμμένα στοιχεία. Η κυβέρνηση, λοιπόν, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το κοινωνικό πρόβλημα; Αυξάνοντας τους φόρους όπως έκαναν και οι προηγούμενες;
Από την άλλη, το επιτελείο του υπουργείου, και πιο συγκεκριμένα ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, δείχνει να θέλει να ακούσει τις προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς αυτοκινήτου. Θέλει να είναι σε επικοινωνία μαζί τους και να συζητήσει το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει από το νέο έτος, κάτι που αναμφίβολα πρέπει να γίνει. Σε ό,τι αφορά την αγορά αυτοκινήτου, δείχνει απόλυτα έτοιμη με κοστολογημένες αντιπροτάσεις να αποκρούσει τις όποιες φορομπηχτικές σκέψεις κάνει η κυβέρνηση.
Το ζητούμενο όμως είναι η αρμόδια ομάδα του υπουργείου Οικονομικών να έχει τη σκέψη και τα αυτιά της ανοιχτά στη αγορά (και σε όλες τις αγορές) και στους ανθρώπους της και όχι μόνο στα παραγγέλματα των δανειστών. Ετσι μόνο θα αποσοβηθεί μια νέα κρίση στο αυτοκίνητο, την οποία θα πληρώσουν -όπως γίνεται συνήθως- οι εργαζόμενοι στον κλάδο.