Δήμος Καστοριάς: Εργα με το σταγονόμετρο, λόγω πανδημίας
2020: ένα έτος – σταθμός για την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, ταυτισμένο με αρρώστια, πόνο, αγωνία, στερήσεις, φόβο, απώλειες…
2021: Διανύοντας, ήδη, το δεύτερο μήνα του, αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το Μάρτιο του 2020 και η επιστροφή σε αυτό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα «κανονικότητα», θα αργήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη.
Τι πρέπει να κάνουμε μέχρι τότε; Μήπως να περιμένουμε την «έξοδο» καθισμένοι στον καναπέ με τα πόδια οκλαδόν, αφήνοντας τον χρόνο και τη ζωή -παράλληλα- να κυλά;
Ίσως θα έπρεπε, αν ψάχνουμε έναν σίγουρο τρόπο να οδηγηθούμε στη μελαγχολία και την κατάθλιψη μια ώρα νωρίτερα…
Αντιθέτως, είναι πιο ουσιαστικό να αντιληφθούμε ότι η ζωή μας δεν σταμάτησε. Μας ζητά απλά να κάνουμε μεγάλες αλλαγές και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς σε νέα δεδομένα. Να ξεχνάμε- όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό- την προ-2020 ζωή και να επαναπροσδιορίζουμε ό,τι θεωρούμε δεδομένο και φυσιολογικό.
Για όσο καιρό μας υποδέιξουν οι ειδικοί ότι αυτό απαιτείται.
Κάτι που συζητούσαμε έντονα, μετά το πρώτο σοκ του περσινού Μαρτίου, ήταν ότι η κατάσταση αυτή μας προσέφερε το δώρο του «χρόνου».
Χρόνο για τον εαυτό μας, ώστε να ανασυντάξουμε δυνάμεις, να θέσουμε νέους στόχους, να σχεδιάσουμε εκ νέου τις ζωές μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας.
Όπως αποδείχθηκε, το ξεχάσαμε αμέσως σχεδόν μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα το Καλοκαίρι.
Κι αν το πάθημα της πρώτης καραντίνας, δεν έγινε μάθημα ούτε τώρα και αφήνουμε τον χρόνο να περνά περιμένοντας, κατηγορώντας και γκρινιάζοντας, τότε μιλάμε για προσωπική επιλογή με συνέπειες που θα επηρεάσουν τη δική μας ζωή.
Αυτό όμως που δεν είναι δυνατό να δικαιολογήσει κάποιος που αντιλαμβάνεται την ύπαρξη προβλήματος, είναι το πώς επιτρέπουν κάποιοι που έχουν οριστεί αρμόδιοι, να χάνεται υπερπολύτιμος χρόνος για μια περιοχή όπως η πόλη της Καστοριάς.
Ο χρόνος δόθηκε, όμως…
Ποια είναι τα σοβαρά έργα υποδομής για τα οποία μπορούμε να καμαρώνουμε πως εκτελέστηκαν ή ξεκίνησαν , έναν ολόκληρο χρόνο τώρα; Αντί για αντικατάσταση του δικτύου της ΔΕΥΑΚ (που ήταν να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη) βλέπουμε ένα ολιγομελές συνεργείο να σκάβει την πόλη εδώ και πολλούς μήνες , για τις ανάγκες εταιρίας τηλεπικοινωνιών.
Ποιες είναι οι ριζοσπαστικές αποφάσεις που πάρθηκαν για το κυκλοφοριακό; Τα πλαστικά κολονάκια βελτίωσαν τα προβλήματα στάθμευσης, στην πράξη;
Ποιες οι κινήσεις για την αναπλαση του ιστορικού κέντρου; Η μετεγκατάσταση του 2ου Λυκείου στην Κουμπελίδικη, πιθανότατα θα δώσει κίνηση στους 2 φούρνους, το βιβλιοπωλείο και το ψιλικατζίδικο της περιοχής, όμως ειλικρινά θεωρείται επαρκές έργο (μαζί με την λειτουργία του συντριβανιού της Πλατείας) στον 1μιση χρόνο που συμπλήρωσε η νέα δημοτική αρχή;
Ποια τα σοβαρά έργα για τον πολιτισμό;
Βλέπετε να μιλά κανείς για άμεση ανέγερση πολιτιστικού κέντρου; Κινήσεις για την διάσωση των αρχοντικών και της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνεχίζουν να καταρρέουν στο Ντολτσό και το Απόζαρι; Γιατι ο Δήμος αδυνατεί να αγοράσει μουσικά όργανα για τη Φιλαρμονική- που διέλυσε και ξαναοργάνωσε με επεισοδιακό τρόπο- τα οποία θα παραμείνουν στη συλλογή της, όταν δαπανά δεκάδες χιλιάδες € σε αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις;
Ποιες οι παρεμβάσεις στη λίμνη και το περιβάλλοντα χώρο;
Εκτός από τις πολυ-προβεβλημένες παρεμβάσεις καθαριότητας, φυσικά…κι αυτό:
Πώς βελτιώνεται στην πράξη η ποιότητα ζωής μας;
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δρόμους γεμάτους λακκούβες και κακοτεχνίες. Με ελλιπή φωτισμό.
Οι παιδικές χαρές δε λένε να αρχίσουν να ανακαινίζονται (όπως η χαρακτηρισμένη ως «Μητροπολιτική» στο Ντολτσό) και γι αυτό το Καλοκαίρι, αφού βρισκόμαστε ήδη στα μισά περίπου του Φεβρουαρίου.
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα βγήκαν για 2 βόλτες το Καλοκαίρι και μετά εξαφανίστηκαν σε κάποιο υπόγειο.
Υποδομές άθλησης παραμένουν σε άσχημη κατάσταση χωρίς καμία εξέλιξη, όπως πχ το ανοιχτό γήπεδο της Καστοριάς. Μοναδική εξαίρεση ο νέος τάπητας στις μπασκέτες στο Ντολτσό.
Ποιες οι κινήσεις για να έρθουν οι πολυπόθητοι τουρίστες από το Φθινόπωρο; Ολοκληρώθηκε/παραδόθηκε τον Δεκέμβρη εκείνη η μελέτη που ανέλαβε εταιρία της Θεσσαλονίκης για τον τουρισμό; Αν ναι, ποια τα συμπεράσματα που βγήκαν; Που προβλήθηκαν και τι απήχηση είχαν τα video για covid free περιοχή και για ραγκουτσάρια ασφαλή του χρόνου;
Η στήριξη της τοπικής οικονομίας στην πράξη πως επιτυγχάνεται; Τι αποφέρουν οι συνεχείς συναντήσεις με υφυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκτός από φωτογραφίες και υποσχέσεις; Ποια τα απτά αποτελέσματα των ταξιδιών και των τηλεδιασκέψεων; Θα συναντηθεί τελικά κανείς με τον Πρωθυπουργό για να εκθέσει τα αιτήματα της περιοχής; Πληρώνουμε όντως οικονομικά δημοτικά τέλη και μετά την ένταξη στο Νόμο για διαγραφή χρέους που επιτεύχθηκε πρόσφατα;
Αντιθέτως, αντιλαμβανόμαστε πως γύρω μας, σε γειτονικούς νομούς και όχι μόνο, κάτι γίνεται, ενώ εμείς απουσιάζουμε.
Διαβάσατε τις προτάσεις της Καστοριάς για τη «δίκαιη μετάβαση»; Σχεδόν παθητικά αποδεχόμαστε όσα «ψίχουλα» (και αν) περισσέψουν από την Κοζάνη & την Φλώρινα που δεν σταμάτησαν στιγμή να διεκδικούν.
Τελευταία γινόμαστε παρατηρητές αποχής φορέων από σοβαρές συζητήσεις για τις Πανεπιστημιακές σχολές, με σχεδόν σχολικές δικαιολογίες. Όταν όμως κλείσουν και αυτές οι σχολές που υπολειτουργούν αυτή την στιγμή, ξέχωρα από την πανδημία, ποιος θα αναλάβει ευθύνες;
Ποιος θα αναλάβει ευθύνες που αργεί σήμερα να συνειδητοποιήσει ότι ο πυλώνας της Καστοριανής οικονομίας, η γούνα, κατέρρευσε και δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής στις χρυσές εποχές με το ζεστό χρήμα στις τσέπες των Καστοριανών; Απαιτούνται ΣΗΜΕΡΑ διέξοδοι για το ανειδίκευτο προσωπικό που μένει άνεργο και εγκαταλείπει την περιοχή για να επιβιώσει.
Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει…το πόσο πληγωμένοι θα βγούμε από αυτό είναι και δικό μας θέμα.
Ο κόσμος αγωνιά. Δυστυχώς ο χρόνος πίσω δε γυρνά. Εκτός από επένδυση των χρηματοδοτήσεων σε ολιγόμηνες προσλήψεις σε θέσεις Καθαριότητας/εργατών Γεν.Καθηκόντων, ανθρώπων που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ώστε να κινδυνεύουν από τον κορονοϊό- προσλήψεις που σε αρκετές περιπτώσεις μυρίζουν εξαργύρωση ψήφων- και αμφιλεγόμενη πολιτική μέσω Facebook, ήρθε και περνά ταχύτατα, η ώρα για πράξεις, για έργα.
Για «επενδύσεις» σε επιστήμονες που θα συντάξουν μελέτες και θα αναζητήσουν επιδοτήσεις.
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού π.χ. δεν σταματά να υπογράφει…
Ο Δήμος Ιωαννιτών π.χ. έχει πεζοδρομήσει τη μισή πόλη, με όποιες συνέπεις για την κυκλοφορία. Αλλάζει την εικόνα της κεντρικής πλατείας, αποφάσισε κι αναγέννησε την παραλία όταν εκείνη άρχισε να ερημώνει, στήνει αυτή την στιγμή υδατοδρόμια, παλεύει για τις σχολές του Πανεπιστημίου.
Ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι διοικούντες (και η αντιπολίτευση, φυσικά) χωρίς να κρύβονται πίσω από δικαιολογίες στα ραδιόφωνα.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής διακρίνουμε τον πιο αδύναμο κρίκο των τελευταίων ενοίκων του Δημοτικού Μεγάρου. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου….ελπίζουμε, για το καλό της πόλης που τόσο επιθυμούμε!
X.K.