Εκπληκτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων,  επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς, σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου.

 

Ένα από τα πιο σύγχρονα και λειτουργικά Μουσεία της χώρας, που εντυπωσιάζει αυθόρμητα και τους πιο διστακτικούς.

Δικαίως θεωρείται κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή!

Κόσμημα, όμως,  που πρέπει να αξιοποιήσουμε…

 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εντάσσεται στη λίστα των καλύτερων Μουσείων Πανελληνίως, προορισμός πλήθους τουριστών και επαγγελματιών της τέχνης.

 

Ανακαλύψτε σε μία σύντομη περιήγηση μέσα από το φακό του aboutkastoria.gr, έναν εντυπωσιακό «θησαυρό», που συνδυάζει εκπληκτικά τη Βυζαντινή και τη σύγχρονη εποχή!

Σε ένα χώρο εκπληκτικά σχεδιασμένο…στην καρδιά της πόλης!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρόσβαση:

Δυστυχώς οφείλουμε να επισημάνουμε πως η πρόσβαση στο Βυζαντινό Μουσείο -αν και αντικειμενικά, ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα σε ιστορική αξία στη χώρα μας- είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη για τουρίστες και ντόπιους.

 

Το παραμελημένο πάρκινγκ έξω από το μουσείο, με το «στοιχειωμένο» Ξενία στο φόντο, προκαλούν απορία στον επισκέπτη.

Η έλλειψη πινακίδων εμφανής…ο περιηγητικός χάρτης δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα των δρόμων της περιοχής.

 

Η πρόσβαση τουριστικού λεωφορείου θεωρείται αδύνατη, κατά συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της πόλης μας δεν έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πολύτιμη έκθεση.

 

Το όχημα που ανεβαίνει έχει προτεραιότητα, αν καταφέρει να διασχίσει τα παρκαρισμένα οχήματα… Τραγική η κατάσταση στην περιοχή που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν.

 

 

Ένα πάντως είναι σίγουρο…αν καταφέρετε να φτάσετε ως εδώ, η επίσκεψη θα σας αποζημιώσει!

 

 

 

Επισκεφθείτε το! Ανακαλύψτε τον Βυζαντινό πλούτο της Καστοριάς!

 

 

 

Λίγα λόγια για το στολίδι της πόλης μας:

Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς ιδρύθηκε το 1989 και υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς. Η ίδρυση του Μουσείου ήταν απόρροια πολυετών προσπαθειών προκειμένου να στεγαστεί ο πλούτος των βυζαντινών φορητών εικόνων, που μέχρι τότε συγκεντρώνονταν -για λόγους προστασίας- στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Παράλληλα με τη φύλαξη και έκθεση της συλλογής των εικόνων, ήταν αναγκαία η ύπαρξη οργανωμένων εργαστηρίων συντήρησης.

Για την οργάνωση της πρώτης έκθεσης συνεργάστηκαν η τότε αρμόδια 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τον προϊστάμενό Ιωακείμ Παπάγγελο και την αρχιτέκτονα Κλεοπάτρα Θεολογίδου, μαζί με τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ευθύμιο Τσιγαρίδα. Η ομάδα έργου συνέταξε τη μελέτη παρουσίασης των εκθεμάτων και είχε τη γενική επιστημονική ευθύνη. Από το διαθέσιμο εκθεσιακό υλικό επιλέχθηκαν μόνο φορητές εικόνες, προκειμένου να αναδειχθεί η θέση της Καστοριάς ως σημαντικού κέντρου της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

Η ίδρυση και λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου συνετέλεσε στη συστηματική συντήρηση, μελέτη και αρχειοθέτηση της συλλογής φορητών εικόνων, αλλά και στη δυνατότητα παρουσίασης της -μέσω δανεισμού- σε διεθνείς εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών.

Επανέκθεση

Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς εγκαινιάστηκε το 1989 και λειτούργησε με την αρχική του μορφή έως τον Ιούνιο του 2013. Μέχρι τότε φιλοξενούσε προσωρινή έκθεση με 35 φορητές εικόνες, η οποία καταλάμβανε τον έναν από τους τρεις εκθεσιακούς χώρους.

Η έκθεση αυτή, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της, παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες, κυρίως εποπτικού υλικού και ερμηνευτικής προσέγγισης, με συνέπεια την απουσία προβολής τόσο της σπουδαιότητας και ακτινοβολίας της περιώνυμης μεσαιωνικής πόλης της Καστοριάς, όσο και της μοναδικότητας του πλούτου των λαμπρών εικόνων της. Για τους λόγους αυτούς, η νεοσύστατη τότε 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπόνησε μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2010. Η μελέτη που εφαρμόζεται στη νέα έκθεση, σε συνδυασμό και με την Μουσειογραφική μελέτη ωρίμανσης – Πρόταση εσωτερικών διαρρυθμίσεων για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, εντάχθηκε ως έργο στο πλαίσια του «ΕΣΠA Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» με την Απόφαση 4728/4-12-2012 και συνολικό προϋπολογισμό 1.870.000 ευρώ.

Το νέο εκθεσιακό υλικό του Μουσείου επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο σε φορητές εικόνες και βημόθυρα τέμπλου που ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75), συνεπικουρούμενο από τέσσερα (4) τμήματα αποτοιχισμένων τοιχογραφιών και πενήντα (50) αντικείμενα μικροτεχνίας. Η ένταξη του υλικού επανεξετάστηκε και εκτέθηκε με βάση τις ακόλουθες κατευθύνσεις, ταυτόσημες με τη σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική πρακτική:

  • Σύνδεση με το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της εποχής που επέτρεψε τη δημιουργία των εικόνων και του συστήματος αξιών που αυτές υπηρετούσαν.
  • Έμφαση στην αδιάλειπτη ακτινοβολία της πόλης της Καστοριάς, η οποία παρά τον περιφερειακό χαρακτήρα της, άκμασε τόσο στα βυζαντινά, όσο και στα μεταβυζαντινά χρόνια (9ος-19ος αι.).
  • Δημιουργία ενός μουσείου προσανατολισμένου αποκλειστικά και μόνο σε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, το οποίο τεκμηριώνει το μοναδικό χαρακτήρα τους στην Καστοριά και την πολυδιάστατη λειτουργία εν γένει των εικόνων στον κόσμο του Βυζαντίου, ενώ συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα σύνολα εικόνων στον κόσμο.
  • Οργάνωση της έκθεσης εικόνων-κειμηλίων σε άμεσο συνδυασμό με τους ναούς από τους οποίους προέρχονται, η οποία θα γίνει αφορμή για την πραγματοποίηση αρχαιολογικού περιπάτου στην Καστοριά, πόλη που θεωρείται κατεξοχήν ως πόλη- ανοικτό/ ζωντανό μουσείο.
  • Δημιουργία ενός μουσείου σύγχρονου και «φιλικού» στον μέσο επισκέπτη που ταυτόχρονα διατηρεί και τον επιστημονικό χαρακτήρα του.

(bmk.gr)

 

 

Χ.Κ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *